Στην τελική φάση για την 1η επένδυση ύψους 150.000.000-200.000.000 ευρώ, εισέρχεται το νέο Ταµείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), το οποίο αποτελεί τη µεγάλη µεταρρύθµιση του Ασφαλιστικού, µέσω της οποίας οι νεοασφαλιζόµενοι θα ενισχύσουν τις µελλοντικές συντάξεις τους επιπλέον κατά 480 έως 780 ευρώ.

Το πρώτο βήµα για να ξεκινήσουν οι επενδύσεις του Ταµείου, το οποίο θα αποδίδει επικουρικές συντάξεις σε ποσοστό υψηλότερο έως και 35% από τις αντίστοιχες σηµερινές, έγινε µε την οριστικοποίηση του ρόλου των εποπτικών Αρχών. Με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνου Τσακλόγλου, καθορίζονται οι λεπτοµέρειες της εποπτείας που θα έχει το νέο Ταµείο από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ετοιµάζεται να εισρεύσει σε επενδύσεις ένα µεγάλο κοµµάτι από τα σηµερινά έσοδα του Ταµείου, που αυτή τη στιγµή βρίσκονται µε πολύ χαµηλό επιτόκιο στην ΤτΕ.

Σήµερα στο Ταµείο ασφαλίζονται πάνω από 360.000 εργαζόµενοι, µε τα αποθεµατικά του να φτάνουν τα 200.000.000 ευρώ, µεγάλο µέρος των οποίων θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις µέσα από ατοµικούς «κουµπαράδες». Οι επικουρικές συντάξεις που θα δίνει το ΤΕΚΑ θα είναι υψηλότερες έως και 35% συγκρινόµενες µε τις επικουρικές του ΕΤΕΑΕΠ, όπως δείχνει σχετική αναλογιστική µελέτη του υπουργείου Εργασίας. Συγκεκριµένα, για σύνταξη µε 20ετία το 2050 σε ηλικία 67 ετών, το ΕΤΕΑΕΠ θα έδινε επικουρική 208 ευρώ και το ΤΕΚΑ ανάλογα µε το σενάριο απόδοσης (4% ή 4,5%) θα δίνει από 224 ως 259 ευρώ τον µήνα. Με 35 χρόνια, από τα 483 ευρώ σήµερα, στο ΤΕΚΑ η επικουρική θα έφτανε τα 640 ευρώ.

Όσοι µεταφερθούν από άλλα επικουρικά ταµεία στο ΤΕΚΑ δεν χάνουν τα δικαιώµατα, καθώς στο τέλος της διαδροµής τους ο χρόνος στο παλιό επικουρικό ταµείο θα υπολογιστεί αυτόνοµα και θα βγει το ανάλογο ποσό σύνταξης. Οι εισφορές µπορούν να επενδύονται σε προϊόντα µηδενικού ρίσκου (π.χ. κρατικά οµόλογα, µακροχρόνιες καταθέσεις κ.ά.) µικρού ή µεσαίου ρίσκου (αµοιβαία, µετοχές κ.λπ.) µε δυνατότητα µεταβολής του χαρτοφυλακίου ανά τρία χρόνια. H επιλογή συνταξιοδοτικούεπενδυτικού προϊόντος είναι προαιρετική. Ο ασφαλισµένος κατατάσσεται αυτοµάτως στο προκαθορισµένο (default) προϊόν και µπορεί µέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρµας myTΕΚΑ να επιλέξει διαφορετικό συνταξιοδοτικό προϊόν.

Το ΕΤΕΑΕΠ θα παραµείνει ο βασικός φορέας επικουρικής ασφάλισης, µε 3.000.000 ασφαλισµένους και 1.200.00 συνταξιούχους, αλλά στα επόµενα 40 χρόνια οι ισορροπίες θα έχουν αντιστραφεί, καθώς το ΤΕΚΑ θα µετρά πάνω από 2.500.000 ασφαλισµένους, οι οποίοι δεν θα έχουν την ανάγκη κανενός νέου να πληρώνει µε τις εισφορές του τη δική τους σύνταξη, διότι θα την έχουν χτίσει οι ίδιοι µε τις δικές τους εισφορές. Επίσης, προαιρετικά, µέχρι την 31η ∆εκεµβρίου 2024, µπορούν να ενταχθούν στο ΤΕΚΑ και οι ασφαλισµένοι στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ, που έχουν γεννηθεί από την 1/1/1987, δηλαδή είναι έως 37 ετών.

Θα πρέπει όµως οι ίδιοι να επιλέξουν να αλλάξουν Ταµείο Επικουρικής Ασφάλισης για να µεταβούν στο ΤΕΚΑ. Από το 2026 και µετά, κατά την 3η περίοδο, το ΤΕΚΑ θα είναι σε θέση να προσφέρει στους ασφαλισµένους έναν µικρό αριθµό κατάλληλα διαµορφωµένων συνταξιοδοτικών προϊόντων (επενδυτικών χαρτοφυλακίων) διαβαθµισµένου ρίσκου (δυναµικό - ισορροπηµένο - συντηρητικό). Θα αφορά βέβαια µόνον εκείνους τους ασφαλισµένους που επιθυµούν να επιλέγουν το συνταξιοδοτικό προϊόν όπου θα τοποθετούνται οι εισφορές τους µέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρµας myTEKA, ενώ, εάν το επιθυµούν, θα έχουν τη δυνατότητα να µεταβάλλουν την επιλογή κάθε τρία χρόνια.

Σύµφωνα µε το θεσµικό πλαίσιο θα υπάρχει ισχυρό πλέγµα εξωτερικών και εσωτερικών ελέγχων, αρχές καλής διακυβέρνησης και βέλτιστες πρακτικές. Η διαχείριση δε των αποθεµατικών και της επενδυτικής λειτουργίας του εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σε αυτό στοχεύει η υπουργική απόφαση Τσακλόγλου, µε την Εθνική Αναλογιστική Αρχή να είναι αρµόδια για την εποπτεία του ΤΕΚΑ σχετικά µε τα ακόλουθα επιµέρους, µεταξύ των άλλων, θέµατα:
  • Τον υπολογισµό των τεχνικών προβλέψεων και την καταλληλότητα του επιπέδου αυτών.
  • Την τεχνική βάση υπολογισµού των συντάξεων.
  • Τη χρηµατοδότηση των υποχρεώσεων προς τους ασφαλισµένους και τους συνταξιούχους, και ιδίως εάν το ΤΕΚΑ διαθέτει, σε συνεχή βάση, κατάλληλα και επαρκή περιουσιακά στοιχεία για την κάλυψη των τεχνικών προβλέψεων του συνόλου των δραστηριοτήτων του.
  • Τις πληροφορίες που περιλαµ βάνονται στους ατοµικούς λογαριασµούς των ασφαλισµένων, καθώς και τις πληροφορίες στο ενηµερωτικό έντυπο των συνταξιούχων κ.ά.
  • Την αναλογιστική έκθεση και έκθεση διαχείρισης κινδύνων σε ετήσια βάση έως και την 30ή Ιουνίου, µε ηµεροµηνία αναφοράς την 31η ∆εκεµβρίου του προηγούµενου έτους. Από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα η εποπτεύονται η υιοθέτηση και εφαρµογή Κανονισµού Επενδύσεων του Ταµείου, µε τον οποίο εξειδικεύονται οι κανόνες και οι διαδικασίες για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του Ταµείου, σύµφωνα µε την πολιτική επενδύσεων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό τεχνικό ζήτηµα και λεπτοµέρεια, η αποτίµηση των περιουσιακών του στοιχείων κ.ά.


Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή