Εξτρα µπόνους 40.000.000 ευρώ θα µοιράζονται κάθε χρόνο οι δηµόσιοι υπάλληλοι από το 2025, εφόσον επιτυγχάνουν τους στόχους που θα θέτει η υπηρεσία τους, ενώ επιταχύνεται η διαδικασία πρόσληψης από το ΑΣΕΠ και αυξάνεται κατά περίπτωση η µοριοδότηση, όπως προβλέπει σχετικό νοµοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύµφωνα µε το νοµοσχέδιο, το κίνητρο επιβράβευσης δεν θα ξεπερνά το 15% των ετήσιων βασικών αποδοχών τους. Το 40% από το µπόνους που θα έχει τη δυνατότητα να καταβάλλει ο κάθε φορέας θα το λαµβάνουν όλοι οι υπάλληλοι που εµπλέκονται στην υλοποίηση των στόχων, ενώ όσοι επιτυγχάνουν τους στόχους θα λαµβάνουν επιπλέον το 60% του µπόνους. Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι το πριµ παραγωγικότητας δεν µπορεί να υπερβαίνει το 15% του ετήσιου βασικού µισθού του υπαλλήλου.

*Διαβάστε ακόμα: Ενισχύσεις 1,2 δισ. για περισσότερα από 2 εκατ. νοικοκυριά: Όλα τα µέτρα στήριξης που θα περιλαµβάνει το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισµού


Πώς λαμβάνουν το μπόνους παραγωγικότητας οι δημόσιοι υπάλληλοι

∆ηλαδή αν υπάλληλος έχει βασικό µισθό 1.200 ευρώ, το ανώτερο ποσό που θα λάβει ως κίνητρο απόδοσης είναι 2.160 ευρώ (15% των 14.400 €).

Οι υπάλληλοι δικαιούνται ανταµοιβή, εφόσον:
  • Έχουν συµµετάσχει στη διαδικασία στοχοθεσίας και αξιολόγησης.
  • Έχουν υπηρετήσει σε οργανική µονάδα η οποία συνέβαλε στην πλήρη επίτευξη του επιλεγέντος προς ανταµοιβή στόχου για διάστηµα τουλάχιστον τεσσάρων µηνών.
  • Κατά τον χρόνο καταβολής της ανταµοιβής δεν τελούν σε αργία ή σε αναστολή άσκησης καθηκόντων, δεν έχουν καταδικαστεί τελεσιδίκως για αδίκηµα του Κώδικα Κατάστασης ∆ηµοσίων Πολιτικών ∆ιοικητικών Υπαλλήλων και δεν τους έχει επιβληθεί τελεσίδικα οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή.
Για την κατανοµή του ποσού, η Επιτροπή Κινήτρων και Ανταµοιβής εισηγείται, έως τη 15η Ιανουαρίου εκάστου έτους προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Εσωτερικών και τον αρµόδιο υπουργό, τα εξής:
  • Το αρχικό ποσό της ανταµοιβής που αντιστοιχεί ανά φορέα µε βάση τη µισθολογική δαπάνη του.
  • Τα επιλέξιµα προς ανταµοιβή έργα και στόχους των φορέων, λαµβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε κυβερνητικές προτεραιότητες. Η επιτροπή δύναται να εισηγείται έως τέσσερις στόχους για κάθε ειδικό φορέα δεύτερου επιπέδου και έως τρεις για φορείς γενικής κυβέρνησης.
  • Τα ορόσηµα και τους αντίστοιχους δείκτες µέτρησης για κάθε στόχο.
  • Τις αρµόδιες οργανικές µονάδες που εµπλέκονται άµεσα στην υλοποίηση των στόχων.
  • Το ελάχιστο ποσό ανταµοιβής ανά δικαιούχο υπάλληλο.



Μπόνους έως 7.200 € στο προσωπικό του ΕΦΚΑ

Πριμ έως 7.200 ευρώ για τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ που εργάζονται στον τομέα της απονομής και της συντόμευσης έκδοσης των συντάξεων για τα έτη 2021- 2024 περιλαμβάνεται ως διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Προβλέπει συγκριμένα ότι στο προσωπικό που συμμετέχει στα κλιμάκια, ομάδες, υποομάδες εργασίας και στις ομάδες εργασίας που συστάθηκαν ή συστήνονται και λειτουργούν εντός των ετών 2021, 2022, 2023 και 2024 με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, τον κανονισμό και την πληρωμή συντάξεων του δημόσιου τομέα και όλων των πρώην Ταμείων που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ, καθορίζεται αποζημίωση, εφόσον επιτευχθούν οι ποσοτικοί στόχοι, η οποία δεν δύναται να υπερβαίνει το όριο των 7.200 ευρώ το έτος. Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και στο προσωπικό του e-ΕΦΚΑ, το οποίο απασχολείται εντός των ετών 2021 ή 2022 ή 2023 ή 2024 με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για την εξυπηρέτηση του κοινού μέσω του ενιαίου αριθμού εξυπηρέτησης πολιτών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και το οποίο ορίζεται με απόφαση του διοικητή.

Με όμοια απόφαση ορίζονται η μεθοδολογία προσδιορισμού των ποσοτικών στόχων εξυπηρέτησης του κοινού μέσω του ενιαίου αριθμού εξυπηρέτησης πολιτών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο τρόπος παρακολούθησής τους και κάθε άλλο ειδικό θέμα για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου. Στις ανωτέρω Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, στις οποίες καθορίζεται η αποζημίωση των κλιμακίων, ομάδων, υποομάδων εργασίας και ομάδων εργασίας και του προσωπικού που απασχολείται στην εξυπηρέτηση του κοινού μέσω του ενιαίου αριθμού εξυπηρέτησης πολιτών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δύναται να προσδίδεται αναδρομική ισχύς, η οποία ανατρέχει στον επόμενο μήνα σύστασης των αντίστοιχων κλιμακίων - ομάδων εργασίας κατά τα οριζόμενα στις οικείες υπουργικές αποφάσεις και η οποία δεν υπερβαίνει τα δύο έτη.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή