Γιατί καθυστερούν τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης: Λιγότερο από το 1/4 των πόρων µέχρι τον Απρίλιο είχαν φτάσει στους δικαιούχους
''Φάκελος'' Οικονομία
Τι επισηµαίνει σε έκθεσή της η Eurobank για την πορεία του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ) ''Ελλάδα 2.0''
Λιγότερο από το 1/4 των πόρων µέχρι τον Απρίλιο είχαν φτάσει στους δικαιούχους
Ειδικότερα, η έκθεση της Eurobank υπογραµµίζει την επισήµανση της Τραπέζης της Ελλάδος (Ιούνιος 2024) ότι µόλις λιγότερο από το 1/4 των πόρων που είχε λάβει η Ελλάδα ως δάνεια από το ΤΑΑ µέχρι τον Απρίλιο είχαν φτάσει στους τελικούς αποδέκτες τους (ιδιωτικές επιχειρήσεις), µεταξύ άλλων λόγω γραφειοκρατίας. Για τις επιχορηγήσεις το ποσοστό αυτό ήταν σηµαντικά µεγαλύτερο, στο 45% του ποσού που έχει ληφθεί από το ΤΑΑ. Ενα επιπλέον 31% είχε µεταφερθεί στις περιφέρειες, τους δήµους και άλλες αρχές και οργανισµούς υλοποίησης, χωρίς όµως να υπάρχουν δηµόσια διαθέσιµα στοιχεία για την πορεία των επιµέρους χρηµατοδοτούµενων έργων.Από την άλλη πλευρά, η Eurobank επισηµαίνει ότι η αναθεώρηση του ΕΣΑΑ «Ελλάδα 2.0», που υπέβαλε η χώρα τον Ιούλιο του 2023 και εγκρίθηκε στην τελική του µορφή -έπειτα από νέες µικρές τροποποιήσεις- τον Ιούλιο του 2024, είναι αρκετά πιο οπισθοβαρές από το αρχικό, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Το 95% των επενδύσεων και πάνω από το 60% των µεταρρυθµίσεων του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» είναι προγραµµατισµένες να ολοκληρωθούν κατά το δεύτερο µισό της προγραµµατικής περιόδου, δηλαδή κατά την τριετία 2024-2026.
Σημαντικές μεταρρυθµίσεις για τη µελλοντική πορεία της οικονοµίας
Επιπρόσθετα, οι επενδύσεις και οι µεταρρυθµίσεις αυτές δεν είναι µόνο περισσότερες αριθµητικά, αλλά είναι και οι πιο σηµαντικές για τη µελλοντική πορεία της οικονοµίας και παράλληλα οι πιο απαιτητικές. Κατά την πρώτη τριετία, τα περισσότερα ορόσηµα αφορούσαν την ψήφιση νόµων, την εκπόνηση σχεδίων και µελετών και την προκήρυξη διαγωνισµών. Κατά τη δεύτερη τριετία, αφορούν την εφαρµογή των µεταρρυθµίσεων, την ολοκλήρωση των έργων, ενώ υπεισέρχεται και η επίτευξη ποσοτικά µετρήσιµων στόχων.
95% των επενδύσεων είναι προγραμματισμένες να ολοκληρωθούν μεταξύ 2024 και 2026
Η Eurobank, επικαλούµενη την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ), αναφέρει ακόµη ότι αντίστοιχα προβλήµατα υλοποίησης του ΤΑΑ υπάρχουν και σε πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε. Η ίδια η έκθεση του ΕΕΣ αναφέρει ότι όσο προχωρά ο Μηχανισµός Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) η συχνότητα των καθυστερήσεων αυξάνεται. Ενώ για την πρώτη καταβολή το 56% (18 επί συνόλου 32) των αιτηµάτων υποβλήθηκαν εγκαίρως, το ποσοστό µειώθηκε στο 27% (8 επί συνόλου 30) για το δεύτερο αίτηµα καταβολής και στο 9,5% (2 επί συνόλου 21) για το τρίτο.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα έχει καθυστερήσει την υποβολή δύο δόσεων επιδοτήσεων κατά 12 µήνες (σε σχέση µε το αρχικό χρονοδιάγραµµα), ενώ έχει επιταχύνει κατά ένα τρίµηνο την υποβολή ενός αιτήµατος καταβολής δανείων. Σε επίπεδο εκταµιεύσεων, η χώρα έχει λάβει περίπου το 48% των πόρων και κατατάσσεται στην 6η θέση της Ε.Ε. Σε επίπεδο επίτευξης οροσήµων η χώρα κατατάσσεται στην 11η θέση της Ε.Ε., έχοντας καταφέρει το 26% των οροσήµων, ποσοστό πάνω από τον µέσον όρο της Ε.Ε. που είναι 23%.
*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»