O πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων στη Βόρεια Μακεδονία, Άρης Βλάχος, μιλά στο powergame.gr, υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στη Βόρεια Μακεδονία με απόθεμα Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ), που ξεπερνάει τα 750 εκατ. ευρώ, αλλά είναι και ο ασφαλέστερος συνεργάτης για τη γειτονική χώρα, σε μία εποχή έντονων διεθνών αναταράξεων αλλά και Βαλκανικών ανταγωνισμών, στο δρόμο προς την Ενωμένη Ευρώπη.

«Οι σχέσεις Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας, μοιάζουν με ένα κεφαλαίο ‘W’, έχουν , όπως θα λέγαμε “τα πάνω τους και τα κάτω τους”. Στα τελευταία 30 χρόνια δεν ήταν ποτέ ολότερα εύκολες, αλλά οι ελληνικές επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρότερες, που δραστηριοποιούνται στη χώρα, κατάφεραν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν μέσα από τη δημιουργία επιτυχημένων σχέσεων με τοπικούς συνεργάτες, ενώ ορισμένες από τις πλέον επιτυχημένες επενδύσεις, έγιναν σε περιόδους έντασης μεταξύ των δύο χωρών», τόνισε στο powergame.gr ο κ. Άρης Βλάχος.

«Θεωρώ ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Μεταφορών της Βόρειας Μακεδονίας, Αλεξάνταρ Νικόλοσκι, ήταν περισσότερο από ειλικρινής όταν δήλωνε από τη Θεσσαλονίκη, ότι θα πρέπει να είμαστε έξυπνοι και να αντιληφθούμε ότι η συνεργασία μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας, είναι προς όφελος και των δύο χωρών και γι’ αυτό, πρέπει να την αναπτύξουμε. Ο κ. Νικόλοσκι είναι κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης των Σκοπίων και, δημόσια, από το βήμα του South Europe Connectivity Forum, αναφέρθηκε πέντε φορές στη χώρα του, με την ονομασία ‘Βόρεια Μακεδονία’ θέλοντας προφανώς να δείξει τη δέσμευσή της στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών», πρόσθεσε ο κ. Βλάχος.

«Συνεχίζουμε να επιχειρούμε στη γειτονική χώρα, έχοντας, όπως πάντοτε άλλωστε, την προσοχή μας στραμμένη στις διεθνείς εξελίξεις. Παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και φοβόμαστε νέα κτυπήματα που ενδεχόμενα θα κλείσουν, για τη ναυσιπλοΐα, τα Στενά του Ορμούζ. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία και, βεβαίως, όπως όλη η διεθνής κοινότητα, περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα των Αμερικανικών εκλογών. Οι επιχειρήσεις λειτουργούν σε ένα πολύ ρευστό διεθνές περιβάλλον, το οποίο έχει ακόμη πιο επώδυνες επιπτώσεις για την οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας, επειδή εξαρτάται απόλυτα από το ρωσικό φυσικό αέριο», εξήγησε ο Έλληνας επιχειρηματίας.

Το χρονικό των ελληνικών επενδύσεων στη Βόρεια Μακεδονία
Να σημειωθεί ότι οι πρώτες επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία έγιναν μεταξύ 1996-1998, από την «ΤΙΤΑΝ» και τη «Βερόπουλος» και ακολούθησε η Εθνική Τράπεζα. Σε αυτά τα χρόνια, οι ελληνικές επιχειρήσεις δημιούργησαν στη γειτονική χώρα περί τις 25.000 θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την απασχόληση και μεταφέροντας πολύτιμη εμπειρία στην άσκηση του σύγχρονου επιχειρείν.

Στη Βόρεια Μακεδονία δραστηριοποιούνται θυγατρικές μεγάλων ελληνικών ομίλων, όπως της HELLENiQ, του ΤΙΤΑΝ, της ΣΙΔΕΝΟΡ, της Μάρμαρα Παυλίδης, της ΔΕΗ ενώ υπάρχουν και πολλές άλλες επιχειρήσεις που έχουν παραγωγή στον κλάδο των ποτών, των δομικών υλικών, της ένδυσης, αλλά και στον αγροτικό τομέα, όπως επίσης επιχειρήσεις εμπορικές και υπηρεσιών, συμβουλευτικές που υποστηρίζουν την υλοποίηση projects διεθνών επενδυτών.

«Στις εμπορικές συναλλαγές δεν μπορούμε να περιμένουμε σημαντικές μεταβολές, γιατί η Βόρεια Μακεδονία είναι μία χώρα των 2 εκατ. κατοίκων, που το ΑΕΠ της είναι μεταξύ 13-14 δις. δολαρίων, δηλαδή 16-17 φορές μικρότερο της Ελλάδας».

O πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων στη Βόρεια Μακεδονία, Άρης Βλάχος
O πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων στη Βόρεια Μακεδονία, Άρης Βλάχος
Επαναπατρισμός κερδών και γεωπολιτικό όφελος
«Ωστόσο η διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων ενισχύει την οικονομία της χώρας μας, αφού το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που πραγματοποιούν οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Μακεδονία, επαναπατρίζεται στην Ελλάδα. Πέραν αυτού και παρά τις κατά καιρούς πολιτικές εντάσεις, οι Βορειομακεδόνες επισκέπτονται συχνά της χώρα μας, επενδύουν στην αγορά ακινήτων, τονώνουν την τουριστική κίνηση. Όμως, κατ’ εμέ, το σημαντικότερο όφελος για τη χώρα μας, από τις στενότερες σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, είναι το γεωπολιτικό» τόνισε ο κ. Βλάχος.

Με βελτιωμένα τα δημόσια οικονομικά της γειτονικής χώρας και την ένταξή της στην οικογένεια του ΝΑΤΟ, δημιουργούνται πιο ευνοϊκές συνθήκες για την τοποθέτηση ξένων επενδυτών, που δίνουν μεγάλη προσοχή στις συνθήκες σταθερότητας.

Στόχος της κυβέρνησης των Σκοπίων, είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες της χώρας. Άλλωστε όπως είπε και ο κ. Νikoloski, πρόκειται να μειωθεί ο φόρος επί των μερισμάτων, από το 10%, στο 5%, ενώ οι επιχειρήσεις φορολογούνται με συντελεστή 10%.

Βαλκανικός ανταγωνισμός στις ΑΞΕ
«Υπάρχει βαλκανικός ανταγωνισμός στην προσέλκυση επενδύσεων. Στη Βουλγαρία ήδη η φορολογία μερισμάτων είναι στο 5%, όπως πλέον και στην Ελλάδα, η οποία επίσης προσπαθεί με τις μειώσεις φόρων να τραβήξει επενδύσεις», σχολίασε ο κ. Βλάχος.

Για τη γειτονική χώρα, που περίμενε ότι θα ανοίξουν τα πρώτα κεφάλαια για την ενταξιακή της πορεία, κάτι που δεν συνέβη τελικά, δύο είναι τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει: η αναβάθμιση των υποδομών στις μεταφορές και δη στο σιδηρόδρομο και, στην ενέργεια

Καυτό το θέμα της ενέργειας για τη Βόρεια Μακεδονία
«Το κυριολεκτικώς καυτό θέμα για τη Βόρεια Μακεδονία, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, είναι η ενέργεια επειδή η χώρα εξαρτάται στο 100% από το ρωσικό φυσικό αέριο. Είναι πολύ κρίσιμη η κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται φυσικό αέριο από τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια. Η διαγωνιστική διαδικασία έχει ξεκινήσει και, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα».

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων υποστηρίζει την επέκταση του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, στη Σερβία, αναβαθμίζοντας έτσι το ρόλο της στον ενεργειακό χάρτη αφού θα την καθιστά κόμβο διαμετακόμισης φυσικού αερίου.

Πέραν της διασύνδεσης των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου, αναμένεται να υπάρξουν θετικές εξελίξεις και για την επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας.

Χέρι- χέρι, πολιτική και οικονομία
«Η Ελλάδα έχει τείνει χείρα φιλίας προς όλες τις Βαλκανικές χώρες και πιστεύω ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, θα αντιληφθεί ότι είναι προς όφελός της να ανοίξει περισσότερο τη χώρα στους ξένους επενδυτές και, εν προκειμένω, στους Έλληνες επιχειρηματίες. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει ο καλύτερος σύμμαχος της Βόρειας Μακεδονίας. Στα Βαλκάνια, πολιτική και οικονομία πάνε χέρι – χέρι οπότε εμείς, στην Ελλάδα, πρέπει να καταλήξουμε σε μία συγκεκριμένη πολιτική που θα ακολουθείται με συνέπεια. Οι αλλαγές σε στρατηγικές επιλογές δεν βοηθάνε. Στα βασικά ζητήματα πρέπει να ομονοούμε, να πάψουν οι παραφωνίες. Οι Έλληνες έχουμε μεγάλη διεισδυτικότητα στις υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες, είμαστε αγαπητοί, θέλουν να συνεργάζονται μαζί μας, συνεπώς δεν θα πρέπει , από μόνοι μας, να τραβάμε το χαλί κάτω από τα πόδια μας», κατέληξε ο κ. Βλάχος, στέλνοντας ένα μήνυμα με πολλούς παραλήπτες.