Αλλάζει ριζικά ο χάρτης αλλά και οι δικαιούχοι, περίπου 1.200.000 σήµερα, των κοινωνικών επιδοµάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, καθώς αναµένεται να µπει «κόφτης» ταυτόχρονα µε την έκπτωση επί του ετήσιου εισοδήµατος, που αναµένεται να ανοίξει την πόρτα σε χιλιάδες δικαιούχους που τα έχαναν λόγω των ετήσιων αυξήσεων, αλλά και να την «κλείσει» σε κάποιους, καθώς θα εξετάζεται και το ποσόν των καταθέσεων.

Ο «κόφτης» σχεδιάζεται σε εισοδήµατα πάνω από 33.000-34.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θα συνυπολογίζονται και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία των δικαιούχων, όπως η αξία των ακινήτων και το ύψος των καταθέσεων. Σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους που εργάζονται ως µισθωτοί, το εισόδηµα που θα λαµβάνεται υπόψη για την καταβολή των ποσών θα είναι µειωµένο κατά 20% στο επίδοµα παιδιού και στέγασης και κατά 30% στο εγγυηµένο εισόδηµα, µε αποτέλεσµα οι αλλαγές αυτές να πριµοδοτήσουν αυξήσεις από 1ης.1.2025 σε πολλούς δικαιούχους, ενώ µε τα περιουσιακά κριτήρια κάποιοι θα βγουν εκτός της λίστας των δικαιούχων.

Η έκπτωση 20% στο εισόδηµα, που θα λαµβάνεται υπόψη, θα έχει αποτέλεσµα να πάρουν επίδοµα και όσοι θα το έχαναν, ή έπαιρναν µικρότερο ποσόν και τώρα θα πάρουν µεγαλύτερο, επειδή θα λαµβάνεται υπόψη χαµηλότερο όριο εισοδήµατος κατά 20%. Για παράδειγµα, οικογένεια µε δύο παιδιά και δύο εργαζόµενους γονείς µε εισόδηµα 32.000 ευρώ σήµερα δεν λαµβάνει επίδοµα, γιατί υπερβαίνει το εισοδηµατικό όριο της κατηγορίας που ανήκει. Από το 2025 όµως το όριο εισοδήµατος που θα λαµβάνεται υπόψη θα έχει έκπτωση 20% και θα διαµορφωθεί στα 25.600 ευρώ, και έτσι θα λάβουν το επίδοµα, που για τα δύο παιδιά πηγαίνει στα 90 ευρώ µηνιαίως.

Ειδικότερα, αυξάνεται από 70 σε 75 ευρώ το επίδοµα παιδιού της πρώτης κλίµακας και σε 45 ευρώ για τη δεύτερη, ενώ η τρίτη εισοδηµατική κλίµακα του επιδόµατος παιδιού ενοποιείται µε τη δεύτερη. Το επίδοµα της τρίτης κλίµακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο αυξάνεται σε 45 ευρώ ανά τέκνο και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και επόµενα. Η αύξηση είναι 60,7% για όσους ήταν στην τρίτη εισοδηµατική κλίµακα και θα πάνε στη δεύτερη. Για παράδειγµα, όσοι ήταν στην τρίτη εισοδηµατική κατηγορία και έπαιρναν επίδοµα 28 ευρώ τον µήνα για ένα παιδί τώρα θα παίρνουν 45 ευρώ. Οσοι είχαν δύο παιδιά και έπαιρναν 56 ευρώ τον µήνα τώρα θα παίρνουν 90 ευρώ, όσοι είχαν τρία παιδιά και έπαιρναν 112 ευρώ τον µήνα τώρα θα παίρνουν 180 ευρώ, ενώ µε τέσσερα παιδιά και εισόδηµα της τρίτης κλίµακας, από τα 168 ευρώ που παίρνουν σήµερα, θα λαµβάνουν 270 ευρώ.

Μέσα στον Οκτώβριο αναµένεται να ξεκινήσει και η διανοµή προπληρωµένης κάρτας από τις τράπεζες που επιθυµούν οι δικαιούχοι του ΟΠΕΚΑ, όπου θα πιστώνεται µέρος των επιδοµάτων που λαµβάνουν, ενώ θα παίρνουν σε µετρητά έως το 50% του επιδόµατος. Πρακτικά, κάποιος δικαιούχος επιδόµατος ΟΠΕΚΑ ή επιδόµατος ανεργίας από τηΥΠΑ ύψους 500 ευρώ θα µπορεί να ξοδέψει τα 250 ευρώ µέσω προπληρωµένης κάρτας και τα άλλα 250 ευρώ µε µετρητά. Επίσης, οι δικαιούχοι της προπληρωµένης κάρτας θα συµµετέχουν σε κληρώσεις, λοταρίες και προγράµµατα επιβράβευσης που θα διεξάγουν τόσο οι τράπεζες όσο και οι αρµόδιοι φορείς.

Εκτός από τα επιδόµατα όµως η αύξηση του κατώτατου µισθού προκαλεί και επιβαρύνσεις στις αναγνωρίσεις πλασµατικών ετών ασφάλισης, καθώς το ελάχιστο ποσόν εξαγοράς συνδέεται µε τον κατώτατο µισθό και ανέρχεται στο 20% του εκάστοτε βασικού µισθού.

Πώς θα αναγνωρίζονται τα πλασµατικά έτη

Ενας ασφαλισµένος, ο οποίος έµεινε άνεργος, ή είχε περιστασιακή απασχόληση τον τελευταίο χρόνο και αµειβόταν µε λιγότερα από 780 ευρώ, αν χρειαζόταν να αναγνωρίσει 2 χρόνια για να βγει στη σύνταξη θα πλήρωνε για την εξαγορά του πλασµατικού χρόνου εισφορά σύνταξης 20%, µε βάση υπολογισµού τα 830 ευρώ του κατώτατου µισθού, δηλαδή θα έπρεπε να καταβάλει 166 ευρώ για κάθε µήνα αναγνώρισης, ή 3.984 ευρώ για τους 24 µήνες της εξαγοράς. Αν ο κατώτατος αυξηθεί την 1η Απριλίου 2025 στα 870 ευρώ, το ελάχιστο κόστος εξαγοράς πλασµατικών ετών για ασφαλισµένο που έµεινε άνεργος, ή είναι περιστασιακά απασχολούµενος, θα ανέρχεται πλέον στα 174 ευρώ για κάθε µήνα και 4.176 ευρώ για τα 2 χρόνια που χρειάζεται για να βγει στη σύνταξη.

Οι ασφαλισµένοι που επηρεάζονται από την αύξηση του κόστους εξαγοράς πλασµατικών ετών προλαβαίνουν να αποφύγουν την επιβάρυνση, αρκεί να υποβάλουν αίτηση πριν από την 1η Απριλίου 2024, όταν θα ισχύσει η αύξηση του κατώτατου µισθού. 

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή