«Πλέον ανεξαρτήτως κυβερνήσεων θα ξέρουμε ότι ανοίγει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στις 15 Μαρτίου και τελειώνει 15 Ιουλίου. Για να γίνει αυτό λέμε ότι το κράτος πρέπει να κάνει τη δουλειά του», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κος Κωστής Χατζηδάκης, ερωτηθείς αν τελειώνουν οι παρατάσεις.

«Κάνουμε μια μεταρρύθμιση με επιμέρους παραμέτρους σημαντικές μέσα στην ίδια την μεταρρύθμιση» είπε ακόμη ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμα: Προϋπολογισμός: Υπερπλεόνασμα 8,7 δισ. και εκτόξευση εσόδων στο 9μηνο

Σε άλλο σημείο, ο υπουργός ανάφερε χαρακτηριστικά πως: «Έχουμε μειώσει πάνω από 60 φόρους από τότε που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, φέτος στο πλαίσιο αυτού του νομοσχεδίου και του προϋπολογισμού του ’25 μειώνουμε 12 ακόμα φόρους, αλλά όλα αυτά τα κάνουμε με προσοχή, διότι έχουμε στόχους στον προϋπολογισμό, πρέπει να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα, πρέπει να μειώνεται το χρέος της χώρας» και συμπλήρωσε: «Εάν δεν μειώνεται το χρέος της χώρας η Ελλάδα θα θυμίσει περασμένες εποχές και οι θυσίες όλων θα πάνε χαμένες επομένως πρέπει να είμαστε νοικοκύρηδες και σοβαροί».

Επίσης, αναφορικά με τον πληθωρισμό, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε πως: «Η σωρευτική αύξηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα από το ‘19 έως το ‘23 είναι η μικρότερη στην ΕΕ. Στον πληθωρισμό των τροφίμων από τον Ιανουάριο του ‘22 που ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση περίπου στους μισούς μήνες ήμασταν ελαφρά πάνω από το μέσο όρο του πληθωρισμού τροφίμων της ΕΕ και στους υπόλοιπους μισούς ήμασταν ελαφρά κάτω. Επομένως, δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης».

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Για το φορολογικό σύστημα

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Αυτό που λένε κάποιοι ότι το φορολογικό σύστημα στις προηγμένες χώρες είναι πάντοτε σταθερό δεν ισχύει διότι διαφορετικά δεν θα υπήρχε λόγος να γίνονται εκλογές. Οι εκλογές βασικά γίνονται για την οικονομία. Επομένως αλλάζει το φορολογικό σύστημα. Το δικό μας φορολογικό σύστημα από τότε που γίναμε κυβέρνηση έχει μερικές βασικές σταθερές. Δηλαδή έπεσε ο φόρος των νομικών προσώπων κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες από το 28 στο 22, έπεσε στο 5% ο φόρος των μερισμάτων, έπεσε ο ΕΝΦΙΑ κατά 35%, ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής για τον φόρο εισοδήματος από το 22 στο 9%, αυτά έγιναν το ’19 και δεν αλλάζουν. Από εκεί και πέρα βεβαίως ανάλογα με την συγκυρία η κυβέρνηση όπως και κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή κυβέρνηση, έχει στη φαρέτρα της μερικά εργαλεία και ανάλογα με την οικονομική συγκυρία, τις προτεραιότητες, την προσπάθεια για να γίνουμε πιο ελκυστικοί για επενδύσεις, την ανάγκη να στηρίξεις ορισμένες κοινωνικές ομάδες βελτιώνεις διορθώνεις επιμέρους πολιτικές αλλά με οριακές διορθώσεις ο κορμός είναι εκεί.

Ερωτηθείς αν τελειώνουν οι παρατάσεις της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κάνουμε μια μεταρρύθμιση με επιμέρους παραμέτρους σημαντικές μέσα στην ίδια την μεταρρύθμιση. Η μια αλλαγή είναι ότι πια ανεξαρτήτως κυβερνήσεων θα ξέρουμε ότι ανοίγει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στις 15 Μαρτίου και τελειώνει 15 Ιουλίου. Για να γίνει αυτό λέμε ότι το κράτος πρέπει να κάνει τη δουλειά του δηλαδή ο διοικητής του ΕΦΚΑ, η κα Καρποδίνη στον ΕΟΠΥΥ, ο υπηρεσιακός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, οι διευθυντές μισθοδοσίας, αυτοί δηλαδή που είναι υπεύθυνοι να δώσουν όλα τα πιστοποιητικά στους φορολογούμενους για να προχωρήσει η διαδικασία ομαλά αυτοί θα είναι αντιμέτωποι με πρόστιμα σε δύο περιπτώσεις. Εάν καθυστερούν, και όσο καθυστερούν περισσότερο τόσο μεγαλύτερα πρόστιμα θα έχουν, και αν δίνουν εσφαλμένα στοιχεία. Αν κάνουν και τα δύο θα είναι σωρευτικό το πρόστιμο. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι μια αλλαγή παραδείγματος στην Ελλάδα. Το τρίτο που κάνουμε είναι ότι λέμε στους φορολογούμενους που πληρώνουν με μιας τους φόρους τους ότι αν υποβάλλουν πιο νωρίς τις φορολογικές δηλώσεις τους, τον πρώτο ενάμιση μήνα πχ θα έχουν έκπτωση 4%, εάν είναι στο μέσο της περιόδου 3% και στο τέλος της περιόδου 2%.

