Σε µία ακτογραµµή πολλών χιλιοµέτρων στην Αργολίδα εντυπωσιακή είναι η ανάπτυξη που φαίνεται να ξεδιπλώνεται, µε ισχυρά ξενοδοχειακά brands και δισεκατοµµυριούχους να επιλέγουν την Ερµιονίδα και ειδικά το Πόρτο Χέλι για επενδύσεις που υπερβαίνουν το µισό δισεκατοµµύριο ευρώ.

*Διαβάστε ακόμα: 5+1 οφέλη από τον νέο κατώτατο μετά το 2027 - Προστασία χαμηλόμισθων με τον αλγόριθμο

Η περιοχή, που συχνά αποκαλείται «ελληνικό Μονακό», αποτελεί ιδανικό προορισµό για ανάπτυξη πολυτελών βιλών και τουριστικών συγκροτηµάτων.

Σηµαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής έχουν ο πανίσχυρος σεΐχης του Άµπου Ντάµπι, Ταχνούν µπιν Ζαγιένταλ Ναϊάν, ο Ιρλανδός «βασιλιάς» του χάλυβα, Πολ Κόλσον, επενδυτικά funds από ΗΠΑ, Ισραήλ και χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως και Έλληνες ενδιαφερόµενοι.

Ο Ταχνούν µπιν Ζαγιένταλ Ναϊάν είναι επικεφαλής του Royal Group, οµίλου µε ποικίλες δραστηριότητες που περιλαµβάνουν επενδύσεις, κατασκευές, τεχνολογία και άλλους τοµείς. Επίσης, διαδραµατίζει ρόλο-κλειδί στη διαχείριση των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων των ΗΑΕ. Οι επιχειρηµατικές του δραστηριότητες επεκτείνονται διεθνώς και περιλαµβάνουν επενδύσεις στον τραπεζικό τοµέα, την ενέργεια και το real estate, µε συµφωνίες που καλύπτουν πολλές χώρες.


Ξενοδοχείο-υπερπαραγωγή

Ο σεΐχης έχει αποδείξει την εµπιστοσύνη του στη χώρα µας, καθώς στο παρελθόν προχώρησε στην απόκτηση του εντυπωσιακού πενταώροφου αθηναϊκού νεοκλασικού που βρίσκεται στη γωνία ∆ιονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη, ιδιοκτησίας κάποτε του Γιάννη Τζιβέλη, το οποίο βέβαια τώρα το έχει βγάλει προς πώληση. Παράλληλα, έχει διαθέσει σηµαντικά κεφάλαια για ελαιώνες στην Αργολίδα και τη Μεσσηνία.

Στο Πόρτο Χέλι ωστόσο έχει στα σκαριά µια σηµαντική επένδυση εκατοµµυρίων. Πρόκειται για ένα επενδυτικό έργο ύψους 203 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει τη δηµιουργία ξενοδοχειακού συγκροτήµατος 5 αστέρων, δυναµικότητας 121 κλειδιών, 15 τουριστικών επιπλωµένων κατοικιών (9 branded residences εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήµατος και 6 exclusive villas), συνεδριακού κέντρου, SPA, γυµναστηρίου, εστιατορίων και λοιπών συναφών υποδοµών. Εχοντας λάβει τα κίνητρα της ταχείας αδειοδότησης και της χωροθέτησης του νόµου περί Στρατηγικών Επενδύσεων, η τουριστική αυτή επένδυση βρίσκεται στη θέση Πετροθάλασσα του ∆ήµου Ερµιονίδας (παραλία Αγίων Αναργύρων), εκεί όπου παλιά λειτουργούσε το γνωστό Ermioni Club.

Το ακίνητο θα φιλοξενηθεί σε µία έκταση 234 στρεµµάτων, ενώ οι κατοικίες στο σύνθετο τουριστικό κατάλυµα, το οποίο, σύµφωνα µε το σχέδιο, θα είναι έτοιµο το 2026, θα διαθέτουν το σήµα Waldorf Astoria της Hilton. Ενα σήµα το οποίο θα συναντάµε και σε ορισµένες από τις υπερλούξ κατοικίες που ετοιµάζονται στο ακίνητο που φιλοξενούσε το Hilton Athens.


