Νέο mega deal στις ΑΠΕ για τη ΔΕΗ: Τι προσδίδει στο χαρτοφυλάκιό της η έμφαση στα αιολικά μετά την εξαγορά έργων σε λειτουργία από τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά
1,7GW συνολικής ισχύος τα υπό ανάπτυξη έργα
Με την απόκτηση των δύο αιολικών πάρκων, η ΔΕΗ ενισχύει ακόμα περισσότερο τη θέση της στις ΑΠΕ
Νέο mega deal ανακοίνωσε στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε η ΔΕΗ, συνεχίζοντας αυτό που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες, να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της σε έργα ΑΠΕ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στόχος της ΔΕΗ, η δημιουργία ενός ενεργειακού διαδρόμου στην περιοχή των Βαλκανίων, που θα προσφέρει τη δυνατότητα νέων συνεργασιών. Η διασπορά των έργων ΑΠΕ στην περιοχή των Βαλκανίων προσφέρει στον όμιλο τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή, ενώ η ανάπτυξη τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία.
Στο πλαίσιο αυτό, η στρατηγική συμφωνία εξαγοράς έργων ΑΠΕ σε λειτουργία και υπό ανάπτυξη από τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά αποτελεί ακόμα ένα βήμα της ΔΕΗ στην κατεύθυνση της ενεργειακής μετάβασης, αποκτώντας δύο αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 43,3 MW. Επιπλέον, η ΔΕΗ θα αποκτήσει και φωτοβολταϊκά σε λειτουργία συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 23,3 MW. Η στρατηγική συμφωνία εξαγοράς περιλαμβάνει και έργα ΑΠΕ υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος έως 1,7 GW.
Γιώργος Στάσσης: «Σημαντικό βήμα για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά»
Με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ, Γεώργιος Στάσσης, δήλωσε: «Η εξαγορά αυτή αποτελεί ένα νέο σημαντικό βήμα για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά, που στηρίζεται στη σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων και την αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ. Με τη συμφωνία αυτή, ενισχύουμε σημαντικά το εν λειτουργία αιολικό δυναμικό μας με σύγχρονα αιολικά πάρκα σε περιοχές με υψηλό αιολικό δυναμικό, μειώνοντας τη μέση ηλικία του χαρτοφυλακίου μας».
Και πρόσθεσε: «Η προσθήκη ενός διευρυμένου χαρτοφυλακίου αδειών ανά την επικράτεια επιβεβαιώνει τον ηγετικό ρόλο και τη συνεισφορά του ομίλου στην πράσινη μετάβαση της χώρας, που κατά πλειονότητα αποτελείται από αιολικά έργα που διαφοροποιούν περαιτέρω τεχνολογικά το μείγμα μας. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνουμε τη συνεργασία μας με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά για την ανάπτυξη του νεοαποκτηθέντος χαρτοφυλακίου, ομίλους με μακρά και διαπιστευμένη εμπειρία στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ».
Ετσι, δεν χωρά αμφιβολία πως η συγκεκριμένη κίνηση της ΔΕΗ αποτελεί και ένα βήμα για την επέκταση του χαρτοφυλακίου της στην αιολική ενέργεια. Αλλωστε, πριν ακριβώς από έναν μήνα η ΔΕΗ ανακοίνωσε την εξαγορά ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου από ΑΠΕ στη Ρουμανία. Τα έργα αγγίζουν περίπου τα 700 MW, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι ήδη σε λειτουργία, ενώ τα 145 MW βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης. Επίσης, από τα έργα που βρίσκονται σε λειτουργία, το μεγαλύτερο μέρος αφορά χερσαία αιολικά πάρκα (ισχύος 600 MW), κάτι που επιβεβαιώνει τη στρατηγική επιλογή του ομίλου για έμφαση στα αιολικά πάρκα. Αλλωστε, ακόμα ένα αιολικό πάρκο στη θέση Deleni της επαρχίας Vaslui στην Ανατολική Ρουμανία προστέθηκε στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου: το αιολικό πάρκο που αποτελείται από 23 ανεμογεννήτριες και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025. Επίσης, πριν από περίπου έναν χρόνο η ΔΕΗ υπέγραψε συμφωνία με ευρωπαϊκές θυγατρικές του Ομίλου Lukoil για την απόκτηση του 100% της Land Power SRL, η οποία κατέχει αιολικό πάρκο σε λειτουργία στη Ρουμανία με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 84 MW. Επομένως, τα παραπάνω έργα επιτρέπουν στη ΔΕΗ να ενισχύσει τη θέση της στην παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, και πιο ειδικά στη χερσαία αιολική ενέργεια.
Στρατηγική συνεργασία
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τον προηγούμενο Δεκέμβριο η ΔΕΗ προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με την Ιntrakat, η οποία μεταβίβασε στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες έξι έργα ΑΠΕ εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 164 MW. Παράλληλα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εισήλθε ως μέτοχος κατά ποσοστό 49% σε εταιρείες συμμετοχών (holding companies) του Ομίλου Intrakat, στις οποίες ανήκει χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ υπό ανάπτυξη συνολικής ισχύος περίπου 1,6 GW. Στόχος της συνεργασίας είναι η από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος έως 2,7 GW. Να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή τα κυριότερα έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή στην Ελλάδα είναι τα μεγάλα φωτοβολταϊκά στα εξαντλημένα λιγνιτωρυχεία. Στη Βόρεια Ελλάδα η ΔΕΗ έχει συνολικά περίπου 800 MW υπό κατασκευή στην Πτολεμαΐδα (στο λιγνιτικό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας) και στην ίδια περιοχή υπάρχει και αιολικό πάρκο 26 MW, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ θα αυξηθεί το 2026 στα 13,1 GW, από 10,7 GW σήμερα, παρά τη σταδιακή απόσυρση μονάδων με καύσιμο τον λιγνίτη, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, συνολικής ισχύος 2,8 GW.
Τέλος, εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) η τροποποίηση της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (AΕΠΟ) δύο αιολικών πάρκων ισχύος 60 MW της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης. Το έργο αποτελείται από συνολικά 24 ανεμογεννήτριες, ονομαστικής ισχύος 2,5 ΜW η καθεμία.
*Δημοσιεύθηκε στο MoneyPro των «Παραπολιτικών»