Καταργείται έως το τέλος του χρόνου το νυχτερινό ρεύµα, που αξιοποιούν εδώ και δεκαετίες πάνω από 1.500.000 καταναλωτές τον χειµώνα και το καλοκαίρι, και αντικαθίσταται από ένα ακόµα πιο φτηνό διζωνικό τιµολόγιο, το οποίο θα έχει µόνιµα χαµηλές τιµές όλο το Σαββατοκύριακο, αλλά και καθηµερινά από το πρωί έως το µεσηµέρι. ∆υνητικά, οι νέες ρυθµίσεις επεκτείνονται στο σύνολο των συνδέσεων ρεύµατος.

Τον σχεδιασµό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποκάλυψε χθες µε λεπτοµέρειες ο αρµόδιος υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης, λέγοντας ότι µε τη µεγάλη διείσδυση των φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων στο ενεργειακό µείγµα το νυχτερινό τιµολόγιο έχει καταστεί ασύµφορο τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις εταιρείες παραγωγής ρεύµατος, επειδή το βράδυ οι τιµές εκτινάσσονται, αντίθετα εκτιµάται πως θα προκύψει σηµαντικό οικονοµικό όφελος από τη στιγµή που τα νοικοκυριά µεταφέρουν µεγάλο µέρος της κατανάλωσης ρεύµατος (πλυντήρια, µαγείρεµα, θερµοσίφωνες, οικιακές εργασίες κ.λπ.) προς τις µεσηµεριανές ώρες και τα Σαββατοκύριακα, που καταγράφεται µεγάλη αύξηση.

Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό του υπουργείου, έως το τέλος του έτους όσοι καταναλωτές έχουν αναλογικούς µετρητές διπλής µέτρησης και µέχρι όλοι αυτοί να αντικατασταθούν τα επόµενα χρόνια από «έξυπνους», θα τιµολογούνται µε σηµαντικά φτηνότερες τιµές ανά κιλοβατώρα κατά τις ώρες από τις 10:00 έως τις 15:00 ή 16:00 και µε ακόµη πιο χαµηλές όλο το Σαββατοκύριακο. Και αυτό επειδή πλέον έχουν ανατραπεί τα δεδοµένα τιµολόγησης, στα οποία είχαν «εκπαιδευτεί» οι καταναλωτές, γνωρίζοντας ότι στο παρελθόν η λειτουργία των τότε φτηνών λιγνιτικών µονάδων παραγωγής επέτρεπε τη χαµηλότερη τιµολόγηση.

*Διαβάστε ακόμα: Ηλεκτρικό ρεύμα: Ενισχύσεις στους λογαριασμούς Οκτωβρίου για στήριξη σε πάνω από 700.000 ευάλωτα νοικοκυριά


«Έχουµε αυτή τη στιγµή ένα αποµεινάρι του παλιού ηλεκτρικού συστήµατος, που όταν δεν υπήρχε ζήτηση το βράδυ -για να κρατηθούν οι θερµικές µονάδες- έδινε η τότε ∆ΕΗ το νυχτερινό τιµολόγιο. Έλα ντε, όµως, που το βράδυ τώρα είναι η πιο ακριβή ώρα της ηµέρας και οι φθηνές ώρες είναι πια τα µεσηµέρια, όταν δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά, και τα Σαββατοκύριακα, προπαντός οι Κυριακές. Έχει λοιπόν νόηµα να µετακινήσουµε τη ζήτηση εκεί που υπάρχει η φθηνή τιµή, γιατί αυτό θα επιτρέψει να είναι χαµηλότερα τα τιµολόγια που θα δίνουν οι πάροχοι», είπε ο υπουργός Ενέργειας στο Action 24, εκτιµώντας ότι η αλλαγή στο µοντέλο τιµολόγησης θα γίνει µέχρι τις αρχές του έτους.

Σήµερα, το νυχτερινό τιµολόγιο έχει χειµερινό και θερινό ωράριο. Στο χειµερινό ωράριο (1 Νοεµβρίου-30 Απριλίου) οι µειωµένες χρεώσεις εφαρµόζονται από τις 02.00 έως τις 08.00 και από τις 15.00 έως τις 17.00. Στο θερινό ωράριο (1 Μαΐου-31 Οκτωβρίου) η µειωµένη χρέωση είναι ενιαία από τις 23.00 έως τις 07.00.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή