Αλλάζει σελίδα η Αttica Βank με σύμμαχο ισχυρό ξένο επενδυτή - Η ψήφος εµπιστοσύνης από τη Fiera Capital και οι υπόλοιπες µεγάλες συµµετοχές
Σε τι στοχεύει η ΑΜΚ
Ξεκίνησε τη Δευτέρα η αύξηση µετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank και ανοίγει ο δρόµος για µια υγιή τράπεζα, που θα αποτελέσει τον πέµπτο πόλο
Με τη συµµετοχή ισχυρού ξένου επενδυτή, στα πρότυπα των µεγάλων ελληνικών τραπεζών, ξεκίνησε τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου η αύξηση µετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Attica Bank. Η αύξηση κεφαλαίου θα κλείσει οριστικά την πόρτα στο προβληµατικό παρελθόν της Attica Bank, ανοίγοντας τον δρόµο για µία νέα τράπεζα υγιή, πλήρως κεφαλαιοποιηµένη και κερδοφόρα, ικανή για αποδόσεις και µέρισµα στους µετόχους της, η οποία θα συµβάλει δυναµικά και ανταγωνιστικά στη χρηµατοδότηση της οικονοµίας, αποτελώντας τον πέµπτο τραπεζικό πόλο.
Στις προοπτικές αυτές έδωσε ψήφο εµπιστοσύνης η Fiera Capital, µία από τις κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, µε υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 116,1 δισ. δολ., η οποία θα συµµετάσχει στην ΑΜΚ της Attica Bank µε ποσόν 12 εκατ. ευρώ, µέσω της κατανοµής αντίστοιχου αριθµού αδιάθετων µετοχών. Η επένδυση της Fiera συνιστά επιστέγασµα της σοβαρής δουλειάς που έχει γίνει από τη διοίκηση της Attica Bank µε επικεφαλής τη CEO, Ελένη Βρεττού, τον ιδιώτη επενδυτή Thrivest Holdings, το ΤΧΣ, την ΤτΕ και την κυβέρνηση για τη δηµιουργία του πέµπτου τραπεζικού πυλώνα και την προσέλκυση ιδιωτικών θεσµικών κεφαλαίων. Σηµειώνεται ότι η επενδυτική συµµετοχή της Fiera Capital επετεύχθη κατόπιν συµφωνίας µε τη Thrivest, η οποία στρατηγικά προσέφερε µετοχικό «χώρο», περιορίζοντας πιθανά κέρδη της, χάριν της ενδυνάµωσης της µετοχικής σύνθεσης της Attica Bank.Attica Bank: Που στοχεύει η αύξηση µετοχικού κεφαλαίου
- Κάλυψη ζηµιών για µείωση του δείκτη NPE κάτω του 3%.
- Κάλυψη δαπανών αναδιάρθρωσης για εξορθολογισµό της τράπεζας.
- Ενισχυµένη κεφαλαιακή επάρκεια µε δείκτη CET1 άνω του 15%, µε στόχο τη χρηµατοδότηση των επιχειρήσεων και δη των µικροµεσαίων.
- Νέες επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδοµές. Ποσόν 100 εκατ. ευρώ από την ΑΜΚ θα χρησιµοποιηθεί για την πρόωρη αποπληρωµή οµολόγου µειωµένης εξασφάλισης της τράπεζας.
Η ΑΜΚ της Attica Bank θα γίνει κατά 672,2 εκατ. ευρώ µε µετρητά και δικαίωµα προτίµησης υπέρ των παλαιών µετόχων και κατά 62,9 εκατ. ευρώ µέσω έκδοσης τίτλων κτήσης (warrants). Θα έχει προηγηθεί η µείωση του συνολικού αριθµού µετοχών της τράπεζας µέσω reverse split: 100 παλαιές µετοχές θα συνενωθούν σε 1 νέα που θα δίνει το δικαίωµα στον µέτοχο να αποκτήσει 677 νέες µετοχές στην τιµή του 1,87 ευρώ ανά µετοχή. Τα warrants θα δίνουν το δικαίωµα στον κάτοχο να αποκτήσει 2.371 νέες µετοχές στην τιµή του 0,05 ευρώ εκάστη. Ετσι, συνολικά, κάθε µέτοχος θα έχει το δικαίωµα να αποκτήσει 3.048 νέες µετοχές µε µια µέση τιµή κτήσης περίπου 0,45 ευρώ ανά µετοχή.
Η διαπραγµάτευση των νέων κοινών µετοχών από την ΑΜΚ θα ξεκινήσει στις 13 Νοεµβρίου.Ποιοι θα επενδύσουν στην AMK της Attica Bank
α) Το ΤΧΣ µε 448,3 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 239,8 εκατ. νέων κοινών µετοχών και µε 11 εκατ. ευρώ για την απόκτηση συνολικά 5,9 εκατ. νέων κοινών µετοχών της αύξησης που δεν έχουν καλυφθεί, οι οποίες αντιστοιχούν σε µέρος του αναλογικού ποσοστού του ΤΜΕ∆Ε στην αύξηση µετοχικού που δεν καλύφθηκε από το Ταµείο.
β) Η Thrivest µε 58,6 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 31,3 εκατ. νέων κοινών µετοχών που αντιστοιχούν στην αναλογική της συµµετοχή στην ΑΜΚ, µε 3,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 1,8 εκατ. νέων κοινών µετοχών ΑΜΚ που δεν θα καλυφθούν από το ΤΜΕ∆Ε, µε 11,2 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 6 εκατ. νέων κοινών µετοχών ΑΜΚ που δεν θα καλυφθούν από το ΤΧΣ, µε 7,6 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 4,1 εκατ. νέων κοινών µετοχών της αύξησης που δεν καλύφθηκαν από άλλους µετόχους της Attica Bank και µε 73,2 εκατ. ευρώ για την απόκτηση έως και 39,1 εκατ. επιπλέον νέων κοινών µετοχών της αύξησης που δεν καλύφθηκαν.
γ) Ο e-ΕΦΚΑ µε 47,9 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 25,6 εκατ. νέων κοινών µετοχών.
δ) Το ΤΜΕ∆Ε µε 11 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 5,9 εκατ. νέων κοινών µετοχών.