Επαγγελµατίες υψηλής εξειδίκευσης (επιστήµονες πληροφορικής, οικονοµολόγους, µηχανικούς κ.ά.), µε πιστοποιηµένες γνώσεις, προϋπηρεσία έως 5 έτη και µισθό έως 1.500 ευρώ µικτά, αλλά και ανειδίκευτους εργάτες αναζητούν οι επιχειρήσεις, προσφέροντας ως κίνητρα για την προσέλκυση προσωπικού τις αυξηµένες απολαβές και την απόκτηση εµπειρίας. Κι αυτό, καθώς τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις αντιµετωπίζουν δυσκολία στην εύρεση προσωπικού, λόγω απουσίας κατάλληλων δεξιοτήτων ή προϋπηρεσίας, αλλά και έλλειψης ενδιαφέροντος από πλευράς των υποψηφίων. Θετικό είναι, εξάλλου, ότι καταγράφεται µια αισιόδοξη τάση επιστροφής ταλέντων που είχαν φύγει από τη χώρα λόγω του brain drain, καθώς µία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει προσλάβει την τελευταία τριετία άτοµο που επαναπατρίστηκε.

Το «προφίλ» του «ιδανικού» υποψήφιου εργαζοµένου σκιαγραφεί η έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκµηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχοµένου (ΕΚΤ) και του Συνδέσµου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), που αποτυπώνει τις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναµικό.

«Η έρευνα του ΕΚΤ και του ΣΕΒΕ προσφέρει πολύτιµα συµπεράσµατα για το ζήτηµα της προσέλκυσης ανθρώπινου δυναµικού, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά τις πραγµατικές δυσκολίες που αντιµετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην εύρεση κατάλληλου προσωπικού. Μέσα από την ανάλυση των ευρηµάτων, αποτυπώνονται οι προτάσεις των επιχειρήσεων και οι τοµείς στους οποίους ζητούν βελτιώσεις στο πλαίσιο απασχόλησης», σηµειώνει στα «Π» ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Τεκµηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχοµένου (ΕΚΤ), δρ Κυριάκος Τολιάς.

3 στις 4 επιχειρήσεις αντιµετωπίζουν δυσκολία στην εύρεση προσωπικού, λόγω απουσίας κατάλληλων δεξιοτήτων

Αγορά εργασίας: Τι αναζητούν οι ελληνικές επιχειρήσεις

Σχετικά µε τα ευρήµατα της έρευνας, ο κ. Τολιάς τονίζει ότι «οι επιχειρήσεις αναζητούν προσωπικό όλων των ταχυτήτων, τόσο υψηλής εξειδίκευσης όσο και ανειδίκευτους εργάτες, καταγράφοντας το ευρύ φάσµα των αναγκών της αγοράς. Ένα ιδιαίτερα σηµαντικό εύρηµα είναι ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων που αναζητούν προσωπικό έχουν ήδη προσλάβει Έλληνες που επαναπατρίστηκαν την τελευταία τριετία, το οποίο αναδεικνύει µια αισιόδοξη τάση επιστροφής ταλέντων που είχαν φύγει από τη χώρα λόγω του brain drain».

Όπως επισηµαίνει, «είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τόσο οι µεγάλες επιχειρήσεις όσο και οι ΜµΕ στρέφονται στην επανειδίκευση (reskilling) των εργαζοµένων και την αναβάθµιση (upskilling) των δεξιοτήτων τους. Αυτή η επένδυση στη συνεχή εκπαίδευση αποτελεί το κλειδί για τη µακροπρόθεσµη επίλυση των προβληµάτων στην αγορά εργασίας. Οι επιχειρήσεις, σε αντίθεση µε την παροχή πρόσκαιρων κινήτρων, επιζητούν µόνιµες λύσεις, µε κεντρικό άξονα την εκπαίδευση και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναµικού. Επενδύοντας στη γνώση, επενδύουµε στο µέλλον».

52,4% αναζητεί προσωπικό λόγω ανάπτυξης που αφορά την αύξηση των πωλήσεων

Ποιες κατηγορίες προσωπικού έχουν ζήτηση

Τα κύρια συµπεράσµατα της χαρτογράφησης των αναγκών των ελληνικών επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναµικό εστιάζονται στα εξής: Το 63% των επιχειρήσεων της έρευνας βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης προσωπικού αυτή την περίοδο. Το 52,4% αναζητεί προσωπικό λόγω ανάπτυξης που αφορά την αύξηση των πωλήσεων (33%) και την ανάπτυξη/επέκταση της επιχείρησης λόγω έγκρισης χρηµατοδότησης (19,4%). ∆εύτερο αίτιο αναζήτησης είναι η αναπλήρωση προσωπικού λόγω αποχωρήσεων (36,2%), ενώ µόνο το 11,3% αναζητά προσωπικό για την κάλυψη προσωρινών ή εποχικών αναγκών.

Βασικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε προσωπικό: Το 43,4% αναζητεί επαγγελµατίες υψηλής εξειδίκευσης (επιστήµονες πληροφορικής, οικονοµολόγους, µηχανικούς και άλλους ειδικούς τοµείς), ενώ το 29,6% ψάχνει ανειδίκευτους εργάτες, εύρηµα που καταδεικνύει την ανάγκη για εργατικό δυναµικό σε πολλαπλά επίπεδα εξειδίκευσης.

Κατηγορίες προσωπικού που αναζητούν οι επιχειρήσεις: Η πλειονότητα των επιχειρήσεων αναζητεί προσωπικό µε προϋπηρεσία έως 5 έτη και µισθό έως 1.500 ευρώ µικτά, ανεξαρτήτως φύλου. Επίσης, οι επιχειρήσεις ζητούν προσωπικό µε κάποια µορφή πιστοποιηµένων γνώσεων (κατάρτιση, εξειδίκευση, εκπαίδευση).

Κίνητρα προσέλκυσης προσωπικού: Το 52% των επιχειρήσεων αναφέρει την απόκτηση εµπειρίας και το χτίσιµο του βιογραφικού ως το βασικότερο προσφερόµενο κίνητρο για να γίνουν ελκυστικές στην προσέλκυση προσωπικού, ενώ το επόµενο βασικό κίνητρο, για το 44,5% των επιχειρήσεων, είναι οι αυξηµένες απολαβές. Επίσης, το 75,9% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι προσφέρει εκπαίδευση στους εργαζοµένους. Πρόσληψη επαναπατρισθέντων: Το 14,9% των επιχειρήσεων της έρευνας έχει προσλάβει κατά την τελευταία τριετία άτοµο που επαναπατρίστηκε, ποσοστό που αυξάνεται στο 23,6% όταν ανάγεται στο σύνολο των επιχειρήσεων που δήλωσαν πως αναζητούν προσωπικό.

υσκολίες εύρεσης προσωπικού και οι αιτίες τους: Το 76,7% των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως µεγέθους, αντιµετωπίζει δυσκολία στην εύρεση προσωπικού. Κύριοι παράγοντες είναι η απουσία κατάλληλων δεξιοτήτων ή προϋπηρεσίας και η απουσία ενδιαφέροντος από µεριάς των υποψηφίων.

Προτάσεις βελτίωσης του πλαισίου απασχόλησης: Το 56,7% των επιχειρήσεων εκτιµά ότι χρειάζεται καλύτερη και αποτελεσµατικότερη σύνδεση εκπαιδευτικών φορέων και επιχειρήσεων, ενώ συνολικά εκτιµούν πως παρεµβάσεις τόσο στον τοµέα της εκπαίδευσης (π.χ., ενίσχυση τεχνικής εκπαίδευσης ανώτερου επιπέδου, αποτελεσµατική σύνδεση ΑΕΙ µε επιχειρήσεις, αλλαγή πλαισίου πρακτικής άσκησης) όσο και οικονοµικής φύσεως (π.χ., µείωση εργοδοτικών εισφορών, γρηγορότερη έγκριση χρηµατοδότησης) αναµένεται να βελτιώσουν το πλαίσιο απασχόλησης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η Γερµανία αναδεικνύεται από τις επιχειρήσεις ως η χώρα-εργασιακό πρότυπο της Ε.Ε., από την οποία θα πρέπει να υιοθετηθούν πρακτικές ώστε να βελτιωθεί το πλαίσιο απασχόλησης στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά