Τρεις στους 10 συνταξιούχους είναι και εργαζόµενοι ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τη συµµετοχή των συνταξιούχων στην αγορά εργασίας. Τεχνικοί και υπάλληλοι γραφείου είναι στην πλειονότητά τους οι νεότεροι ηλικιακά συνταξιούχοι, που συνταξιοδοτήθηκαν στα 59 και στα 60,4 έτη αντίστοιχα και ακολουθούν επαγγελµατίες (61,3 έτη), ανειδίκευτοι εργάτες χειρώνακτες (61,4 έτη), χειριστές βιοµηχανικών εγκαταστάσεων (61,5 έτη) και τεχνίτες (61,9 έτη).

*Διαβάστε ακόμα: "Μπόνους" έως 130 ευρώ για όσους βγουν στη σύνταξη το 2025 - Νέος τρόπος υπολογισµού µε βάση την ετήσια αύξηση των µισθών


Συνταξιούχοι: Σημαντικές διαφοροποιήσεις σε φύλο και ηλικία - Ο παράγοντας της εκπαίδευσης

Το ποσοστό των ατόµων ηλικίας 50-74 ετών που λαµβάνουν σύνταξη γήρατος διαφοροποιείται σηµαντικά ανάλογα µε το φύλο και την ηλικία. Μέχρι την ηλικία των 54 ετών το ποσοστό που λαµβάνει σύνταξη είναι πολύ χαµηλό, κάτω του 5%, και αυξάνεται µε παρόµοιο τρόπο και για τα δύο φύλα µέχρι την ηλικία των 60 ετών. Μετά τα 60 έτη το ποσοστό των ατόµων που λαµβάνουν σύνταξη είναι σηµαντικά µεγαλύτερο για τους άνδρες έναντι των γυναικών και στην ηλικία των 74 ετών ανέρχεται στο 90,1% για τους άνδρες και στο 63,7% για τις γυναίκες.

Παρατηρείται ότι όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο εκπαίδευσης τόσο υψηλότερο είναι και το ποσοστό των ατόµων που λαµβάνουν σύνταξη και αυτό συµβαίνει σε όλες τις ηλικίες. Στην ηλικία των 74 ετών τα ποσοστά συνταξιοδότησης διαµορφώνονται σε 69,3% για τα άτοµα κατώτερης εκπαίδευσης, σε 78,9% για τα άτοµα µέσης εκπαίδευσης και σε 92,1% για τα άτοµα ανώτερης εκπαίδευσης. Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα της έρευνας, η µέση ηλικία κατά την οποία ξεκίνησε η λήψη σύνταξης γήρατος για τα άτοµα ηλικίας 50-74 ετών ήταν τα 58,6 έτη.

Η ηλικία συνταξιοδότησης είναι λίγο µεγαλύτερη για τους άνδρες (58,9 έτη) σε σύγκριση µε τις γυναίκες (58,2 έτη). Μεγαλύτερες διαφορές εµφανίζονται στα άτοµα διαφορετικού εκπαιδευτικού επιπέδου και συγκεκριµένα η µέση ηλικία συνταξιοδότησης για τα άτοµα κατώτερης εκπαίδευσης είναι 60,7 έτη, ενώ για τα άτοµα µέσης και ανώτερης εκπαίδευσης είναι αντίστοιχα 57,1 και 57,3 έτη. Αναφορικά µε τη µέση ηλικία συνταξιοδότησης ανάλογα µε το επάγγελµα της τελευταίας εργασίας, παρατηρείται ότι αυτή κυµαίνεται από τα 59 έτη για τους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλµατα έως τα 65,6 έτη για τους ειδικευµένους γεωργούς, κτηνοτρόφους, δασοκόµους και αλιείς. ∆ιαφορές παρατηρούνται και στη µέση ηλικία συνταξιοδότησης κατά Περιφέρεια.



Μικρότερη ηλικία συνταξιοδότησης στην Αττική

Η µικρότερη ηλικία συνταξιοδότησης παρατηρείται στην Περιφέρεια Αττικής και οι µεγαλύτερες στις Περιφέρειες Κρήτης, ∆υτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Το ποσοστό των ατόµων ηλικίας 50-74 ετών που δηλώνουν ότι έλαβαν µειωµένη σύνταξη γήρατος ανέρχεται σε 11,6%. Παρατηρούνται σηµαντικές διαφορές και ως προς το φύλο και ως προς το εκπαιδευτικό επίπεδο. Το χαµηλότερο ποσοστό των ατόµων παρατηρείται στους άνδρες κατώτερης εκπαίδευσης (5,6%) και το υψηλότερο (22,8%) στις γυναίκες µέσης εκπαίδευσης.

Όσον αφορά την κατάσταση απασχόλησης κατά τη λήψη σύνταξης γήρατος, 7 στα 10 άτοµα ηλικίας 50-74 ετών που τη λαµβάνουν σταµάτησαν να εργάζονται όταν συνταξιοδοτήθηκαν (ποσοστό 71,9%), ενώ ένα σηµαντικό ποσοστό 23,9% δεν εργαζόταν ήδη πριν αρχίσει να λαµβάνει σύνταξη.



Γιατί σταματούν να εργάζονται

Ως βασικότερος λόγος που τα άτοµα ηλικίας 50 έως 74 ετών, τα οποία λαµβάνουν σύνταξη γήρατος, σταµάτησαν να εργάζονται δηλώνεται η προτίµηση να σταµατήσουν να εργάζονται από τη στιγµή που κατοχυρώθηκε το δικαίωµα σύνταξης (77,3%), ενώ ένα σηµαντικό ποσοστό 15% δηλώνει ότι υποχρεώθηκε να σταµατήσει λόγω ορίου ηλικίας. Παρατηρείται ότι οι λόγοι αποχώρησης από την αγορά εργασίας δεν παρουσιάζουν µεγάλες διαφορές µεταξύ ανδρών και γυναικών - µε εξαίρεση την περίπτωση της φροντίδας άλλων ατόµων. Ο κύριος λόγος επιστροφής ή παραµονής στην αγορά εργασίας, των ατόµων ηλικίας 50-74 ετών που λαµβάνουν σύνταξη γήρατος, ήταν οικονοµικός - είτε επειδή υπήρχε ανάγκη (32,9%) είτε επειδή συνέφερε οικονοµικά (14%).

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή