Δέσμια των funds είναι η εισηγμένη εταιρεία ειδών οικιακής χρήσης στην κατηγορία της επιτήρησης από το 2020, Yalco. Αν και φαίνεται ότι πέτυχε ένα moratorium με τα funds για τρία χρόνια για δάνεια, ύψους 34,5 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν παγώσει τόσο στις 31/12/2023, όσο και στο α’ εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση, η εταιρεία αντιμετωπίζει μείζον ζήτημα χρηματοδότησης της δραστηριότητάς της, αφού πάσχει από κεφάλαιο κίνησης.


Χθες, ανακοινώθηκε ότι το Δ.Σ. της Yalco αποφάσισε την εισφορά του κλάδου των υαλικών, ο οποίος της αποφέρει έσοδα σε άλλη, νέα εταιρεία, στην οποία μέτοχος θα είναι η εισηγμένη. Το σκεπτικό της κίνησης αυτής είναι προφανώς να αποκτηθεί κεφάλαιο κίνησης για τη συνέχιση της δραστηριότητας, έστω στον κλάδο των υαλικών, που αποφέρει έσοδα.


Οι πωλήσεις της εταιρείας κατά το τρέχον έτος 2024 αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2023. Παρά την μείωση της τάξης του 17% στο α’ εξάμηνο του 2024, το εμπορικό τμήμα έχει ήδη καταφέρει να δεχθεί παραγγελίες που θα υλοποιηθούν στο δεύτερο μισό του 2024 και θα φέρουν την εταιρεία στα ίδια επίπεδα πωλήσεων όπως στο 2023. Σύμφωνα, όμως, με την εκτίμηση της Διοίκησης, εάν δεν εξευρεθεί λύση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, η εταιρεία δεν θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί το γενικότερο θετικό κλίμα της ελληνικής οικονομίας αφενός και αφετέρου την αυξανόμενη ζήτηση του HORECA, των supermarkets και των παραγγελιών για τα δύο brands ΙΩΝΙΑ και FEST.

Εάν εξευρεθεί λύση που να διασφαλίζει τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της Yalco, τότε μπορούν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις θετικής επανάκαμψης της στον χώρο που δραστηριοποιείται. Και η δημιουργία της νέας εταιρείας φαίνεται να κινείται προς την κατεύθυνση αυτή.


Σχετικά με το κεφάλαιο κίνησης, έχει καταστεί αρνητικό, καθώς το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ομίλου και της εταιρείας υπερβαίνουν το σύνολο των κυκλοφορούντων στοιχείων του ενεργητικού κατά ποσό 42,031 εκατ. ευρώ και 41,964 εκατ. αντίστοιχα.

Επιπρόσθετα, τραπεζικές δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας και του ομίλου που ανέρχονται σε 34,5 εκατ. ευρώ και έχουν καταγγελθεί και ως εκ τούτου είναι άμεσα απαιτητές.


Ο ταμειακός προγραμματισμός στον οποίο έχει προβεί η Διοίκηση για τους επόμενους 12 μήνες καταδεικνύει ότι οι προβλεπόμενες ταμειακές εισροές υπολείπονται σημαντικά των υποχρεώσεων για την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας.

Ο βασικός μέτοχος κ. Σωκράτης Κωνσταντίνου έχει εισφέρει περί τα 2,8 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν πουληθεί δύο ακίνητα σε Οινόφυτα και Καλοχώρι Θεσσαλονίκης για να «παλέψει» τα δάνεια.

Συνεπώς, όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση, απαιτείται να εξευρεθεί λύση η οποία να περιλαμβάνει συμβιβαστική διευθέτηση των εναπομεινάντων καταγγελμένων δανειακών υποχρεώσεων (το ποσό των 34,5 εκατ.), ενίσχυση των Ιδίων Κεφαλαίων και παράλληλη χρηματοδότηση για κεφάλαιο κίνησης. Η διοίκηση, όμως, δεν μπορεί να δεσμευτεί για την εξεύρεση λύσης που να διασφαλίζει την συνέχιση των δραστηριοτήτων της εταιρείας γεγονός που καθιστά πιθανή την παύση της λειτουργίας της…