Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για να μπουν μπροστά τα ερευνητικά γεωτρύπανα στο πολλά υποσχόμενο θαλάσσιο «οικόπεδο» νοτιοδυτικά της Κρήτης από τον αμερικανικό κολοσσό της Exxon Mobil και τη Helleniq Energy.

Οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη αξιοποιήσιμων αποθεμάτων φυσικού αερίου είναι ενθαρρυντικές μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σεισμικών ερευνών. Ωστόσο θα χρειαστεί ακόμη να κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι κατά τη δεύτερη φάση ερευνών, που ξεκίνησε χθες, μετά το αίτημα που κοινοποιήθηκε στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων.

Η δεύτερη φάση θα έχει θεωρητικά διάρκεια τρία χρόνια και αφορά την ολοκλήρωση της πρόσκτησης και επεξεργασίας τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, τα οποία και θα καταδείξουν -μετά την επεξεργασία τους- αν υπάρχουν αξιοποιήσιμα-απολήψιμα αποθέματα.

Ωστόσο η απόφαση για τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων στην Κρήτη τοποθετείται στο τέλος του έτους και, αν τελικά είναι θετική, αυτές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος του 2025 με αρχές του 2026.

Σε αντίθεση με τις υψηλές ταχύτητες για τις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης, το ενδιαφέρον για το μπλοκ δυτικά της Κρήτης έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα μετά και την εξάμηνη παράταση της πρώτης φάσης ερευνών που ζήτησε η Exxon Mobil. Η κοινοπραξία Exxon Mobil - Helleniq Energy έχει ήδη διεξαγάγει προκαταρκτικές τρισδιάστατες γεωφυσικές έρευνες στην περιοχή σε συνεργασία με την PGS κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Οι έρευνες αυτές αφορούσαν χαρτογράφηση του πυθμένα και των πιο επιφανειακών στρωμάτων του υπεδάφους.

O επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ, Άρης Στεφάτος, ο οποίος μίλησε χθες για «εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών», πρόσφατα προέβη σε προβλέψεις μέσω της ετήσιας έκθεσης της εταιρείας, σύμφωνα με τις οποίες «μια συντηρητική εκτίμηση των δυνητικών και πιθανών αποθεμάτων κυμαίνεται στα 24 τρισ. κυβικά πόδια ή 680 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και η πιθανή τους επιβεβαίωση υπερκαλύπτει τόσο την παρούσα όσο και τη μέλλουσα εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου, καθιστώντας τη χώρα μας εξαγωγική έως τα τέλη της δεκαετίας».