Αλλαγές στο σύστηµα των φοροεκπτώσεων µε κλιµακωτά µπόνους από 2% έως 4% για όσους υποβάλλουν νωρίτερα τις φορολογικές δηλώσεις και εξοφλούν εφάπαξ τον φόρο εισοδήµατος προβλέπει το σχέδιο δράσης του οικονοµικού επιτελείου, µε στόχο να µπει φρένο στη διόγκωση των κόκκινων οφειλών και να εισρεύσει ζεστό χρήµα στα κρατικά ταµεία.

Την ίδια στιγµή, καθιερώνεται συγκεκριµένο χρονοδιάγραµµα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από το 2025, που θα βάλει τέλος στις παρατάσεις, ενώ µε το νέο καθεστώς θα επιβάλλονται ποινές στις επιχειρήσεις και τους φορείς που καθυστερούν την αποστολή των σχετικών βεβαιώσεων αποδοχών µισθών και συντάξεων ή άλλων απαραίτητων στοιχείων στην ΑΑ∆Ε, µπλοκάροντας την όλη διαδικασία.

*Διαβάστε ακόμα: ΑΑΔΕ: Πλήρης εκκαθάριση του τοπίου για τις ρυθμίσεις χρεών - Πόσα ρυθμίστηκαν, πόσα εξοφλήθηκαν, πόσοι έχασαν τις ρυθμίσεις



Oι νέες ρυθµίσεις στο φορολογικό νοµοσχέδιο

Αναλυτικότερα, οι νέες ρυθµίσεις που θα ενσωµατωθούν σε φορολογικό νοµοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόµενες µέρες στη Βουλή προβλέπουν:

1. Κλιµακωτή αύξηση της έκπτωσης για γρήγορη και εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήµατος, µε κριτήριο το διάστηµα της πρόωρης αποπληρωµής πριν από την καταληκτική ηµεροµηνία.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, το βασικό σενάριο που εξετάστηκε σε επιτελική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονοµικών προβλέπει έκπτωση φόρου:
  • 4%, αν η δήλωση υποβληθεί 3 µήνες πριν από την εκπνοή της προθεσµίας και πληρωθεί εφάπαξ ο φόρος που αναλογεί,
  • 3%, αν η διαδικασία γίνει 2 µήνες πριν από τη λήξη προθεσµίας,
  • 2%, αν η υποβολή και πληρωµή γίνει στον µήνα εκπνοής. Ωστόσο, πάνω στο τραπέζι υπάρχει και το εναλλακτικό για φοροέκπτωση:
  • 4%, αν η φορολογική δήλωση υποβληθεί µέχρι τέλος Μαΐου και ο φόρος εισοδήµατος πληρωθεί εφάπαξ,
  • 2%, αν η υποβολή και πληρωµή γίνει Ιούνιο-Ιούλιο.
Με βάση το σηµερινό καθεστώς, η έκπτωση ανέρχεται στο 3% του συνολικού ποσού, εφόσον ο φορολογούµενος εξοφλήσει τον φόρο µέχρι τις 31 Ιουλίου, οπότε λήγει η προθεσµία καταβολής της πρώτης δόσης. Τα νέα οικονοµικά κίνητρα για την εφάπαξ αποπληρωµή του φόρου εισοδήµατος θα τεθούν σε ισχύ από το 2025, στοχεύοντας στην ανακοπή του ρεύµατος των 8 δόσεων που επιλέγει η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουµένων.

2. Την καθιέρωση συγκεκριµένου χρονοδιαγράµµατος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων µε σταθερές ηµεροµηνίες έναρξης και λήξης, που θα βάλουν οριστικό τέλος στις παρατάσεις. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η ηλεκτρονική πύλη για τις δηλώσεις θα ανοίγει 1η Μαρτίου και θα κλείνει στις 30 Ιουνίου, µε αποτέλεσµα οι 6,6 εκατ. φορολογούµενοι να έχουν στη διάθεσή τους ένα τετράµηνο για να πατήσουν το κουµπί της υποβολής. Οι ηµεροµηνίες θα είναι κλειδωµένες και δεν θα µπορούν να ανατραπούν.

Παράλληλα, το νέο πλαίσιο θα συνοδεύεται µε ποινές για τυχόν λάθη ή καθυστερήσεις που οφείλονται στον κάθε υπεύθυνο φορέα, δηµόσιο ή ιδιωτικό, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για την τήρηση του χρονοδιαγράµµατος πέρα από την έγκαιρη έκδοση όλων των στοιχείων είναι η πλήρης λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρµας της ΑΑ∆Ε χωρίς τεχνικά προβλήµατα. Με τον νέο σχεδιασµό, όλα τα δεδοµένα για την υποβολή των δηλώσεων θα πρέπει να έχουν αναρτηθεί µέσα στο πρώτο δίµηνο κάθε έτους, πράγµα που για τις ιδιωτικές και δηµόσιες επιχειρήσεις σηµαίνει ότι θα πρέπει να έχουν διαβιβάσει στην ΑΑ∆Ε τα στοιχεία µε τις βεβαιώσεις αποδοχών, ο ΕΦΚΑ τα στοιχεία των συντάξεων, οι τράπεζες τα αρχεία µε τις συναλλαγές για πιστωτές, χρεωστικές κάρτες και τις δόσεις δανείων, ώστε να µην υπάρχουν εκκρεµότητες.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή