Οι πρώτοι τόνοι «αγουρόλαδου» διατέθηκαν στη Λακωνία από τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισµό Αγίων Αποστόλων Βοιών το περασµένο Σάββατο έναντι 10,20 ευρώ το κιλό (πέρυσι είχε διατεθεί προς 9,25 ευρώ). Παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, επισηµαίνουν ότι οι πρώτες συναλλαγές αυτής της περιόδου αποτελούν «µαγική εικόνα» και εκτιµούν ότι το επόµενο διάστηµα, οπότε η ελαιοκοµία θα µπει σε κανονικούς ρυθµούς, οι τιµές θα πέσουν κατακόρυφα.

Τις προηγούµενες ηµέρες σε Μεσσηνία και Κρήτη πωλήθηκαν ποσότητες από την περσινή σοδειά: Σύµφωνα µε το ∆ελτίο Τιµών του Συνδέσµου Ελαικοµικών ∆ήµων Κρήτης (ΣΕ∆ΗΚ) στη Μεσσηνία πουλήθηκε στην τιµή των 6,90 ευρώ το κιλό, η Κρήτη πούλησε από 6,70 ευρώ µέχρι 6,80 ευρώ το κιλό και στη Λακωνία ο παραγωγός πουλάει σε τιµή από 7 ευρώ µέχρι 7,50 ευρώ το κιλό. Τα «µαντάτα» της φετινής παραγωγής σε αυτές τις περιοχές είναι ανάµεικτα: Πολλή ελιά, λίγο λάδι. Παρά το γεγονός ότι ο καρπός βρίσκεται στο στάδιο της εγκεκριµένης ωρίµανσης, εντούτοις η περιεκτικότητα σε λάδι είναι µικρή, και η αναλογία που έχει υπολογιστεί είναι 10 προς 1 (χρειάζονται δέκα κιλά καρπού, για να παραγάγουν 1 κιλό ελαιόλαδο).

*Διαβάστε ακόμα: Προς μείωση η τιμή του ελαιόλαδου: Κυβέρνηση και καταναλωτές θα ανασάνουν από την υψηλή παραγωγή την επόμενη σεζόν


Η αιτία βρίσκεται στην παρατεταµένη ανοµβρία, η οποία έχει καταπονήσει τα δέντρα και ο καρπός δεν έχει δέσει, ενώ πρόβληµα παρατηρείται και στις επιτραπέζιες, βρώσιµες ελιές, διότι είναι µικρές σε µέγεθος, µε αποτέλεσµα να µην παίρνουν καλές τιµές. Στη Ζάκρο, ο Αγροτικός Συνεταιρισµός ενόψει και της έναρξης της νέας ελαιοκοµικής περιόδου, 2024-2025, προχώρησε σε εκκαθάριση προς τους παραγωγούς για τις πωλήσεις ελαιολάδου εσοδείας 2023-2024, µε τιµή 8 ευρώ το κιλό. Όσο πιο νότια, τόσο πιο δύσκολες οι κλιµατικές συνθήκες, και σε πολλές περιοχές δεν αποκλείεται οι ελαιοπαραγωγοί να αναγκαστούν να οδηγηθούν σε πρόωρη συγκοµιδή. Σε έναν περίπου µήνα, µέσα Νοεµβρίου, αρχίζει συνήθως υπό φυσιολογικές συνθήκες η συγκοµιδή της ελιάς στην Κρήτη και λίγο αργότερα στις άλλες περιοχές της χώρας.

Όµως, σε µερικές περιοχές, ιδίως στην Ανατολική Κρήτη, ο συρρικνωµένος καρπός άρχισε να πέφτει από τα δέντρα. Κάποιοι παραγωγοί έχουν ήδη επιλέξει την έσχατη λύση, δηλαδή να «µαζέψουν» νωρίτερα, στην Κρήτη για να βγάλουν «αγουρόλαδο» και στην Πελοπόννησο για να συγκοµίσουν την πρώιµη «µαυρελιά», µε δυσµενείς επιπτώσεις στην ποσότητα, αλλά και στην ποιότητα του ελαιολάδου που θα παραχθεί.

Η τσέπη του καταναλωτή θα «σωθεί» από την Ισπανία, όπου -σύµφωνα µε εκτιµήσεις του Συνδέσµου Ελληνικών Βιοµηχανιών Τυποποιήσεως (ΣΕΒΙΤΕΛ)- «η φετινή ελαιοκοµική παραγωγή θα αυξηθεί κατά 220.000-230.000 τόνους (+48%)», αφού οι βροχοπτώσεις των προηγούµενων εβδοµάδων είχαν ως αποτέλεσµα την οµαλοποίηση της κατάστασης. Στην Ισπανία η µέση τιµή του προϊόντος αγγίζει τα 7,17 ευρώ το κιλό. Ανατιµηµένη πωλείται η φετινή σοδειά και στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου. Συγκεκριµένα, στην Τυνησία στα 7,57 ευρώ το κιλό και στην Ιταλία διατηρείται στα 9,13 ευρώ. Η Ιταλία είναι η µοναδική χώρα µε πτωτική τάση παραγωγής για φέτος, η οποία µάλιστα είναι της τάξης του 32%. Η έρευνα στις δεξαµενές της συγκεκριµένης χώρα έδειξε ότι σε κάθε κατηγορία ελαιολάδου τα φετινά αποθέµατα είναι χαµηλότερα από τα περσινά. Μάλιστα, τη µεγαλύτερη ποσοστιαία µεταβολή παρουσιάζει το παρθένο ελαιόλαδο, µεταβολή της τάξης του -40,3%. Υπενθυµίζεται ότι η Ιταλία είναι ο δεύτερος µεγαλύτερος παραγωγός της παγκόσµιας αγοράς, µε µερίδιο που φτάνει το 15% του συνόλου, ο δεύτερος εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσµο και ο πρώτος καταναλωτής, µε 8,2 λίτρα ανά άτοµο ετησίως.