Στη δηµιουργία Κεντρικού Μητρώου στο οποίο θα εγγράφονται όλοι οι δικαιούχοι κοινωνικών επιδοµάτων του ΟΠΕΚΑ προχωρά η κυβέρνηση, προκειµένου µέσα από την ηλεκτρονική βάση να ελέγχονται οι δικαιούχοι, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν ακίνητη περιουσία που δεν ξεπερνά τα 220.000 ευρώ, ενώ θα ενθαρρύνεται η εργασία των επιδοµατούχων µε αύξηση στα εισοδηµατικά κριτήρια.

Τη δηµιουργία του Μητρώου προανήγγειλε χθες σε συνέντευξη στην «Απογευµατινή» ο υπουργός Οικονοµικών, Κωστής Χατζηδάκης, µε την πλατφόρµα να εντάσσει «εκείνους που περιλαµβάνονται στις επιδοµατικές πολιτικές του κράτους». Στόχος, όπως τόνισε ο υπουργός, είναι «να πηγαίνουν τα επιδόµατα σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη και γι’ αυτό και το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής αναθεώρησε τα επιδόµατα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στόχος είναι να κοπούν τα τρία επιδόµατα από την πρόσβαση των εύπορων δικαιούχων.

Πρόκειται για το Ελάχιστο Εγγυηµένο Εισόδηµα, το επίδοµα στέγασης και το επίδοµα παιδιού, καθώς, εκτός από το ύψος του ετήσιου φορολογητέου εισοδήµατος, από την 1/1/2025 εισάγονται και ακόµη τρία κριτήρια για την καταβολή τους: το ύψος της κινητής, της ακίνητης περιουσίας και των τραπεζικών καταθέσεων.

Ο «κόφτης» στη χορήγηση του επιδόµατος τέκνων θα αφορά µια οικογένεια µε δύο παιδιά και ακίνητη περιουσία 220.000 ευρώ και αυτοκίνητο 1.600 κυβικών. Έτσι, αν µια οικογένεια έχει µία κύρια κατοικία και ένα πατρικό στο χωριό, κινδυνεύει να τεθεί αυτοµάτως εκτός επιδοµάτων.Στο επίδοµα στέγασης εισάγεται το κριτήριο της κινητής περιουσίας. Έτσι το αυτοκίνητο ή τα αυτοκίνητα που έχει στην κατοχή της µία οικογένεια καθώς και οι καταθέσεις που διατηρεί στην τράπεζα ίσως οδηγήσουν δύο στους δέκα σηµερινούς δικαιούχους στο να τα χάσουν. Υπενθυµίζεται πως επίδοµα παιδιού λάµβαναν το φθινόπωρο του 2023 περίπου 635.000 οικογένειες, ενώ φέτος 521.724 (στοιχεία Σεπτεµβρίου). ∆εν θα προσµετράται στα εισοδηµατικά όρια ένα ποσοστό του εισοδήµατος από µισθωτή εργασία που ανέρχεται σε 20% για το επίδοµα παιδιού και στέγασης και στο 30% για το Ελάχιστο Εγγυηµένο Εισόδηµα.

Από την 1/1/2025 η αναµόρφωση των επιδοµάτων του ΟΠΕΚΑ εµπεριέχει τα εξής:

  1. Εισάγει «κόφτη» στη χορήγηση των τριών επιδοµάτων, που θα προκύπτει από την προσµέτρηση καταθέσεων, ακίνητης και κινητής περιουσίας των δικαιούχων.
  2. Προβλέπεται αύξηση των ποσών για τους δικαιούχους που οδηγεί σε ένα ετήσιο δηµοσιονοµικό κόστος 70 εκατ. ευρώ, το οποίο προκύπτει από την αύξηση των τριών παραπάνω επιδοµάτων που καλύπτουν 1.080.000 επιδοµατούχους.
  3. Η απόκτηση των επιδοµάτων δεν θα εµποδίζεται από την ύπαρξη εισοδήµατος που προκύπτει από µισθωτή εργασία, αφού στο εξής δεν θα προσµετράται στα εισοδηµατικά όρια το ποσοστό του εισοδήµατος από µισθωτή εργασία (20% σε επίδοµα παιδιού και στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυηµένο Εισόδηµα), ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία.

Από την 1η Ιανουαρίου αυξάνεται στα 250 ευρώ (από 216 ευρώ) το Ελάχιστο Εγγυηµένο Εισόδηµα όπως και η προσαύξηση για κάθε παιδί σε 75 ευρώ από 50 ευρώ, ενώ αυξάνονται αναλογικά και τα εισοδηµατικά κριτήρια χορήγησής του. Το επίδοµα στέγασης αυξάνεται από τα 70 ευρώ στα 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηµατικής κλίµακας, ενώ θα ισχύει και κριτήριο κινητής περιουσίας. Αυξάνεται το επίδοµα παιδιού για τους δικαιούχους της 1ης κλίµακας από τα 75 ευρώ στα 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόµενα, ενώ οι δικαιούχοι της 3ης εισοδηµατικής κλίµακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο στα 45 ευρώ ανά τέκνο και 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόµενα. Υπενθυµίζεται πως στο τέλος Μαρτίου 2025 θα εφαρµοστεί πανελλαδικά η προπληρωµένη κάρτα στα προνοιακά επιδόµατα, πλην ορισµένων, όπως τα επιδόµατα αναπηρίας, δράση που αποσκοπεί επίσης στη διαφάνεια και τον περιορισµό της µαύρης οικονοµίας. Πρακτικά, κάποιος δικαιούχος επιδόµατος ΟΠΕΚΑ ή επιδόµατος ανεργίας από τη ∆ΥΠΑ θα µπορεί να ξοδέψει το µισό ποσό του επιδόµατος µέσω προπληρωµένης κάρτας και το άλλο µισό µε µετρητά.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή