Το ηλεκτρικό ρεύμα πριμοδοτεί η κυβέρνηση για όσους καταναλωτές το επιλέξουν για τη θέρμανση τους έναντι του πετρελαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες το ανώτατο επίδομα θέρμανσης θα διαμορφωθεί στα 1.200 ευρώ από 1.000 ευρώ το περυσινό έτος, ενώ συνολικά τα 900.000 νοικοκυριά θα μοιρασθούν φέτος επιδοτήσεις 260 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το περυσινό έτος τα ανωτέρω νοικοκυριά είχαν λάβει περί τα 218 εκατ. ευρώ. Η σχετική απόφαση από τα συναρμόδια υπουργεία Ενέργειας -Περιβάλλοντος και Οικονομικών είναι ήδη έτοιμη και αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη του μήνα με στόχο τον Νοέμβριο να ξεκινήσει οι υποβολή των αιτήσεων και κατ’ επέκταση οι πληρωμές στα τέλη Δεκεμβρίου.


Με βάση τον φετινό σχεδιασμό προβλέπεται:
Το ανώτατο επίδομα να διαμορφωθεί στα 1.200 ευρώ από 1.000 ευρώ το περυσινό έτος
Υψηλότερο κατά 20% με 25% επίδομα για χρήση ρεύματος σε σχέση με το επίδομα για χρήση πετρελαίου ή άλλων μορφών καυσίμων.
Στις περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το επίδομα θα αυξάνεται χωρίς ωστόσο να ξεπερνά το ανώτατο ύψος που διαμορφώνεται στα 1.200 ευρώ.
Καταβολή του επιδόματος σε δύο δόσεις. Η πρώτη στα τέλη Δεκεμβρίου με τους δικαιούχους να λαμβάνουν το 60% της προβλεπόμενης συνολικής επιδότησης με βάση τα δεδομένα κρύου (βαθμοημέρες) ανά γειτονιά (θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία του 2023) και η δεύτερη τον Απρίλιο με την εξόφληση του ποσού, όπου θα ληφθούν υπόψη τα δεδομένα της τρέχουσας χρήσης.
Οι δικαιούχοι:
Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 29.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Εφόσον πρόκειται για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων τέκνων, δεν πρέπει ναυπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ.
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Στην πλατφόρμα myΘέρμανση, η οποία θα ανοίξει τον Νοέμβριο από την ΑΑΔΕ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:


Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του αιτούντος προσώπου – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
το ονοματεπώνυμό του,
ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης,
το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας,
τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).
Πριν από την οριστικοποίηση της αίτησης, θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.