Τέσσερις νοµοθετικές παρεµβάσεις αναµένονται έως το τέλος του έτους από το Υπουργείο Εργασίας, µε πρώτη την επιβολή «κόφτη» στην παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) µόνο για 180.000 συνταξιούχους που βρίσκονται στην πρώτη κλίµακα κρατήσεων του 3% για συντάξεις από 1.401 έως 1.699 ευρώ.

*Διαβάστε ακόμα: Μίνι Ασφαλιστικό για τις αδικίες του ν. Κατρούγκαλου: Πόσο θα αυξηθούν οι αποδοχές ανά Ταµείο - Πόσο θα µειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης - Τα σενάρια για τις συντάξεις χηρείας


Συγκεκριµένα:


1. Mε τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή µέχρι τα µέσα Νοεµβρίου, θα προβλέπεται «κόφτης» στις συντάξεις της 1ης κλίµακας ώστε η αύξηση του 2,5% να µην τις µειώνει, εφόσον µπαίνουν ή κινούνται στην κλίµακα των 1.400-1.600 ευρώ.

Για παράδειγµα:
  • Συνταξιούχος µε σύνταξη 1.690 €, λαµβάνοντας αύξηση 2,5% το 2025, περιµένει η σύνταξή του να αυξηθεί στα 1.732 ευρώ. Όµως, µε την κράτηση ΕΑΣ της δεύτερης κλίµακας 6%, όχι µόνο η αύξησή του µηδενίζεται, αλλά το ποσό που θα λάβει είναι 1.628 ευρώ, δηλαδή 62 ευρώ λιγότερα από όσα έπαιρνε τον προηγούµενο χρόνο!
  • Συνταξιούχος που λαµβάνει σύνταξη 1.395 ευρώ µεικτά δεν έχει κράτηση. Ωστόσο µε την αύξηση 2,5% το 2025 η σύνταξή του θα διαµορφωθεί στα 1.429,8 ευρώ, οπότε εµπίπτει στο πεδίο των κρατήσεων του 3%, που σηµαίνει ότι η σύνταξη θα µειωθεί (αντί να αυξηθεί) στα 1.386,9 ευρώ. Όµως, σύµφωνα µε τον «κόφτη» που έχει θεσπίσει ο µνηµονιακός νόµος, δεν µπορεί το ποσό της σύνταξης µετά την αύξηση να πέσει κάτω από τα 1.400 ευρώ. Αυτό σηµαίνει ότι ο εν λόγω συνταξιούχος θα χάσει τα 30 ευρώ της αύξησης, αλλά τουλάχιστον θα διασώσει τα άλλα 13 ευρώ έως τα 1.400. Αυτό το µοντέλο θα επεκταθεί και στις άλλες βαθµίδες των συνταξιούχων που βρίσκονται στο όριο της κλίµακας. Να σηµειωθεί ότι οι συντελεστές κρατήσεων σήµερα είναι: για 1.400-1.700 ευρώ στο 3%, για 1.701-2.000 ευρώ στο 6% και φτάνουν το 14% για συντάξεις από 3.500 ευρώ και πάνω.
2. Αύξηση συντάξεων. Μαζί µε την τροπολογία για την ΕΑΣ αναµένεται να κατατεθεί και η τροπολογία αύξησης των συντάξεων από 2,2% έως 2,5% για περισσότερους από 2.000.000 συνταξιούχους. Το τελικό ποσοστό της αύξησης αναµένεται να «κλειδώσει» στο τέλος Οκτωβρίου, όταν θα ανακοινωθούν οι τελικές εκτιµήσεις για τον πληθωρισµό και το ποσοστό ανάπτυξης της ελληνικής οικονοµίας.

3. α. Μέσα στον Νοέµβριο θα αλλάξει και ο νόµος για τις αυξήσεις µισθών και τον προσδιορισµό του κατώτατου, ταυτόχρονα µε την ενσωµάτωση της κοινοτικής οδηγίας. Από το 2025 η διαδικασία αύξησης των µισθών για το 2026 και 2027 αλλάζει και, µε βάση τις προτάσεις της επιτροπής, ο διάλογος για τον προσδιορισµό θα ξεκινά τον Ιούνιο και θα καταλήγει στο τέλος Νοεµβρίου. Από το 2028 θα υπάρχει ο µαθηµατικός τύπος.