Για τα κίνητρα συγχωνεύσεων

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τα κίνητρα είναι φορολογικά από τη μια πλευρά, φορολογικές εκπτώσεις δηλαδή και από την άλλη είναι χρηματοδοτικά. Προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση γιατί έχουμε έναν κατακερματισμό στην αγορά που δεν μας βοηθάει στο επίπεδο της ανταγωνιστικότητας ωστόσο τα κίνητρα αυτά είναι εθελοντικά. Δεν είμαστε σοβιετική οικονομία να εξαναγκάσουμε τον άλλο να συγχωνευτεί με τον διπλανό του μας φαίνεται ότι θα είναι καλό έτσι έχει δείξει η πείρα έτσι λένε όλοι οι οικονομολόγοι. Για αυτό ενθαρρύνουμε τις συγχωνεύσεις και την καινοτομία με πολύ σημαντικά φορολογικά κίνητρα στο ίδιο νομοσχέδιο κι από όσο έχουμε δει θα είναι το πιο καινοτόμο νομοσχέδιο στο επίπεδο της ενθάρρυνσης της καινοτομίας και των σε ολόκληρη την ΕΕ.

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Έχουμε μειώσει πάνω από 60 φόρους από τότε που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, φέτος στο πλαίσιο αυτού του νομοσχεδίου και του προϋπολογισμού του ’25 μειώνουμε 12 ακόμα φόρους αλλά όλα αυτά τα κάνουμε με προσοχή διότι έχουμε στόχους στον προϋπολογισμό, πρέπει να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα, πρέπει να μειώνεται το χρέος της χώρας. Εάν δεν μειώνεται το χρέος της χώρας η Ελλάδα θα θυμίσει περασμένες εποχές και οι θυσίες όλων θα πάνε χαμένες επομένως πρέπει να είμαστε νοικοκύρηδες και σοβαροί.

Για τις ιδιωτικές επενδύσεις

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Έχουμε τη μεγαλύτερη άνοδο σε ολόκληρη της ΕΕ σε επενδύσεις από το ‘19 μέχρι σήμερα όμως εχουμε πράγματι ένα επενδυτικό κενό το οποίο καλύπτεται χρόνο με το χρόνο, και ακριβώς επειδή υπάρχει επενδυτικό κενό αυτό είναι μια υπογράμμιση προς την κατεύθυνση των επενδυτών ότι εδώ έχεις ευκαιρία να πας σε μια χώρα που έχει η αγορά της, λόγω αυτού του κενού, δυνατότητες να επενδύσεις και έχεις τι δυνατότητα να το κάνεις καθώς η χώρα έχει μειώσει τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, έχουμε απλουστεύσει το αδειοδοτικό περιβάλλον κι έχει και έναν πιο σύγχρονο εργασιακό νόμο. Αυτά όλα είναι όπλα σε μια ενδιαφέρουσα μάχη που πρέπει να δώσουμε την οποία πρέπει να κερδίσουμε οπωσδήποτε.

Για τον πληθωρισμό

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η σωρευτική αύξηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα από το ‘19 έως το ‘23 είναι η μικρότερη στην ΕΕ. Στον πληθωρισμό των τροφίμων από τον Ιανουάριο του ‘22 που ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση περίπου στους μισούς μήνες ήμασταν ελαφρά πάνω από το μέσο όρο του πληθωρισμού τροφίμων της ΕΕ και στους υπόλοιπους μισούς ήμασταν ελαφρά κάτω. Επομένως δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.

Ερωτηθείς για τις αντιπολιτευτικού τόνου τοποθετήσεις συναδέλφων του της ΝΔ

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ο Γκάλμπρεϊθ είχε πει ότι η πολιτική είναι μια επιλογή ανάμεσα στο δύσκολο και το καταστροφικό. Η δική μου επιλογή είναι το δύσκολο. Έχω να διαλέξω ένα δρόμο στον οποίο ξέρω ότι θα δεχτώ κριτική γιατί δεν χαρίζω οικόπεδα, δεν χαρίζω σπίτια, δεν τα δίνω όλα σε όλους κλπ και από την άλλη έχω την επιλογή αντί να κάνω αυτό που κάνω προσπαθώντας να κρατήσω ένα ζύγι και μια σοβαρή προσέγγιση στην οικονομική πολιτική, να ακολουθήσω μια λαϊκίστικη πολιτική η οποία στο τέλος θα είναι καταστροφική. Προφανώς οι συνάδελφοί μου δεν έχουν τέτοια πρόθεση εγώ όμως δεν πρέπει να έχω καλές προθέσεις, στη θέση που κάθομαι, πρέπει να έχω και βαθύτατη γνώση των εναλλακτικών επιλογών και των διεξόδων.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οι ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ είναι επί της ουσίας ή θέλουν να στείλουν μηνύματα από ενοχλημένους βουλευτές

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τα μισά από αυτά που έθετε η ερώτηση ήδη εφαρμόζονται και κάποια άλλα ήταν μέσα στον νόμο Κατσέλη και εξήγησα ότι αν τα υιοθετούσαμε θα πηγαίναμε πίσω.

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα είμαι ο τελευταίος που θα πω στους συναδέλφους να μην κάνουν κριτική, έτσι είναι η εσωκομματική δημοκρατία, προφανώς κάνουν και θα κάνουν κριτική εντός κάποιων ορίων γιατί όλοι κρινόμαστε. Ο βουλευτής τα είπε στη Βουλή, ο υπουργός του απάντησε. Είπα έχετε δικαίωμα να κάνετε τις προτάσεις σας, ακούω αλλά στο τέλος της ημέρας θα υιοθετήσω εκείνα τα οποία συνάδουν με την πολιτική της ΝΔ και με το συμφέρον της χώρας διότι αν ξεφύγουμε και η οικονομία γυρίσει προς τα πίσω κανείς δεν μας κρίνει για τις καλές μας προθέσεις αλλά για τα αρνητικά αποτελέσματα.