Η Standard and Poor’s (S&P) δεν επεφύλασσε καμία αλλαγή στην αξιολόγηση της Ελλάδας, στην έκθεση της στις 18 Οκτωβρίου 2024, διατηρώντας την στο «BBB-» με θετικές προοπτικές, όπως αναμενόταν ευρέως από τις αγορές και τους αναλυτές, σχεδόν έξι μήνες μετά από την πρώτη απόδοση του θετικού outlook στη χώρα μας.

Η κίνηση της S&P έρχεται μία ημέρα μετά την αναθεώρηση του ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2023 από την ΕΛΣΤΑΤ.

Υπενθυμίζεται πως η S&P είναι ο οίκος αξιολόγησης που εκ των Big 3 (Moody’s, S&P και Fitch) έδωσε πρώτος στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα και αργότερα, τον Απρίλιο του 2024, και τις θετικές προοπτικές, διαμορφώνοντας μία ευνοϊκή «αύρα» γύρω από το ελληνικό αξιόχρεο στις αγορές.

Τα επόμενα ραντεβού με τους οίκους

Η ελληνική οικονομία έχει ακόμα δύο ραντεβού με τους διεθνείς οίκους μέχρι να κλείσει το έτος.

Ακολουθεί η Fitch στις 22 Νοεμβρίου. Ο οίκος είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒΒ- τον Δεκέμβριο του 2023 και διατηρεί τις προοπτικές της αξιολόγησης αυτής σταθερές. Η χρονιά κλείνει με τη Scope Ratings στις 6 Δεκεμβρίου.

Τον Ιούλιο ο οίκος διατήρησε αμετάβλητο το αξιόχρεο της Ελλάδας στο ΒΒΒ- (επενδυτική βαθμίδα) και αναβάθμισε το outlook σε θετικό. Υπενθυμίζεται πως η Scope Ratings διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο ΒΒΒ- και στην προηγούμενη αξιολόγηση στις 26 Ιανουαρίου, ενώ στις 4 Αυγούστου του 2023 έδωσε στη χώρα μας την επενδυτική βαθμίδα.

Αντιστέκεται η «αυστηρή» Moody’s

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο η Moody’s δεν έδωσε τελικά την επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο αναβάθμισε σε θετικό το outlook, φέρνοντας την ελληνική οικονομία, μόλις μία ανάσα από το πολυπόθητο σκαλοπάτι που θεωρείται ως η σφραγίδα της προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα την τελευταία πενταετία.

Ετσι παραμένει η μόνη από τους πέντε οίκους που δεν έχει δώσει την επενδυτική βαθμίδα, καθώς οι άλλοι τέσσερις (DBRS, Fitch, S&P, Scope) έχουν φέρει το ελληνικό αξιόχρεο σε αυτή τη βαθμολογία, επιβεβαιώνοντας εν πολλοίς τον χαρακτηρισμό της «η πλέον αυστηρή». Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Moody’s είχε προχωρήσει σε διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, από το Ba3 στο Ba1, μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, θέτοντας σε σταθερές τις προοπτικές, ενώ τον περασμένο Μάρτιο επιβεβαίωσε την αξιολόγηση διατηρώντας αμετάβλητες τις προοπτικές.

Πρόκειται για την δεύτερη αναβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας από διεθνή οίκο αξιολόγησης μετά την αντίστοιχη κίνηση της DBRS την προηγούμενη εβδομάδα.