Με βάση τις προβλεπόμενες προθεσμίες, κατατέθηκε σήμερα στην Κομισιόν το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό-Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028 (Draft Budgetary Plan) από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.

Το Μεσοπρόθεσμο επιβεβαιώνει τα δημοσιονομικά μεγέθη των ετών 2024 και 2025, όπως αποτυπώθηκαν στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2025 που κατατέθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2024 στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνεται και ως προς την διεθνή κοινότητα, ότι ο στόχος για διατήρηση των πρωτογενών δαπανών εντός των ορίων που τίθενται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό-Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028 είναι εφικτός.

Παράλληλα, σε αυτό περιλαμβάνονται όλα τα δημοσιονομικά μέτρα όπως εξαγγέλθηκαν το προηγούμενο διάστημα και έχουν αποτυπωθεί στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2025, ενώ παρατίθενται αναλυτικά και οι υλοποιούμενες μεταρρυθμίσεις που συνάδουν με τις Ευρωπαϊκές προτεραιότητες. Ακόμη στο σχέδιο καταγράφεται ως αποτέλεσμα των νέων δημοσιονομικών μέτρων της κυβέρνησης, η μείωση τόσο των δεικτών φτώχιας, όσο και η μείωση των σχετικών δεικτών ανισοτήτων.

Μεσοπρόθεσμο: Ποια είναι τα τρία «κλειδιά» για την ανάπτυξη

Στους τρεις ανέρχονται οι βασικοί παράγοντες, οι οποίοι αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος αλλά και τα επόμενα έτη, όπως επισημαίνεται στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο, που υποβλήθηκε στην Κομισιόν.

Πιο αναλυτικά, πρόκειται για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και κατ’ επέκταση την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης (σε αντίθεση με τη δημόσια κατανάλωση εξαιτίας των δημοσιονομικών περιορισμών), την αύξηση των επενδύσεων (λόγω και του Ταμείου Ανάκαμψης και τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής) και την ενίσχυση της εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης (από τις τουριστικές εισπράξεις και την αύξηση των εξαγωγών).

Και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ την περασμένη Κυριακή ο Κωστής Χατζηδάκης, «το νέο Μεσοπρόθεσμο αποτυπώνει την εφαρμογή μίας οικονομικής πολιτικής η οποία, συνδυάζοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα με μία φιλοεπενδυτική προσέγγιση, θα συνεχίσει να ανεβάζει την Ελλάδα ψηλότερα. Στηρίζουμε την ανάπτυξη δηλαδή, ώστε να μειωθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος και να αυξηθούν παραπάνω τα εισοδήματα.


Ειδικότερα, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο:

1. Η αναπτυξιακή πορεία αντανακλά τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων.

2. Η συμβολή της ιδιωτικής κατανάλωσης την περίοδο 2024- 2025 αναμένεται να παραμείνει σταθερή, με μέσο όρο 1,2 ποσοστιαίες μονάδες και ετήσιο ρυθμό αύξησης 1,7%.

3. Η αναμενόμενη αύξηση της εγχώριας ζήτησης, ωθούμενη από τις επιταχυνόμενες επενδύσεις, προβλέπεται να οδηγήσει σε ενίσχυση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών (3,7% κατά μέσο όρο).

Δείτε περισσότερα εδώ