Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής αναδιοργάνωσης και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αρκετοί φορείς, όπως η ΕΤΑΔ, η ΓΑΙΑΟΣΕ, η Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Περιουσίας του ΕΚΠΑ, αλλά και ο e-ΕΦΚΑ, έχουν θέσει σε εφαρμογή φιλόδοξα προγράμματα, που στοχεύουν στην εκμετάλλευση εμβληματικών ακινήτων και εκτάσεων. Μια μεγάλη προσπάθεια αξιολόγησης και τακτοποίησης του χαρτοφυλακίου της κάνει τους τελευταίους μήνες η ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου). Προτεραιότητά της είναι να δρομολογήσει τη βέλτιστη αξιοποίηση των εμβληματικών ακινήτων που διαθέτει, όπως είναι το Tae Kwon Do, το Κυβερνείο της Θεσσαλονίκης, τα Σπήλαια του Διρού και το Αχίλλειον.

Θα αποτιμηθούν 6.000 ακίνητα της ΕΤΑΔ

Η ΕΤΑΔ, σε συνεργασία με το Υπερταμείο, «τρέχει» συγκεκριμένα ένα σχέδιο, το οποίο έχει ονομαστεί «Χαρτογράφηση, τμηματοποίηση, καταγραφή, εκτίμηση και ωρίμανση ακινήτων» και αφορά ένα υποσύνολο περίπου 36.000 πραγματικών ακινήτων. Από αυτά, τα 6.000 θα αποτιμηθούν και 1.000 από αυτά θα μπουν σε τεχνική και νομική ωρίμανση, ώστε να είναι δυνατή η άμεση εμπορική αξιοποίησή τους. Τα υπόλοιπα ακίνητα που είναι αξιοποιήσιμα θα μπουν σε μια καινούργια πλατφόρμα διαχείρισης δεδομένων, όπου θα ομαδοποιηθούν σε πακέτα των 1.000 ακινήτων.

Ενα φιλόδοξο τριετές πρόγραμμα ωρίμανσης και αξιοποίησης ακινήτων έχει σταδιακά αρχίσει να «τρέχει» η ΓΑΙΑΟΣΕ. Η εταιρεία διαχειρίζεται από το 2010 αποκλειστικά τα ακίνητα ιδιοκτησίας του ΟΣΕ, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει ένα χαρτοφυλάκιο 110.000 στρεμμάτων αδόμητης έκτασης και πάνω από 4.800 κτίρια, τα οποία καλύπτουν επιφάνεια περίπου 628.000 τ.μ. Η εταιρεία σε αυτήν τη φάση δίνει έμφαση στα εμβληματικά ακίνητα του χαρτοφυλακίου της, όπως στους εμπορευματικούς σταθμούς του Θριάσιου Πεδίου και του Στρατοπέδου Γκόνου. Στα άμεσα σχέδιά της είναι η αξιοποίηση των ιστορικών σιδηροδρομικών σταθμών της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.


Σχέδια εκμετάλλευσης εμβληματικών ακινήτων από ΕΚΠΑ

Το μεγάλης αξίας χαρτοφυλάκιο ακινήτων που διατηρεί σήμερα το ΕΚΠΑ και αποτελείται κυρίως από κληροδοτήματα επιδιώκει να αξιοποιήσει η Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Περιουσίας του πανεπιστημίου, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Μάριο Τσάκα. Η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει την εμπορική εκμετάλλευση ορισμένων εκτάσεων και ακινήτων σε περιοχές των βορείων προαστίων, όπως η Κηφισιά, η Πολιτεία και η Εκάλη. Στην Κηφισιά, για παράδειγμα, αξιοποιούνται τα πρώτα οικόπεδα, τα οποία μέσω αντιπαροχής δόθηκαν σε ιδιώτες, ώστε να κατασκευαστούν υψηλού επιπέδου κατοικίες, εκ των οποίων το 40% ανήκει στο πανεπιστήμιο.

Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις να μετατραπούν ορισμένα ακίνητα της εταιρείας στο κέντρο της Αθήνας σε serviced apartments, τα οποία θα απευθύνονται σε φοιτητές του ΕΚΠΑ, αλλά και άλλων πανεπιστημίων, οι οποίοι όμως θα πρέπει να καταβάλλουν ενοίκιο.

Ακόμα, η εν λόγω εταιρεία έχει το δικαίωμα να λειτουργεί και ως φορέας τύπου Airbnb, για μεσοπρόθεσμη ωστόσο μίσθωση ακινήτων. Μεγάλη ακίνητη περιουσία διατηρεί και ο e-ΕΦΚΑ, ο οποίος έχει συνολικά 515 ιδιοκτησίες, οι οποίες είναι εκτιμώμενης αντικειμενικής αξίας περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Η αξιοποίησή τους, ωστόσο, πρόκειται να γίνει τμηματικά και στόχος της νέας εταιρείας είναι να επικεντρωθεί πρώτα στα σημαντικότερα ακίνητα του χαρτοφυλακίου.

*Δημοσιεύθηκε στο MoneyPro των «Παραπολιτικών»