Εν αναμονή του Gigabit Voucher βρίσκεται η αγορά τηλεπικοινωνιών. Το πολυαναμενόμενο Gigabit Voucher, το οποίο εξαγγέλθηκε το 2023, θα δοθεί σε περίπου 400.000 συνδρομητές και αναμένεται να κάνει πιο προσιτά τα «πακέτα» σύνδεσης σε οπτική ίνα, ώστε να ξεκολλήσουν οι ταχύτητες του ευρυζωνικού Internet.

Εν αναμονή του κουπονιού, το οποίο σε συνδυασμό με το έτερο voucher, το smart readiness, αναμένεται να δώσει ώθηση στις υπερ-ταχείες συνδέσεις, οι ρυθμοί που τρέχει το Διαδίκτυο στη χώρα μας παραμένουν χαμηλοί. Παρά τις επενδύσεις σε δίκτυα οπτικών ινών και στο 5G και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, οι ταχύτητες κινούνται κάτω από τις μισές τουλάχιστον ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις της Ookla για τον Σεπτέμβριο του 2024 για το ευρυζωνικό και το mobile internet.

Στις ταχύτητες σύνδεσης μέσω mobile internet, η Ελλάδα κατέλαβε για τον Σεπτέμβριο την 39η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, επίδοση που υπολείπεται κατά τέσσερις θέσεις έναντι της αντίστοιχης που πέτυχε η χώρα στις μετρήσεις του Αυγούστου. Πρακτικά, πολίτες και επιχειρήσεις στην Ελλάδα συνδέονταν στο Διαδίκτυο με μέση ταχύτητα download τα 75,05 Mbps, ενώ στο upload οι ταχύτητες κινούνταν στα 12,83 Mbps.

Με αυτές τις επιδόσεις η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλότερα στην κατάταξη από χώρες όπως η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, η Κύπρος, αλλά και από τις μισές σχεδόν χώρες-μέλη της ΕΕ.

«Ικανοποιημένοι δεν μπορούμε να είμαστε όσο έχουμε τη θέση αυτήν στους παγκόσμιους δείκτες. Δεν περιποίει τιμή, σε καμία περίπτωση, να βρισκόμαστε στην 100η θέση στη σταθερή. Δεν συνάδει με το επίπεδο δουλειάς που γίνεται στην Ελλάδα», σχολίασε πρόσφατα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. Όπως είπε ο ίδιος: «Στις ταχύτητες του σταθερού Internet θέλουμε πολλή δουλειά. Τα δυο κουπόνια που βγάζουμε για τις τηλεπικοινωνίες θα μας βοηθήσουν να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. 400.000 vouchers, για όλους, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με στόχο να πάρουν οι καταναλωτές ταχύτητες πάνω από 250 Mbps σε τιμές χαμηλότερες».

Πώς σερφάρουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τόσο η Αθήνα, όσο και η Θεσσαλονίκη έχασαν έδαφος στην παγκόσμια κατάταξη τον Σεπτέμβριο: στο mobile internet η Αθήνα βρέθηκε στην 49η θέση με μέση ταχύτητα 103,92 Mbps, χάνοντας δύο θέσεις σε σχέση με τις μετρήσεις του Αυγούστου, ενώ η Θεσσαλονίκη βρίσκεται εννέα θέσεις ψηλότερα, στην 40ή θέση, με ταχύτητες 118,99 Mbps, χάνοντας, ωστόσο, τέσσερις θέσεις έναντι του Αυγούστου.

Στις ταχύτητες μέσω σταθερών ευρυζωνικών δικτύων, η Θεσσαλονίκη βρέθηκε στην 110η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των πόλεων με μέση ταχύτητα 63,35 Mbps, έχοντας κερδίσει τρεις θέσεις, με την Αθήνα να χάνει τρεις θέσεις και να κατατάσσεται στην 127η θέση, με επίδοση 50,72 Mbps.

Πώς έτρεξε το Internet παγκοσμίως

Συνολικά ο πλανήτης κινήθηκε με γρήγορες ταχύτητες τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις της Ookla. Στο σταθερό ευρυζωνικό Internet η μέση ταχύτητα download διαμορφώθηκε στα 94,16 Mbps, με την αντίστοιχη στο upload να κινείται στα 49,18 Mbps, με latency μόλις 9 ms. Αντίστοιχα, για τις κινητές συνδέσεις η μέση ταχύτητα λήψης ήταν στα 56,76 Mbps και στο upload στα 11,04 Mbps.

Την παγκόσμια πρωτιά στις ταχύτητες του ευρυζωνικού internet πήρε η -και πάλι- η Σιγκαπούρη, με επίδοση download τα 305,01 Mbps, ενώ στη δεύτερη θέση του κόσμου βρέθηκαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 299,07 Mbps, με το Χονγκ Κονγκ να ακολουθεί με 285,23 Mbps. Στο mobile internet τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέκτησαν την κορυφή της λίστας, με μέση ταχύτητα τα 413,14 Mbps, ενώ ακολούθησαν το Κατάρ με 350,50 Mbps και το Κουβέιτ με 257,15 Mbps.