Με ιδιαίτερα χαµηλή τιµή εκκίνησης διατίθεται από σήµερα στα νοικοκυριά το πετρέλαιο θέρµανσης. Ο καλός καιρός και οι υψηλές θερµοκρασίες για την εποχή έχουν βέβαια ρίξει τη ζήτηση στο ναδίρ, ειδικά στα νοτιότερα τµήµατα της επικράτειας, ενώ έπειτα και από έναν ήπιο χειµώνα οι δεξαµενές παραµένουν µισογεµάτες µε το περσινό «περίσσευµα». 

Μέχρι και το βράδυ της ∆ευτέρας η εκτίµηση για την αρχική τιµή διάθεσης ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξη: µειωµένη κατά 20% σε σχέση µε πέρσι, υπολογίστηκε σε µια διακύµανση µεταξύ 1,15 και 1,25 ευρώ/λίτρο στα αστικά κέντρα (πέρσι η αρχική τιµή ήταν 1,4 ευρώ/λίτρο). Τα πρατήρια θα λάβουν σήµερα τα τιµολόγια, στα οποία θα δουν αν έχει αποτυπωθεί η διακύµανση της διεθνούς τιµής του πετρελαίου των τελευταίων εβδοµάδων, αφού ύστερα από µια κατακόρυφη πτώση η τιµή του µπρεντ σήµερα αγγίζει τα 78 δολάρια/βαρέλι. Ένα ακόµα ζητούµενο είναι αν θα παραµείνει στα ίδια χαµηλά επίπεδα η τιµή του πετρελαίου θέρµανσης µέχρι το τέλος του χειµώνα.

Η κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή αρχικά δεν είχε επηρεάσει τις διεθνείς τιµές, φαίνεται όµως ότι όσο προχωρούν οι πολεµικές επιχειρήσεις, το σκηνικό αλλάζει, ενώ και η καταστροφή στη Φλόριντα από τον τυφώνα «Μίλτον» ασκεί πιέσεις στο αµερικανικό αργό. Όπως δηλώνει στην «Απογευματινή» ο αντιπρόεδρος του Συνδέσµου Πρατηριούχων και Εµπόρων, Γιώργος Ασµάτογλου, η ζήτηση είναι ελάχιστη, κανένας όµως δεν µπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: «Η ζήτηση στο καύσιµο είναι περιορισµένη και, παρά τα διεθνή γεγονότα, οι τιµές παραµένουν χαµηλές».

*Διαβάστε ακόμα: Φθηνότερη η θέρμανση φέτος: Ανησυχία για επιπτώσεις από τη Μέση Ανατολή


Tο επίδοµα θέρµανσης

Παρ’ όλα αυτά, το επίδοµα θέρµανσης και φέτος θα δοθεί σε φυσικά πρόσωπα που καταναλώνουν πετρέλαιο θέρµανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιοµάζα ή θερµική ενέργεια µέσω τηλεθέρµανσης, µε δικαιούχους όσους πληρούν συγκεκριµένα εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια:
  • Ετήσιο εισόδηµα έως 16.000 ευρώ για άγαµους.
  • Ετήσιο εισόδηµα έως 24.000 ευρώ για έγγαµους. Για τις οικογένειες µε παιδιά, το ανώτατο όριο εισοδήµατος αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Επιπλέον, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις:
  • 200.000 ευρώ για άγαµους.
  • 300.000 ευρώ για έγγαµους και µονογονεϊκές οικογένειες. Το επίδοµα καταβάλλεται µέσω αίτησης στην ψηφιακή πλατφόρµα «myΘέρµανση» της ΑΑ∆Ε, η οποία αναµένεται να ανοίξει περί τα µέσα Νοεµβρίου και η επιδότηση θα περιλαµβάνει την περίοδο από τα µέσα Οκτωβρίου έως και το τέλος Μαρτίου.
Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»