Ανάσα σε χιλιάδες αγρότες που έχουν παλιές οφειλές σε λογαριασµούς ρεύµατος αγροτικής χρήσης έρχεται να δώσει ευνοϊκή ρύθµιση της κυβέρνησης που δίνει τη δυνατότητα σταδιακής εξόφλησης των παλαιών χρεών χωρίς «πανωτόκια» µέσα στα επόµενα δέκα χρόνια.

Οι αγρότες, οι αλιείς και οι εταιρείες υδατοκαλλιεργειών θα κληθούν να πληρώσουν το καθαρό ποσό της οφειλής, ενώ οι τόκοι που οφείλονται στους προµηθευτές (∆ΕΗ κ.λπ.) θα αναληφθούν από τους φορολογούµενους µέσω του προϋπολογισµού. Τα ποσά που αφορά η κρατική ενίσχυση ξεκινούν από 20.000 ευρώ και φτάνουν έως τις 300.000 ευρώ για εταιρείες, υπό την έννοια ότι δεν πρέπει οι δικαιούχοι να έχουν λάβει υψηλότερες ενισχύσεις από αυτές εντός οποιασδήποτε περιόδου τριετίας.

Η κοινή υπουργική απόφασης που δηµοσιεύτηκε χθες στην «Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως» και εξειδικεύει τη σχετική νοµοθετική πρωτοβουλία που είχε θεσπιστεί πρόσφατα, αποσκοπεί στο να διευκολύνει για δεύτερη φορά σε λίγους µήνες αγρότες µε ανεξόφλητους λογαριασµούς να ρυθµίσουν τις οφειλές τους, να επανασυνδεθούν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης (π.χ. πηγάδια, θερµοκήπια κ.λπ.) και να ξεκινήσουν εκ νέου την παραγωγή προϊόντων. Οι οφειλές που µπορούν να ενταχθούν στη ρύθµιση των 120 δόσεων είναι όσες είχαν δηµιουργηθεί έως τις 31/12/2023 (όχι του 2024), ενώ περιλαµβάνουν και εκείνες των Γενικών και Τοπικών Οργανισµών Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ), ανεξαρτήτως ισχύος και ανεξαρτήτως ένταξής τους στο τιµολόγιο «Γαία».

Υπενθυµίζεται πως το τιµολόγιο «Γαία» που σχεδιάστηκε ειδικά για τους αγρότες είναι δεκαετούς διάρκειας µε χαµηλές χρεώσεις, που για τα πρώτα δύο χρόνια κυµαίνονται από 9,3 έως 9,8 λεπτών ανά κιλοβατώρα για όσους δεν έχουν οφειλές και από 10,5 έως 11 λεπτά για όσους ρυθµίσουν τα χρέη τους, και για τα επόµενα 8 χρόνια σταθερή χρέωση 9 λεπτών, αλλά για το 1/3 της συνολικής κατανάλωσης και µε δυνατότητα ελεύθερης επιλογής άλλου τιµολογίου για τα υπόλοιπα 2/3.

Σύµφωνα µε την ΚΥΑ, το ποσό της προς ρύθµιση οφειλής θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 ευρώ, να µην έχει ενταχθεί σε άλλη ευνοϊκή ρύθµιση (π.χ. περιοχές που επλήγησαν από τις πληµµύρες Σεπτεµβρίου 2023) και η πρώτη δόση για όσους αγρότες έχουν το τιµολόγιο «Γαία» να καταβληθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2024 συν 30 ηµέρες. Οι δόσεις θα είναι ισόποσες για έως 120 µήνες και δεν πρέπει να είναι µικρότερες από 10 ευρώ τον µήνα. Μπορούν επίσης να καταβάλλονται µε δύο ισόποσες εξαµηνιαίες πληρωµές έως την 30ή Ιουνίου και έως την 31η ∆εκεµβρίου κάθε έτους. Σε περίπτωση που ο καταναλωτής δεν εξοφλήσει εµπρόθεσµ α τρεις µηνιαίες ή µια εξαµηνιαία δόση, απεντάσσεται από τη ρύθµιση και οι υπολογιζόµενοι τόκοι βαρύνουν τον ίδιο.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή