Σε 10 ημέρες αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τις ώρες του νέου μειωμένου τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο «νυχτερινό», όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ», με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα.

*Διαβάστε ακόμα: Κωστής Χατζηδάκης από Ουάσιγκτον: Όλοι όσοι συναντήσαμε, αναγνωρίζουν τη μεγάλη πρόοδο της Ελλάδας σε διάφορους τομείς της οικονομίας

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως το μεσημέρι είναι πολύ φθηνή η ενέργεια, άρα και το ηλεκτρικό ρεύμα, και πολύ πιο ακριβή το βράδυ.


Σκυλακάκης: Θα υπάρχει εποχικότητα στις τιμές των τιμολογίων ρεύματος

Ο υπουργός Ενέργειας υπογράμμισε πως το Υπουργείο πρόκειται να κάνει μία προσεκτική μέτρηση ανά εποχή.

Ειδικότερα, το καλοκαίρι λόγω της υπερβάλλουσας ζήτησης οι τιμές θα είναι μεγαλύτερες, ενώ τον Νοέμβριο θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών.


Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Θόδωρου Σκυλακάκη στα Παραπολιτικά 90,1

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κος Θόδωρος Σκυλακάκης, μίλησε στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1 στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Στέλλα Γκαντώνα και Θανάση Φουσκίδη.

Για την εκτός σχεδίου δόμηση, ανέφερε: «Υπάρχει ανάγκη για παρέμβαση στην εκτός σχεδίου δόμηση η οποία να λύνει το θέμα που έχει δημιουργηθεί από τις αποφάσεις του ΣτΕ που έχουν δημιουργήσει μια καινούρια πραγματικότητά και είναι ανάγκη να υπάρξει μια θεσμοθέτηση».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει μια κοινή γραμμή για όλες τις περιπτώσεις, απάντησε: «Θα υπάρξουν παράμετροι και προβλέψεις κατά περίπτωση. Είναι ένα πολύ σύνθετο θέμα και όλη η κατεύθυνση της συνταγματικής ερμηνείας που δίνει το ΣτΕ μιλά για πολεοδομική οργάνωση κατά τόπους και εμείς αυτό κάνουμε».

Σχετικά με τις τιμές του ρεύματος, είπε: «Οι τιμές σταδιακά θα αποκλιμακώνονται όσο βάζουμε περισσότερες ΑΠΕ. Θα υπάρχει πάντοτε εποχικότητα. Το φθινόπωρο και η άνοιξη θα είναι πολύ καλύτερα γιατί υπάρχει ζήτηση και δουλεύουν ακόμα τα φωτοβολταικά. Ο χειμώνας λίγο πιο μεσαίος από πλευράς τιμών, και το καλοκαίρι λόγω της υπερβάλλουσας ζήτησης που δημιουργούν οι υψηλές θερμοκρασίες και ο τουρισμός οι τιμές θα είναι μεγαλύτερες αλλά στο μέσο όρο της χρονιάς θα έχουμε πτώση. Εκτιμώ ότι το Νοέμβριο θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών».

Σχετικά με τις ώρες του «νυχτερινού» ρεύματος, επισήμανε: «Ετοιμαζόμαστε να κάνουμε μια προσεκτική μέτρηση του ποιες θα είναι οι ώρες γιατί θα αλλάζουν ανάλογα με την εποχή. Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα κάνουμε τη σχετική παρουσίαση».

Για το πράσινο τιμολόγιο, είπε: «Το πράσινο θα συνεχίσει να παρέχεται κανονικά σε όσους θέλουν να συνεχίσουν να το έχουν. Ανάλογα το ενεργειακό του προφίλ ο καθένας την κατανάλωσή του, το πόσα λεφτά δίνει, το πόσο θέλει να παρακολουθεί την αγορά θα διαλέξει και τιμολόγιο».

Με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση του κ. Κακλαμάνη για την ενέργεια, ανέφερε: «Την απάντηση θα την δώσω θεσμικά με τον τρόπο που προβλέπεται. Πράγματι πρέπει να μας απασχολεί το κόστος των τιμών της ενέργειας και οι αστοχίες όποτε παρατηρούνται. Πιθανότητα να αλλάξει το target model στην Ευρώπη, έχοντας μια εικόνα του συμβουλίου υπουργών και των συσχετισμών, είναι μηδέν. Δεν υπάρχει καμία τέτοια πιθανότητα. Βεβαίως υπάρχουν διορθώσεις οι οποίες γίνονται και πιστεύω ότι εκεί έχουμε μια καλή πιθανότητα το φαινόμενο αυτό να το βοηθήσουμε. Από εκεί και πέρα ένα από τα θέματα που τίθενται είναι η ανάγκη να γίνονται μακροπρόθεσμα συμβόλαια, να μετακινηθούμε προς τα σταθερά μακροχρόνια συμβόλαια».