Με ελληνικό διαβατήριο

Ψήφο εµπιστοσύνης στο Πόρτο Χέλι έδωσε και ο Ιρλανδός κροίσος Πολ Κόλσον, ο οποίος είναι ένας από τους πρώτους δισεκατοµµυριούχους «non-dom» της Ελλάδας, καθώς κατέχει ελληνικό διαβατήριο και θεωρείται φορολογικός κάτοικος της χώρας.

Ο Ιρλανδός µεγιστάνας, έχοντας περιουσία που ξεπερνάει τα 2,8 δισ., κατέχει τη 10η θέση στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων στην Ιρλανδία. Η σχέση, ωστόσο, του Ιρλανδού δισεκατοµµυριούχου µε την Ελλάδα ξεκίνησε όταν την επισκέφθηκε πρώτη φορά πριν από 25 χρόνια.

Μάλιστα, σε ένα από τα συχνά ταξίδια που συνήθιζε να κάνει κάθε χρόνο στη χώρα µας ανακάλυψε τυχαία το Πόρτο Χέλι και αµέσως εντόπισε τις επενδυτικές δυνατότητες της περιοχής. Η µοναδικότητα αυτής της παραθαλάσσιας κωµόπολης στον Νοµό Αργολίδας του κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον, έτσι το 2020, εν µέσω πανδηµίας, αποφάσισε να επιστρέψει και να περάσει αρκετούς µήνες στην περιοχή µε την οικογένειά του.

Τότε ήταν που ο Κόλσον έκανε την πρώτη επένδυση στην περιοχή, αγοράζοντας ένα ακίνητο που, αφού το ανακαίνισε, το µετέτρεψε σε µόνιµη κατοικία του στην Ελλάδα και τα τελευταία 3 χρόνια περνά σχεδόν τους 6 µήνες του χρόνου στην περιοχή. Ο µεγιστάνας σχεδίασε ένα οικοτουριστικό σύνθετο κατάλυµα διαµονής, αναψυχής και ευεξίας στο πρώην ξενοδοχείο AKS Hinitsa Bay.

Συγκεκριµένα, µε βάση τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που εγκρίθηκε πρόσφατα, πρόκειται να αναπτυχθεί ξενοδοχείο 5 αστέρων και περιορισµένος αριθµός επιπλωµένων τουριστικών κατοικιών (20-30).

Η ανακαίνιση του υφιστάµενου ξενοδοχείου θα έχει αποτέλεσµα τη µετατροπή του σε µονάδα πολυτελείας, µε 257 κλίνες (µειωµένες κατά 128 κλίνες, σε σύγκριση µε το υφιστάµενο), κάτι που θα οδηγήσει στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλού βιοτικού και εισοδηµατικού επιπέδου. Το AKS Porto Heli που έχει αποκτήσει λειτουργεί κανονικά και ήδη έχουν γίνει καλές αισθητικές παρεµβάσεις.


Με τον όµιλο Radisson

Την αναβάθµιση ξενοδοχειακής µονάδας στην Ερµιονίδα έχει αναλάβει η επενδυτική εταιρεία Gnosis Investments, η οποία προγραµµατίζει να φέρει την αίγλη και την πολυτέλεια στην περιοχή, σε συνεργασία µε τον παγκοσµίου φήµης ξενοδοχειακό όµιλο Radisson.

Η επενδυτική εταιρεία Gnosis Investments, µε επικεφαλής τον Πέτρο Πολίτη και τη στήριξη ισραηλινών κεφαλαίων, έχει λάβει άδεια ανακαίνισης από τον ∆ήµο Ερµιονίδας.

