Εκρηκτική αύξηση καταγράφουν τα φορολογικά έσοδα από τις βραχυχρόνιες µισθώσεις ακινήτων, µε τις εισπράξεις µέσα σε µία οκταετία να έχουν υπερδεκαπλασιαστεί, καθώς από 70.000.000 ευρώ, που ήταν το 2017, φέτος υπολογίζονται ότι θα φθάσουν στα 830.000.000 ευρώ! Την ίδια στιγµή αφήνεται ανοικτό το ενδεχόµενο αναβολής του µέτρου µε τα «απαγορευτικά» στις νέες άδειες για Airbnb για τα τρία κορεσµένα δηµοτικά διαµερίσµατα της Αθήνας, µε το σενάριο που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι να προβλέπει «πάγωµα» για χρονικό διάστηµα µεγαλύτερο από έναν χρόνο.

Το άλµα στα φοροέσοδα αποδίδεται στη µεγάλη αύξηση του αριθµού των κατοικιών που διατίθενται πλέον για βραχυχρόνια µίσθωση -υπολογίζεται πως οι διαθέσιµες κλίνες ξεπερνούν τις 212.000- αλλά και στο µπαράζ διασταυρώσεων και ελέγχων που διενεργεί η ΑΑ∆Ε σε συνεργασία µε τις πλατφόρµες Αirbnb, Booking.com, VRBO, που συνεχώς αποκαλύπτουν κρυφά εισοδήµατα.

*Διαβάστε ακόμα: Βραχυχρόνια μίσθωση: Έρχονται ριζικές ανατροπές το 2025 -Τι αλλάζει, ποιους αφορά και πώς επηρεάζεται η αγορά ακινήτων



Airbnb: 100.000 κατοικίες στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης

Όπως ανέφερε ο διοικητής της ΑΑ∆Ε, Γιώργος Πιτσιλής, στο συνέδριο της Prodexpo η εικόνα συµµόρφωσης των φορολογούµενων στους νέους φορολογικούς κανόνες για τις βραχυχρόνιες µισθώσεις είναι καλή. Συνολικά 6.200 νοµικά πρόσωπα έχουν δηλώσει πάνω από 3 ακίνητα, µε το 90% να έχει ανοίξει βιβλία, ενώ ο έλεγχος έχει δείξει ότι περίπου 500 έχουν δώσει λάθος κωδικούς για τα ακίνητά τους, την ώρα που άλλοι 500 δεν έχουν προχωρήσει σε καµία ενέργεια. «Τους έχουµε εντοπίσει και θα τους ενοχλήσουµε το επόµενο διάστηµα για να συµµορφωθούν», είπε ο επικεφαλής της ΑΑ∆Ε, για να προσθέσει ότι πλέον µόνο το 12% των καταχωρίσεων στις πλατφόρµες βραχυχρόνιας µίσθωσης είναι προβληµατικό.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Πατέλης, οικονοµικός σύµβουλος του πρωθυπουργού, ανέφερε ότι στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης έχουν εγγραφεί 100.000 κατοικίες οι οποίες διαθέτουν µοναδικό Αριθµό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) µε 40.000 να έχουν προστεθεί την τελευταία τετραετία, ενώ το µέσο έσοδο ανά ακίνητο τύπου Airbnb ανέρχεται σε 7.350 ευρώ.

Από τα 100.000 ΑΜΑ, µόνο το 1/4 µισθώνεται πάνω από 90 ηµέρες ετησίως και «γι’ αυτό και αποφασίσαµε τελικά να µη θεσµοθετήσουµε χρονικό περιορισµό», υποστήριξε ο Αλέξης Πατέλης, συµπληρώνοντας ότι σε φυσικά πρόσωπα ανήκουν 80.000 κατοικίες, εκ των οποίων οι 4 στις 5 νοικιάζονται κάτω από 90 ηµέρες. Αντίστοιχα σε νοµικά πρόσωπα ανήκουν 20.000, µε τα µισά τουλάχιστον να µισθώνονται πάνω από 90 ηµέρες και «για τον λόγο αυτό έχει σφίξει το πλαίσιο στα νοµικά πρόσωπα».

Παράλληλα το 2025 θα τεθεί σε λειτουργία το Μητρώο Ιδιοκτησίας και ∆ιαχείρισης Ακινήτων που στήνει η ΑΑ∆Ε σε συνεργασία µε το Κτηµατολόγιο, που θα αποκαλύψει τον ακριβή αριθµό των κενών ακινήτων, ώστε οι ιδιοκτήτες που θα τα βγάλουν σε µακροχρόνια µίσθωση να κερδίσουν την απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για τρία χρόνια.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή