Προς το Χρηµατιστήριο Αθηνών και την Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α.) κοιτούν όλο και περισσότερες εταιρείες πληροφορικής. Ηδη το τελευταίο τρίµηνο δύο εταιρείες χτύπησαν το καµπανάκι της Λεωφόρου Αθηνών: τον Ιούλιο η Softweb, που έκανε το ντεµπούτο της στην Εναλλακτική Αγορά, και εντός της προηγούµενης εβδοµάδας η Performance Technologies, που έπειτα από 16 χρόνια στην ΕΝ.Α. πήρε τον δρόµο για την Κύρια Αγορά του Χρηµατιστηρίου. Και απ’ ό,τι φαίνεται θα υπάρξει και συνέχεια. Καλά πληροφορηµένες πηγές αναφέρουν ότι και νέες εταιρείες Information Technology (Ι.Τ.) θέλουν να χτυπήσουν το καµπανάκι του Χρηµατιστηρίου, κοιτώντας προς την Εναλλακτική Αγορά.

Εν αναµονή του νέου κανονισµού λειτουργίας της Εναλλακτικής Αγοράς

Οι ίδιες πηγές επιµένουν ότι οι εν λόγω εταιρείες, κατά κύριο λόγο από τους κλάδους του business software, της κυβερνοασφάλειας και ενδεχοµένως από την περίµετρο της Τεχνητής Νοηµοσύνης, βρίσκονται εν αναµονή του νέου κανονισµού λειτουργίας της Εναλλακτικής Αγοράς, ώστε να αποφασίσουν να κάνουν το χρηµατιστηριακό τους βήµα. Ο νέος κανονισµός, ο οποίος εισάγει µια σειρά αλλαγών, προκειµένου να διευκολύνει τις νέες εισαγωγές, χαµηλώνοντας τον πήχυ σε µια σειρά από προαπαιτούµενα, βρίσκεται από τις αρχές του 2024 στα χέρια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναµένοντας έγκριση. Ο κανονισµός, µεταξύ άλλων, προβλέπει χαµηλότερο free float (ελεύθερη διασπορά), ενώ διευκολύνει τις εισαγωγές, καταργώντας κάποια από τα -οµολογουµένως «βαριά» σήµερα- απαιτούµενα δικαιολογητικά.

Ο αναπτυξιακός χαρακτήρας

Το φιλικό προφίλ της Εναλλακτικής Αγοράς περιέγραψε ο διευθύνων σύµβουλος του Οµίλου Χρηµατιστηρίου Αθηνών (ΕΧΑΕ), Γιάννος Κοντόπουλος, κατά την τελετή για τη µετάταξη της Performance Technologies στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Σύµφωνα µε τα στοιχεία που παρέθεσε και θέλοντας να υπογραµµίσει τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της ΕΝ.Α., σηµείωσε ότι σήµερα σε αυτήν διαπραγµατεύονται 14 εταιρείες µε αποτίµηση 600 εκατ. ευρώ, αυξηµένη κατά 35% έναντι του 2023 και 4,4 φορές υψηλότερη σε σχέση µε το 2019. Παράλληλα, όπως είπε, οι εν λόγω εταιρείες αυξάνουν συστηµατικά τη συναλλακτική τους δραστηριότητα την τελευταία 7ετία.

«Η ΕΝ.Α. δηµιουργήθηκε µε στόχο τη χρηµατοδότηση µικροµεσαίων ταχέως αναπτυσσόµενων εταιρειών, οι οποίες αποκτούν πρόσβαση σε κεφάλαια για τη χρηµατοδότηση των επενδυτικών τους πλάνων. Μέσα από το περιβάλλον της ΕΝ.Α. οι εταιρείες αποκτούν τη δυνατότητα να εξελίξουν την επιχειρηµατική τους ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Κοντόπουλος. Σύµφωνα µε όσα τόνισε, αναγνωρίζοντας τον σηµαντικό ρόλο που έχει διαδραµατίσει η Εναλλακτική Αγορά στην αναπτυξιακή πορεία των εταιρειών και µε στόχο την περαιτέρω αναβάθµισή της, το Χ.Α. έχει δροµολογήσει την αδειοδότηση της ΕΝ.Α. ως SMS Growth Market, σύµφωνα µε τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ έχει υποβληθεί πρόταση για αλλαγή του κανονισµού λειτουργίας της.

Οι εταιρείες που κοιτούν προς την ΕΝ.Α., σύµφωνα µε πηγές κοντά στο Χ.Α., βλέπουν σε αυτήν, εκτός από τη γρήγορη και χαµηλού κόστους πρόσβαση σε κεφάλαια, περαιτέρω δυνατότητες για ενίσχυση του προφίλ και της αξιοπιστίας σε εγχώριους και διεθνείς επενδυτές, όπως και τη δυνατότητα χρήσης των µετοχών τους, αντί για µετρητά, για τη διενέργεια συγχωνεύσεων, εξαγορών και άλλων ενεργειών.

Όπως είναι αναµενόµενο, οι εν λόγω εταιρείες δεν στοχεύουν στη ρυθµιζόµενη, Κύρια Αγορά, του Χ.Α., αλλά στην Εναλλακτική Αγορά, η οποία µέχρι σήµερα έχει επωάσει ηχηρά success stories, όπως αυτά των Entersoft και Epsilon Net.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»