Η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει στη σύσταση της εταιρείας Saladi Beach Resort, η οποία θα διαχειρίζεται το νέο πολυτελές θέρετρο. Η ισραηλινή εταιρεία έγινε γνωστή στην Ελλάδα, καθώς αγόρασε το οικόπεδο επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος 47-49, στο Παλαιό Φάληρο, το οποίο για χρόνια αποτελούσε επενδυτικό στόχο για πολλούς κατασκευαστικούς οµίλους και funds, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Το εν λόγω ακίνητο των 4,5 στρεµµάτων συγκεκριµένα το µεταβίβασε η Τράπεζα της Ελλάδος έναντι 12,5 εκατ. ευρώ στην ισραηλινή εταιρεία. Το αρχικό πλάνο της εταιρείας, το οποίο ωστόσο δεν προχώρησε, ήταν να ανεγερθεί σύνθετο συγκρότηµα που θα είχε ξενοδοχείο και πολυτελείς κατοικίες. Στη συνέχεια, η ελληνοκαταριανή κατασκευαστική Q.G. Investments ενεπλάκη και αγόρασε τελικά το οικόπεδο από τους Ισραηλινούς.


Ανακατασκευή του Costa Perla

Ακόµη µία µεγάλη επένδυση που θα υλοποιηθεί στο «Μονακό της Ελλάδας» προωθεί η οµάδα επενδυτών µε ξένα και εγχώρια κεφάλαια, συµπεριλαµβανοµένων του fund της Taconic Capital µε σύµβουλο τη Cedar Capital και τη CBE Capital, ο οποίες έχουν και οι τρεις έδρα το Λονδίνο, αλλά και την οικογένεια Γούτου. Πρόκειται για τη ριζική ανακατασκευή του πρώην Costa Perla, που θα µετατραπεί στο πρώτο «Six Senses» της Πελοποννήσου.

Το νέο πεντάστερο ξενοδοχείο θα διαθέτει συνολικά 62 δωµάτια και επίσης θα κατασκευαστούν 12 αυτόνοµες βίλες. Σε ό,τι αφορά τα δωµάτια που θα διαθέτει το ξενοδοχείο, το µικρότερο θα είναι 53 τ.µ. και το µεγαλύτερο 330 τ.µ. Επίσης, θα κατασκευαστούν 12 αυτόνοµες βίλες, που θα ξεκινούν από 600 τ.µ. και θα φτάνουν µέχρι και 1.100 τ.µ., οι οποίες µάλιστα αναµένεται να πωληθούν µε µέσον όρο 15.000 ευρώ το τ.µ.

Παράλληλα, και τα δωµάτια του ξενοδοχείου αναµένεται να ενοικιάζονται σε υψηλές τιµές, τις οποίες σύντοµα θα ανακοινώσει και επίσηµα η εταιρεία. Στο project θα υπάρχουν φάρµες καλλιέργειας και η µετακίνηση θα γίνεται µε ηλεκτρικά οχήµατα του γκολφ, καθώς δεν θα επιτρέπονται αυτοκίνητα. Στόχος, επίσης, είναι η πρόσβαση σ’ αυτό να γίνεται από τη θάλασσα.

Εξελίξεις υπάρχουν και για το project Kilada Hills που έχει αναλάβει η DCI Advisors. Οπως ανακοίνωσε στα τελευταία οικονοµικά στοιχεία, η εταιρεία βρίσκεται κοντά στην πώληση του έργου.

Παράλληλα, µέσα στο καλοκαίρι η εταιρεία πέτυχε να είναι έτοιµες οι 9 οπές από το σύνολο των 18 που προβλέπονται στο γήπεδο γκολφ, µε τους επισκέπτες να αρχίσουν να παίζουν και να βιώνουν την εµπειρία του Kilada. Οσον αφορά τo Golf Club House και τη λέσχη, έχουν ολοκληρωθεί οι εκσκαφές και έχουν γίνει οι πρώτες ενισχύσεις για τα θεµέλια, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει η διαδικασία της αναζήτησης εταιρείας διαχείρισης ξενοδοχείων 5 αστέρων, που θα αναλάβει να «τρέξει» το ξενοδοχείο.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» στις 13/10/2024