Έτοιμο έχει η εφορία το έντυπο φορολογικής… µεταµέλειας, το οποίο απευθύνεται σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελµατίες που θα αναγνωρίσουν εκ των υστέρων ότι διέπραξαν φοροδιαφυγή µε «µπόνους» την έκπτωση έως και 50% των προστίµων.

*Διαβάστε ακόμα: Έρχεται το τέλος στη χρήση των καρτών στις συναλλαγές μας - Πώς θα τις κάνουμε

Το αποκαλούµενο «έντυπο της δήλωσης αποδοχής πράξεων στο πλαίσιο φορολογικού ελέγχου» αναρτήθηκε ήδη στον κατάλογο της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων (ΑΑ∆Ε) και είναι έτοιµο προς… υπογραφή από όσους φορολογούµενους επιθυµούν κα κλείσουν συναινετικά τους «λογαριασµούς» µε τη φορολογική αρχή, χωρίς δικαστικές περιπέτειες.


Η ένταξη στη ρύθμιση

Με την υπογραφή του εντύπου (της τροποποιητικής δήλωσης ουσιαστικά) ο φορολογούµενος αποδέχεται «την οφειλή που προκύπτει» από την πράξη διορθωτικού προσδιορισµού φόρου / τέλους / εισφοράς και εντάσσεται στη ρύθµιση (άρθρο 75 του Κώδικα Φορολογικών ∆ιαδικασιών).

Η ρύθµιση προβλέπει µείωση των προστίµων έως 50%, αν «ο φορολογούµενος αποδεχθεί την κύρια οφειλή του», τα ποσοστά της οποίας διαµορφώνονται ανάλογα µε το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η υπόθεσή του (κοινοποίηση του φόρου, ∆ιεύθυνση Επίλυσης ∆ιαφορών ή ∆ιοικητικά ∆ικαστήρια).

Για να προχωρήσει ο «συµβιβασµός», ο φορολογούµενος θα πρέπει να καταβάλει το 25% του ποσού που αντιστοιχεί επί του κυρίου φόρου / τέλους / εισφοράς, εντός τριών ηµερών από την αποδοχή της αίτησης. Το υπόλοιπο ποσό µπορεί να εξοφληθεί έως και σε 12 έντοκες µηνιαίες δόσεις. Η νέα ρύθµιση τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου.

Σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόµενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι: 
  • Το «bonus» µε το «κούρεµα» των προστίµων αφορά αυτούς που θα παραδεχτούν τις φορολογικές παραβάσεις µετά τον έλεγχο και δεν προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια, για να ακυρώσουν τον φόρο. Το νέο πλαίσιο έρχεται να αντικαταστήσει την Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών ∆ιαφορών που λειτουργεί την τελευταία τριετία και εξετάζει υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται στα δικαστήρια, µε τη διαφορά ότι η όλη διαδικασία µε τις εκπτώσεις στα φοροπρόστιµα θα είναι πλέον αυτοµατοποιηµένη.
  • Το πρόστιµο µειώνεται έως και 50%, εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου και υποβολή σχετικής δήλωσης µέχρι και 10 ηµέρες µετά την κοινοποίηση από τους ελεγκτές του σχετικού φόρου που προκύπτει. Σήµερα ισχύει µείωση προστίµου κατά 40% για φόρο εισοδήµατος και ΦΠΑ, αν υποβληθεί η δήλωση προ της κοινοποίησης διορθωτικού προσδιορισµού και η συνολική οφειλή (κύριος φόρος, πρόστιµο και τόκοι) εξοφληθεί σε 30 ηµέρες από την υποβολή της αρχικής εκπρόθεσµης ή τροποποιητικής.
  • Το πρόστιµο µειώνεται έως και 40%, εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου µετά την κοινοποίηση του φόρου αλλά πριν από την προσφυγή στη ∆ιεύθυνση Επίλυσης ∆ιαφορών (∆Ε∆).
  • Έως 30%, εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της υποβολής προσφυγής σε αρµόδιο διοικητικό δικαστήριο, και
  • Έως και 25%, εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της έναρξης συζήτησης ενώπιον αρµόδιου δικαστηρίου.
  • Μετά τη µείωση των προστίµων θα πρέπει το 25% της συνολικής οφειλής να καταβληθεί µέσα σε 3 ηµέρες από την αποδοχή της αίτησης µέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρµας και το υπόλοιπο ποσό µπορεί να εξοφληθεί σε έως και 12 έντοκες µηνιαίες δόσεις.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 4/10/2024