Ισχυρό κοινωνικό και οικονοµικό αποτύπωµα αφήνει στη χώρα µας και το 2023 η πολυδιάστατη δραστηριότητα του Οµίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία εκτείνεται από τις παραχωρήσεις και τις κατασκευές µέχρι τα Σ∆ΙΤ και την ενέργεια.

Η συνεισφορά του Οµίλου στο ΑΕΠ της χώρας φτάνει τα 4,8 δισ. ευρώ ή πάνω από το 1,12% του συνολικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, ενώ στην απασχόληση αγγίζει τις 37.500 θέσεις εργασίας! Τα κεφάλαια που διέθεσε δε σε άµεσες δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης το 2023 υπερδιπλασιάστηκαν στα 11.600.000 ευρώ.


Η θετική επίδραση του οµίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα δηµόσια έσοδα

Η θετική επίδραση της αλυσίδας αξίας του οµίλου στα δηµόσια έσοδα εκτιµάται στα 618.000.000 ευρώ, ενώ η συνολική συνεισφορά στο εθνικό εισόδηµα ανέρχεται στο 1,6 δισ. ευρώ. Μέσω της πολυεπίπεδης δραστηριότητάς του σε τοµείς όπως οι υποδοµές, οι παραχωρήσεις και οι Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας, ο Όµιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενισχύει και υποστηρίζει το εθνικό εισόδηµα, τόσο µέσω των αµοιβών που προσφέρει στους εργαζοµένους του όσο και µέσα από τις συνεργασίες του µε προµηθευτές, που δηµιουργούν εισόδηµα για το ανθρώπινο δυναµικό τους. Η άµεση και έµµεση οικονοµική επίδραση από τη δραστηριότητα που δηµιουργείται στο σύνολο της αλυσίδας αξίας του Οµίλου εκτιµάται περίπου στο 1,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2022-2023. Επιπλέον, από την καταναλωτική δαπάνη των εργαζοµένων στους κλάδους που συµµετέχουν στην αλυσίδα αξίας του Οµίλου (προκαλούµενη ή επαγόµενη επίδραση), η συνεισφορά αυτή στην ελληνική οικονοµία ανέρχεται σε 277.000.000 ευρώ.

Μάλιστα, τα συγκριτικά αποτελέσµατα µεταξύ 2022 και 2023 δείχνουν ότι η αξία που προσφέρει ο όµιλος στην κοινωνία και την οικονοµία έχει αυξηθεί σηµαντικά. Συγκεκριµένα, η επίδραση στο ΑΕΠ σηµείωσε αύξηση 253% και η συνεισφορά στα δηµόσια έσοδα αυξήθηκε κατά 11%.


To 1% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα την περίοδο 2022-2023

Σηµαντική είναι η συνεισφορά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στην απασχόληση. Η µέση ετήσια συνολική (άµεση, έµµεση και επαγόµενη) επίδραση της αλυσίδας αξίας του Οµίλου εκτιµάται σε περίπου 37.500 θέσεις εργασίας, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 1% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα την περίοδο 2022-2023. Για κάθε άµεση θέση εργασίας στον Όµιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποστηρίζονται επτά επιπλέον θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονοµία, ενώ η επίδραση στην απασχόληση έχει αυξηθεί κατά 75% το 2023 σε σχέση µε το 2021.

Για την εκτίµηση του Κοινωνικοοικονοµικού Αποτυπώµατος του Οµίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ χρησιµοποιήθηκε µια ευρέως αναγνωρισµένη µέθοδος, που βασίζεται στο µοντέλο του βραβευµένου µε Νόµπελ οικονοµολόγου Wassily Leontief. Η µεθοδολογία εφαρµόζει ένα µοντέλο «εισροών-εκροών», το οποίο επιτρέπει τον εντοπισµό και την ποσοτικοποίηση των επιδράσεων του Οµίλου στους διάφορους τοµείς της οικονοµίας και της κοινωνίας. Η µελέτη εκπονήθηκε µε τη συµβολή της PwC Business Solutions AE, στο πλαίσιο ευρύτερης συνεργασίας παροχής συµβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά µε θέµατα βιώσιµης ανάπτυξ ης (2023-2024) του Οµίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή