Τις «καυτές» λεπτομέρειες για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ύψους 400-500 ευρώ για τους εργαζομένους με μπλοκάκια αναμένεται να δώσει σήμερα (15.10.2024) o υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει το μεσημέρι για τις «Αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας». 

Ο κ. Χατζηδάκης θα παρουσιάσει όλο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ενσωματώνει τις αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία που εξήγγειλε στην 88η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και νέες ρυθμίσεις, όπως η θέσπιση ανώτατου ορίου στα φιλοδωρήματα, κάτω από το οποίο δεν θα υπόκειται σε κρατήσεις.

Ο Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για χιλιάδες φορολογουμένους που εργάζονται ως μισθωτοί, αλλά αμείβονται με μπλοκάκι σε συζήτηση για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2025 χθες (14.10.2024) στη Βουλή.

Η κατάργηση αυτή θα αφορά εκείνους των οποίων το εισόδημα προέρχεται από ατομική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά και νομικά πρόσωπα ή το 75% των χρημάτων που εισπράττουν προέρχεται από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο, είχε σημειώσει.

Οι εργαζόμενοι αυτοί ανέρχονται σε 25.000. Αυτό σημαίνει πως το τέλος επιτηδεύματος δεν θα συμπεριληφθεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2025 των εργαζομένων με μπλοκάκια. Δηλαδή για τα εισοδήματα του 2024. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η παρέμβαση αναμένεται να αποτυπωθεί υπό μορφή διάταξης νόμου στο επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος θα είναι:
  • 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα εταιρείας
  • 800 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
  • 1.000 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

Παράλληλα, σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως από το 2025 θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους επιτηδευματίες που φορολογούνται με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.

*Διαβάστε ακόμα: Yπουργείο Οικονομικών: Έρχονται ανακοινώσεις για τη φορολόγηση των φιλοδωρημάτων και για την έκπτωση στους φορολογούμενους που πληρώνουν εφάπαξ



Οι νέες ρυθμίσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο

Πιο συγκεκριμένα, οι νέες ρυθμίσεις που θα ενσωματωθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπουν:
  • Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για 25.000 μισθωτούς με μπλοκάκι, με αποτέλεσμα το εκκαθαριστικό της Εφορίας να καθίσταται ελαφρύτερο κατά 400-500 ευρώ από το 2025, καθώς το μέτρο θα ισχύσει από τα φετινά εισοδήματα. Συγκεκριμένοι υπόχρεοι δεν είχαν εξαιρεθεί αρχικά από το μνημονιακό χαράτσι, όπως οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες, με αποτέλεσμα να σημειωθούν αντιδράσεις για τη συνέχιση της επιβάρυνσης.
  • Τη θέσπιση ειδικού αφορολόγητου στα φιλοδωρήματα που δεν υπερβαίνουν το 30% του ονομαστικού μισθού εξετάζει η κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει ότι ποσά πάνω από αυτό το όριο θα φορολογούνται ως επιπλέον μισθός και θα υπόκεινται σε ασφαλιστικές κρατήσεις.
Το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2025 και με στόχο να πέσουν οι τόνοι μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου.

Μεταξύ άλλων αλλαγών στη φορολογική νομοθεσία προωθείται επίσης αύξηση της έκπτωσης για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος από το 3% που ισχύει σήμερα, οριοθέτηση του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και αύξηση των προσυμπληρωμένων αυτοματοποιημένων δηλώσεων. Το φορολογικό ν/σ θα ενσωματώνει επίσης μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ για ελεύθερους επαγγελματίες, ακίνητα κ.ο.κ.


Κατάργηση στο τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι κερδίζουν, ποιοι θα εξακολουθούν να το πληρώνουν 

Όπως ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, «σε αυτή την κατάργηση θα συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια οι οποίοι μέχρι σήμερα πλήρωναν τέλος επιτηδεύματος».

Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά (φυσικά πρόσωπα) «ό,τι πλήρωσαν πλήρωσαν» για τέλος επιτηδεύματος όλα αυτά τα χρόνια και δεν θα τους επιβληθεί ποτέ ξανά. Το 2024 ήταν η τελευταία χρονιά που είδαν στο εκκαθαριστικό της Εφορίας τη σχετική χρέωση, διότι αφορούσε στα περσινά εισοδήματα (χρήση του 2023). Αντιθέτως, δεν θα υπάρξει ξανά το 2025, για τους μήνες που είχαν ενεργό ΑΦΜ κατά το 2024.

Η εξαγγελία Χατζηδάκη ωφελεί ιδιαίτερα τους περίπου 25.000 «μπλοκάκηδες» (φυσικά πρόσωπα) με 1 έως 3 εργοδότες, οι οποίοι φορολογούνται μεν ως μισθωτοί και δικαιούνται έκπτωση φόρου (έμμεσο αφορολόγητο 8.636 ευρώ για τους άγαμους), αλλά δεν έχουν δικαίωμα να εκπίπτουν δαπάνες (έξοδα) για να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημα ή να εμφανίζουν ζημιές, όπως οι πραγματικοί επαγγελματίες.

Αυτοί απαλλάσσονται οριστικά έτσι, από το 2025 και εφεξής, από τα 400 ή 500 ευρώ που πλήρωναν κάθε χρόνο για τέλος επιτηδεύματος, ασχέτως αν είχαν εισόδημα και πόσο. Και τα οποία πλήρωσαν και φέτος, παρότι οι «κανονικοί» ελεύθεροι επαγγελματίες κατέβαλαν ολιγότερα (325 αντί 650 ευρώ), καθώς η έκπτωση 50% που ίσχυσε αφορούσε μόνον όσους εντάσσονταν στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τους μισθωτούς με μπλοκάκι.

Πρακτικά, μέχρι να καταργηθεί πλήρως για όλους, το τέλος επιτηδεύματος θα ισχύει πλέον μόνον:
  • για τα νομικά πρόσωπα (εταιρείες) με ορίζοντα κατάργησης έως το 2027 πιθανότατα
  • για φυσικά πρόσωπα (αμιγώς επαγγελματίες και όχι μισθωτοί με μπλοκάκι) που υπόκεινται στην τεκμαρτή φορολόγηση, αλλά ζητούν να εξαιρεθούν και να φορολογηθούν με βάση τα πραγματικά έσοδα και έξοδα (κέρδη) που εμφανίζουν ότι είχαν λογιστικά, εφόσον αυτά επιβεβαιωθούν κατόπιν ειδικού φορολογικού ελέγχου τον οποίο θα προκαλέσουν οι ίδιοι στην επιχείρησή τους - ουσιαστικά απειροελάχιστους δηλαδή.