Στόχο για νέες παροχές και µόνιµες µειώσεις άµεσων φόρων βάζει η κυβέρνηση µε τα επιπλέον έσοδα από τον περιορισµό της φοροδιαφυγής, τα οποία υπολογίζονται σε 2,5 δισεκατοµµύρια ευρώ έως το 2027.

«Όσο µεγαλύτερη επιτυχία έχουµε στο µέτωπο της φοροδιαφυγής τόσο περισ σότερο θα µπορέσουµε να ρίξουµε τους φόρους. Και αυτό δεν αφορά µόνο εµάς αλλά κάθε κράτος-µέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονοµίας, Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της συνεδρίασης για το νέο Μεσοπρόθεσµο της περιό δου 2025-2028 που θα σταλεί την επόµενη εβδοµάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όλες οι κινήσεις για τη δικαιότερη κατανοµή των φορολογικών βαρών θα γίνουν σε συνεννόηση µε την Κοµισιόν, καθώς µε τους νέους κανόνες του Συµφώνου Σταθερότητας τα περιθώρια για έξτρα παρεµβάσεις έχουν σφίξει αρκετά.

Με βάση τη νέα ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα, οποιοδήποτε υπερπλεόνασµα που προέρχεται από συγκυριακούς λόγους δεν θα µπορεί να ξοδεύεται για παροχές, ωστόσο τα πρόσθετα έσοδα από ενεργητικές φορολογικές πολιτικές, όπως για παράδειγµα από τις κυβερνητικές παρεµβάσεις για τον περιορισµό της φοροδιαφυγής, µπορούν έπειτα από διαπραγµάτευση µε τις Βρυξέλλες να αξιοποιηθούν για µειώσεις φόρων.


Προτεραιότητες

Αν και όλα θα εξαρτηθούν από την πραγµατική απόδοση των µέτρων την τριετία 2026-2028, ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα βρίσκονται οι ακόλουθες κινήσεις:

  1. Μείωση του κανονικού και του χαµηλού συντελεστή ΦΠΑ. Το προεκλογικό πρόγραµµα της Ν∆ του 2019 προέβλεπε µείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22% και του µειωµένου συντελεστή από το 13% στο 11%.
  2. Παρεµβάσεις στην κλίµακα φορολογίας φυσικών προσώπων µε µειώσεις συντελεστών, κυρίως για τα µεσαία εισοδήµατα.
  3. «Κούρεµα» κατά 30% των τεκµηρίων διαβίωσης από το 2026 και πλήρης κατάργησή τους σε βάθος χρόνου, µε την πλήρη εφαρµογή των ψηφιακών εργαλείων για τον προσδιορισµό των εισοδηµάτων και της περιουσιακής κατάστασης και την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
    Στόχος των παρεµβάσεων είναι η εξάλειψη των αδικιών και των στρεβλώσεων που έχουν ως αποτέλεσµα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες µε χαµηλά εισοδήµατα να καλούνται να πληρώσουν υψηλότερους φόρους σε σχέση µε το εισόδηµά τους, καθώς η εφορία υπολογίζει τον φόρο µε βάση τις τεκµαρτές δαπάνες διαβίωσης που ισχύουν για τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τις αγορές αγαθών, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, τα σκάφη αναψυχής.
    Σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΑΑ∆Ε, οι περισσότεροι φορολογούµενοι που πιάνονται στην παγίδα των τεκµηρίων διαβίωσης είναι µισθωτοί και συνταξιούχοι κυρίως µε χαµηλά εισοδήµατα, οι οποίοι καταβάλλουν έξτρα φόρους, επειδή διαµένουν σε ιδιόκτητη ή µισθωµένη κατοικία και έχουν ένα αυτοκίνητο.
  4. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος για επιχειρήσεις και «µπλοκάκια». Επισηµαίνεται ότι το µνηµονιακό χαράτσι θα αποτελεί παρελθόν από το 2025 για όλους τους ελεύθερους επαγγελµατίες, αυτοαπασχολούµενους και ατοµικές επιχειρήσεις, ενώ παραµένει για τις επιχειρήσεις, τα υποκαταστήµατα των νοµικών προσώπων καθώς και για τα «µπλοκάκια».
  5. Νέα µείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Από την 1η Ιανουαρίου 2025 οι ασφαλιστικές εισφορές θα µειωθούν ακόµα κατά µία µονάδα. Ο επιµερισµός θα είναι µισή µονάδα για εργαζόµενους και επιχειρή σεις, οδηγώντας σε µικρές επιπλέον αυξήσεις των µισθών. Συνολικά επιχειρήσεις και εργαζόµενοι κερδίζουν κοντά στα 400.000.000 ευρώ σε ετήσια βάση.