Μέχρι τότε η ισχύς διαλόγου για τον προσδιορισµό του κατώτατου ορίζεται η 1/6/2025:
  • Μέχρι την 25η Σεπτεµβρίου κάθε έτους προτάσεις για την αναπροσαρµογή του νοµοθετηµένου κατώτατου µισθού και του νοµοθετηµένου κατώτατου ηµεροµισθίου.
  • Έως την 30ή Σεπτεµβρίου ολοκληρώνεται η αξιολόγηση και τίθεται υπόψη της Επιστηµονικής Επιτροπής και της Επιτροπής ∆ιαβούλευσης.
  • Έως την 31η Οκτωβρίου οι γνώµες των δύο αυτών επιτροπών και όλος ο φάκελος µε τις εκθέσεις των εµπειρογνωµόνων διαβιβάζεται στο ΚΕΠΕ για να συντάξει το Πόρισµα της ∆ιαβούλευσης σε συνεργασία µε την Επιστηµονική Επιτροπή.
  • Έως την 25η Νοεµβρίου ολοκληρώνεται το Πόρισµα της ∆ιαβούλευσης και αποστέλλεται στον πρόεδρο του ΟΜΕ∆ για να διαπιστώσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
  • Έως την 30ή Νοεµβρίου ο πρόεδρος του ΟΜΕ∆ αποστέλλει το πόρισµα στους υπουργούς Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Οι υπουργοί Εργασίας και Οικονοµικών εισηγούνται στο υπουργικό συµβούλιο τον κατώτατο νοµοθετηµένο µισθό και το κατώτατο νοµοθετηµένο ηµεροµίσθιο και αυτοί εκδίδουν απόφαση, στην οποία καθορίζεται ο µισθός για το επόµενο έτος. Με βάση τις αλλαγές, η διαµόρφωση των κατώτατων αποδοχών θα προκύπτει από το άθροισµα α) του ετήσιου ποσοστού µεταβολής του δείκτη τιµών καταναλωτή µεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούµενου έτους και της 30ής Ιουνίου του τρέχοντος για το χαµηλότερο 20% της εισοδηµατικής κατανοµής των νοικοκυριών και β) το 50% του ετήσιου ποσοστού µεταβολής της αγοραστικής δύναµης του γενικού δείκτη µισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο.
4. Αλλαγές στο επίδοµα ανεργίας. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναµένεται η υπουργική απόφαση για το επίδοµα ανεργίας που θα ξεκινήσει πιλοτικά από τον ∆εκέµβριο σε 20.000 νέους άνεργους. Η πλήρης εφαρµογή του τοποθετείται από τις αρχές του 2025, όπου το νέο επίδοµα ανεργίας θα συνδεθεί άµεσα µε τον µισθό αλλά και µε τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του άνεργου. Ενδέχεται µάλιστα να φθάσει έως και το 75% του µέσου όρου των µηνιαίων αποδοχών της τελευταίας τριετίας. Το ύψος του επιδόµατος θα είναι κλιµακωτό και σε συνάρτηση µε τα έτη ασφάλισης-απασχόλησης, το ύψος του µισθού και, σύµφωνα µε πληροφορίες, µπορεί να φτάσει και τα 1.200 ευρώ για άνεργους που βρίσκονταν στην αγορά εργασίας για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, αντίθετα όσοι έχουν λιγότερα θα λαµβάνουν το χαµηλότερο ποσό των 509 ευρώ. Επίσης, το συνολικό ετήσιο ποσό του επιδόµατος ανεργίας -όπως προκύπτει από τον κατώτατο µισθό- δεν θα αυξηθεί, αλλά θα καταβάλλεται εµπροσθοβαρώς. ∆ηλαδή µεγαλύτερο επίδοµα τους πρώτους µήνες και µικρότερο στη συνέχεια. Η καταβολή του επιδόµατος θα συνδυαστεί µε την υποχρέωση των ανέργων να ενταχθούν σε πρόγραµµα κατάρτισης ώστε να αποκτήσουν την εξειδίκευση που χρειάζονται για να τοποθετηθούν σε θέση εργασίας. Στο νέο αυξηµένο επίδοµα ανεργίας αναµένεται να συγχωνευτεί το επίδοµα των 200 ευρώ που καταβάλλεται για τους µακροχρόνια άνεργους (άνω των 12 µηνών). Το επίδοµα θα είναι µειωµένο για όσους εργάζονται µε ευέλικτες µορφές απασχόλησης.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή