Με πυρετώδεις ρυθµούς ετοιµάζονται από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας οι υπουργικές αποφάσεις µε τις αλλαγές στα κριτήρια για τη στέγαση άνω των 37.000 ευάλωτων οικογενειών, ενώ έως τα µέσα Νοεµβρίου αναµένεται να προκηρυχθεί και ο πρώτος διαγωνισµός µέσω Συνεργασίας ∆ηµόσιου και Ιδιωτικού Τοµέα (Σ∆ΙΤ) για την αξιοποίηση και την ανέγερση κατοικιών µε το πρόγραµµα Κοινωνικής Αντιπαροχής.

*Διαβάστε ακόμα: Έρχεται γιορτινός µποναµάς 1 δισ. ευρώ για 1,2 εκατ. ευάλωτα νοικοκυριά - Καταβολές εκτάκτως πριν από τα Χριστούγεννα


Αναλυτικά:


1. «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΙΙ»

Το νέο βελτιωµένο πρόγραµµα µεγαλώνει τη βεντάλια των δικαιούχων, καθώς διευρύνονται οι ενδιαφερόµενοι σε βάθος τριετίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν θα αποκλειστούν νοικοκυριά που κατάφεραν να αυξήσουν το εισόδηµά τους, ενώ στη «µεγάλη εικόνα» εντάσσονται κοινωνικές οµάδες τις οποίες στοχεύουν τα προγράµµατα απόκτησης στέγης. Οι σηµαντικότερες αλλαγές του προγράµµατος είναι:
  • Το όριο ηλικίας αυξάνεται στα 50 έτη, όπως και το συµβόλαιο αγοράς, που θα φτάσει τις 250.000 ευρώ και το δάνειο τις 190.000 ευρώ. Έτσι, άτοµα ή ζευγάρια 25-50 ετών, µε εισόδηµα 20.000 ευρώ για άγαµους, 28.000 για ζευγάρια συν 4.000 για κάθε παιδί και 31.000 για µονογονεϊκή οικογένεια συν 5.000 ευρώ για επιπλέον παιδί µπορούν να αποκτήσουν κατοικία έως 250.000 ευρώ, 150 τ.µ., κατασκευής έως το 2007.
  • Τα δάνεια θα είναι στο 50% άτοκα µε χρηµατοδότηση από πόρους του Ταµείου Ανάκαµψης και το υπόλοιπο 50% θα είναι έντοκο τραπεζικό δάνειο. Στην περίπτωση των τρίτεκνων, το άτοκο δάνειο θα ανεβαίνει στο 75% και το έντοκο θα περιορίζεται στο 25% και θα αφορά 20.000 δικαιούχους.
  • Η προέγκριση που θα λαµβάνει κάθε αιτών στα πρώτα στάδια δεν θα εκπνέει λίγους µήνες αργότερα, αλλά θα παραµένει σε ισχύ έως την εξάντληση των διαθέσιµων πόρων.
  • ∆εν θα χρειάζεται η διαδικασία των ενστάσεων και όλοι οι ενδιαφερόµενοι θα έχουν το µέγιστο δυνατό περιθώριο, ώστε να οριστικοποιήσουν την υπογραφή του συµβολαίου.
  • Στο όριο των 150 τ.µ. δεν περιλαµβάνονται πλέον οι βοηθητικοί χώροι, όπως αποθήκες και θέσεις στάθµευσης.



2. «ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ-ΝΟΙΚΙΑΖΩ»

Αλλαγές και στο πρόγραµµα επιδότησης ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθµισης κατοικιών, για το οποίο µέχρι σήµερα δεν έχει καταγραφεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς έχει δεχθεί περίπου 2.000 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί απ’ αυτές οι 985. Η πρώτη αλλαγή αφορά την αύξηση της επιδότησης, η οποία πλέον ανέρχεται στο 60% µε µέγιστο ποσό τις 8.000 ευρώ και η δεύτερη αφορά το ανώτατο ποσό για την ανακαίνιση που αυξάνεται στις 13.000 ευρώ από 10.000. Το πρόγραµµα δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να ανακαινίσουν τα ακίνητά τους µε τον βασικό όρο ότι αυτά θα διατεθούν στη συνέχεια προς ενοικίαση τουλάχιστον επί µία τριετία. Τα υπόλοιπα κριτήρια του προγράµµατος παραµένουν αµετάβλητα. Ειδικότερα, οι δικαιούχοι πρέπει να διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό ίσο ή µεγαλύτερο του 50% και η επιφάνεια του ακινήτου να µην είναι µεγαλύτερη από 100 τετραγωνικά µέτρα.

Επίσης, το πρόγραµµα αφορά δικαιούχους που έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγµατικό ή τεκµαρτό, εισόδηµα που δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ. Το ακίνητο δεν θα πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως µισθωµένο, αλλά να δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήµατος των τριών τελευταίων ετών. Παράλληλα, οι δικαιούχοι θα πρέπει να µην έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραµµα εξοικονόµησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε χρόνια και να µην έχουν ενταχθεί σε προγράµµατα επιδοτούµενης ενεργειακής εξοικονόµησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους. Βάσει του προγράµµατος, η ανακαίνιση των ακινήτων πρέπει να ολοκληρωθεί εντός έξι µηνών, ώστε να είναι έτοιµα προς ενοικίαση. Σε περίπτωση που η ενοικίαση δεν πραγµατοποιηθεί, προβλέπονται κυρώσεις, όπως η επιστροφή της επιδότησης που χορηγήθηκε για την ανακαίνιση.



3. «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ»

Το έργο αφορά την ανέγερση κατοικιών σε ακίνητα του ∆ηµοσίου µέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και µε δαπάνες του αναδόχου και εκµίσθωση διαµερισµάτων. Έχει γίνει προκαταρκτική επιλογή 15 οικοπέδων ιδιοκτησίας ∆ΥΠΑ, τα οποία είναι ώριµα προς αξιοποίηση και αναµένεται η προκήρυξη διαγωνισµού για τις εταιρίες που θα αναλάβουν την ανέγερση κατοικιών. 4. «ΚΑΛΥΨΗ» Το πρόγραµµα απευθύνεται σε νέους ανθρώπους ηλικίας 25-39 ετών, οι οποίοι περιλαµβάνονται στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυηµένου Εισοδήµατος, µε προτεραιότητα σε µονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέµβριο έχουν εγκατασταθεί σε σπίτια 190 οικογένειες, δηλαδή συνολικά 411 ωφελούµενοι από τα στεγασµένα νοικοκυριά.