Την ώρα που οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο για τα χρήµατά τους, εν όψει της κλιµάκωσης του πολέµου στη Μέση Ανατολή, οι διεθνείς αναλυτές συστήνουν αποφυγή πανικού και δοµηµένη στρατηγική, αγνοώντας ψιθύρους ακραίων σεναρίων. Η Goldman Sachs κάνει λόγο για µια τεράστια αβεβαιότητα, όπου όλα παίζονται, ενώ η Deutsche Bank εµφανίζεται πιο καθησυχαστική, βλέποντας ηπιότερες επιπτώσεις από αυτό που πολλοί φαντάζονται ότι µπορεί να αναδυθεί µέσα από ένα γεωπολιτικό κρεσέντο. Αν και το πρωί της Πέµπτης η UBS έβλεπε νέες ευκαιρίες στον τοµέα της Τεχνητής Νοηµοσύνης, η αγορά που µονοπωλεί την επικαιρότητα είναι το πετρέλαιο, αφού ακόµη µια µεγαλύτερη άνοδος στην τιµή του θα προκαλούσε ενίσχυση του παγκόσµιου πληθωρισµού και ντόµινο δυσάρεστων οικονοµικών εξελίξεων.

«Το σενάριο ενός πλήγµατος στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν τροµάζει τις αγορές»


«Η πετρελαϊκή αγορά είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στους γεωπολιτικούς κινδύνους, όµως η άνοδος των τιµών δεν είναι µονόδροµος. Αρκετοί επενδυτές διατηρούν µια πιο ήπια στάση, επικαλούµενοι το ενδεχόµενο αντιστάθµισης της ιρανικής παραγωγής πετρελαίου από άλλες χώρες του παγκόσµιου πετρελαϊκού καρτέλ ΟΠΕΚ+, οι οποίες διατηρούν εκατοµµύρια βαρέλια αποθέµατος. Επίσης αναφέρουν ότι αν το Ισραήλ τελικά δεν πλήξει τις πετρελαϊκές υποδοµές του Ιράν ή αν δεν επηρεαστεί η ναυτιλιακή κυκλοφορία στα Στενά του Ορµούζ, τότε ίσως παρατηρηθεί κάποια αποκλιµάκωση των τιµών, όπως και αποκοµιδή κερδών από βραχυπρόθεσµους κερδοσκόπους ύστερα από το πρόσφατο ράλι», υπογραµµίζει σε επικοινωνία µε την «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο Πέτρος Στεριώτης, διαχειριστής χαρτοφυλακίου και µέλος της ∆ιεθνούς Οµοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts.

«Από οικονομικής άποψης υπάρχει ο κίνδυνος για νέες πληθωριστικές επιπτώσεις στο κόστος ζωής»

«Το σενάριο ενός πλήγµατος στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν -βασικού παίκτη στην παγκόσµια αγορά πετρελαίου- τροµάζει τις αγορές και στηρίζει την τιµή του πετρελαίου που µέχρι και αυτή την ώρα (σ.σ. απόγευµα Πέµπτης) η τιµή του προσεγγίζει τα 74 δολάρια το βαρέλι», εξηγεί.

Ο αντίκτυπος για την Ελλάδα

Κυκλοφορούν όµως και ακραία σενάρια. Μια σύγκρουση του Ισραήλ µε το Ιράν θα µπορούσε να οδηγήσει την τιµή του πετρελαίου ακόµη και στα 270 δολάρια το βαρέλι... «Μια πιθανή διαταραχή στα Στενά του Ορµούζ -γεωγραφικό σηµείο κοµβικής σηµασίας για την παγκόσµια διακίνηση πετρελαίου- θα επέφερε τεράστιες συνέπειες όχι µόνο για την πορεία της τιµής του ‘‘µαύρου χρυσού’’ αλλά και για το παγκόσµιο εµπόριο γενικότερα». Επόµενο ερώτηµα είναι τι αντίκτυπο θα είχαν όλα αυτά για την Ελλάδα. «Πέραν της επικινδυνότητας που ενέχει η σχετική γειτνίαση µε την εµπόλεµη ζώνη, από οικονοµικής άποψης υπάρχει ο κίνδυνος για νέες πληθωριστικές επιπτώσεις στο κόστος ζωής», απαντά ο Π. Στεριώτης. «Επιπλέον, θα αύξαναν το επιχειρηµατικό-επενδυτικό ρίσκο και θα µπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά καίριους κλάδους της οικονοµίας, όπως τον τουρισµό».

Καλπάζει ο χρυσός 

Την ίδια ώρα, ο χρυσός καλπάζει σε ιστορικά υψηλά ρεκόρ, επιβεβαιώνοντας πως κατά τη διάρκεια γεωπολιτικών εντάσεων θεωρείται το πλέον παραδοσιακό «ασφαλές καταφύγιο». «Με τη φετινή ποσοστιαία άνοδο να προσεγγίζει το 25%, στην καλύτερη από πλευράς απόδοσης χρονιά της τελευταίας δεκαπενταετίας, βλέπουµε πως το πολύτιµο αυτό µέταλλο θα παραµείνει ‘‘λαµπερό’’ και το 2025, χωρίς όµως να αποκλείεται η πιθανότητα ‘‘αναταράξεων’’ µετά τα φετινά υψηλά κέρδη», εκτιµά.

Παράλληλα, οι κάτοχοι χρυσού προσµετρούν το κόστος που συνοδεύει τη διακράτηση και αποθήκευσή του και το οποίο επηρεάζεται κυρίως από το ύψος των επιτοκίων. «Οπως κάθε περιουσιακό στοιχείο, έτσι και τα πολύτιµα µέταλλα ευνοούνται από ένα περιβάλλον όπου το κόστος του χρήµατος είναι χαµηλό. Καθώς, λοιπόν, οι µεγάλες Κεντρικές Τράπεζες (ΗΠΑ, Ευρωζώνης κ.λπ.) που καθορίζουν το ύψος των βασικών επιτοκίων υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισµός -παρά τις αβεβαιότητες- βρίσκεται υπό έλεγχο, έχουν ξεκινήσει ‘‘κύκλο’’ επιτοκιακών µειώσεων», τονίζει.

Αναφερόµενος στην πρόσφατη µείωση των επιτοκίων της αµερικανικής FED κατά 0,50% και στις ενδείξεις για συνεχιζόµενη κλιµακωτή νοµισµατική χαλάρωση λόγω της ασθµαίνουσας οικονοµίας σε Ευρωζώνη και άλλες περιοχές, ο Π. Στεριώτης στέκεται στο γεγονός ότι ενισχύεται η «όρεξη» των επενδυτών για αγορά χρυσού είτε σε φυσική µορφή (ράβδοι, νοµίσµατα κ.λπ.) είτε υπό τη µορφή χρηµατιστηριακών διαπραγµατευόµενων συµβολαίων.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»