Το ζήτηµα της τεχνητής νοηµοσύνης (AI) και των επιπτώσεών της στον εργασιακό κόσµο απασχολεί έντονα τους ερευνητές, καθώς οι νέες τεχνολογίες ολοένα εξελίσσονται. Η µελέτη της Nokia Bell στις ΗΠΑ προσφέρει µια λεπτοµερή ανάλυση για το πώς η AI µπορεί να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούν διάφορα επαγγέλµατα. Τα ευρήµατα αποδεικνύουν ότι ο αντίκτυπος της τεχνητής νοηµοσύνης είναι πολυδιάστατος και δεν περιορίζεται µόνο σε θέσεις χαµηλής ειδίκευσης.

*Διαβάστε ακόμα: Κατάθλιψη, άγχος και επίμονο στρες επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς - Τι πρέπει να γνωρίζετε


Η ΑΙ µπορεί να επηρεάσει πολλά επαγγέλµατα µε διαφορετικούς τρόπους. Οι καρδιολόγοι, οι ηχολήπτες και οι τεχνολόγοι Πυρηνικής Ιατρικής βρίσκονται στην κορυφή της λίστας µε τα επαγγέλµατα που αναµένεται να υποστούν τις µεγαλύτερες αλλαγές λόγω της αυτοµατοποίησης. Ταυτόχρονα, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι ακτινολόγοι και οι νευρολόγοι αντιµετωπίζουν σηµαντικές αλλαγές λόγω της τεχνητής νοηµοσύνης, ενώ ακόµα και οι προγραµµατιστές υπολογιστών δεν είναι άτρωτοι, καθώς οι νέες τεχνολογίες αναπτύσσονται συνεχώς. Ένα σηµαντικό συµπέρασµα της µελέτης είναι ότι η AI ενδέχεται να µην αντικαταστήσει εντελώς τους ανθρώπους, αλλά να ενισχύσει τις δεξιότητές τους. Οι νευρολόγοι, για παράδειγµα, παρόλο που µπορεί να βασιστούν στην τεχνητή νοηµοσύνη για την ανάλυση εγκεφαλογραφηµάτων, θα απαιτούνται για τις κρίσιµες ανθρώπινες αποφάσεις. Οι σύνθετες ικανότητες αλληλεπίδρασης µε τους ασθενείς δεν µπορούν να αντικατασταθούν από αλγόριθµους.

Επιπλέον, η τεχνητή νοηµοσύνη αλλάζει τον τρόπο που εργαζόµαστε, καθώς η αυτοµατοποίηση µπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα, αλλά ταυτόχρονα απαιτείται αναβάθµιση των ανθρώπινων δεξιοτήτων. Η AI µπορεί να αναλάβει εργασίες ρουτίνας και χρονοβόρες, επιτρέποντας στους επαγγελµατίες να επικεντρωθούν σε στρατηγικές και δηµιουργικές πτυχές των καθηκόντων τους.

Σε τελική ανάλυση, η AI φαίνεται να αποτελεί ένα εργαλείο που θα αναδιαµορφώσει τον εργασιακό χώρο και όχι απλώς έναν παράγοντα που θα εξαφανίσει τις δουλειές. Παρόλο που επαγγέλµατα όπως οι τεχνολόγοι µαγνητικής τοµογραφίας και οι ακτινολόγοι ίσως να βλέπουν αλλαγές, οι ανθρώπινες δεξιότητες θα παραµείνουν απαραίτητες για το µέλλον της εργασίας.