Πάνω από 350.000 εργαζόµενοι από τους 680.000 συνολικά που µετανάστευσαν στο εξωτερικό κατά την περίοδο της κρίσης έχουν επιστρέψει και εργάζονται στη χώρα µας µε µέσο µισθό 2.370 ευρώ, µε την κυβέρνηση να κερδίζει ένα από τα µεγάλα στοιχήµατα του brain gain, δηλαδή την επιστροφή µιας γενιάς νέων και παραγωγικών πολιτών.

*Διαβάστε ακόμα: Πόθεν Έσχες 2024: Πότε ξεκινά η υποβολή των δηλώσεων

Αυτό αποτυπώνεται σε νέα έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκµηρίωσης, η οποία διεξήχθη τον µήνα Οκτώβριο σε δείγµα πολιτών που έφυγαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης και επέστρεψαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.


Brain gain: Με τι ασχολούνται οι εργαζόμενοι που επέστρεψαν στη χώρα

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονοµικών τον Μάρτιο του 2024, από τους 680.000 που είχαν φύγει από τη χώρα, όπως είχε υπολογίσει η Τράπεζα της Ελλάδος, έχουν επιστρέψει πάνω από 350.000, πάνω από τους µισούς δηλαδή.

Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα της έρευνας, το 46% των Ελλήνων που επέστρεψαν στην πατρίδα τους εργάζεται πλέον σε ελληνική επιχείρηση, οργανισµό ή υπηρεσία, ενώ το ποσοστό αυτό αν συµπεριληφθούν οι εργαζόµενοι σε πολυεθνικές µε δραστηριότητα στη χώρα και οι αυτοαπασχολούµενοι-ελεύθεροι επαγγελµατίες φτάνει το 83%. Το 7% εξ αυτών εργάζεται εξ αποστάσεως σε εταιρείες ή οργανισµούς του εξωτερικού, κάτι που συνεισφέρει στην ελληνική οικονοµία µε έναν ακόµη τρόπο, ο οποίος δεν ήταν συνήθης κατά το παρελθόν.

Χρονιά-ρεκόρ για την επιστροφή των Ελλήνων ήταν το 2020, οπότε και καταγράφηκε το µεγαλύτερο κύµα επιστροφής της τελευταίας 15ετίας, µε το 2022 να έπεται στη δεύτερη θέση.

Υψηλές όµως είναι και οι µισθολογικές απολαβές των Ελλήνων που επέστρεψαν, καθώς ο µέσος µισθός που προκύπτει από τα αποτελέσµατα της έρευνας διαµορφώνεται στα 2.370 ευρώ τον µήνα, ενώ µόλις το 22% αµείβεται µε έως 1.000 ευρώ µηνιαίως. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι στην ερώτηση αν είναι αισιόδοξοι για το µέλλον τους και αν θεωρούν την Ελλάδα ως «καλό τόπο να ζεις» απαντούν κατά πλειοψηφία θετικά, στοιχείο ιδιαίτερης αξίας, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τη σύγκριση που κάνουν αυτοί οι πολίτες µε τις χώρες του εξωτερικού στις οποίες έζησαν τα προηγούµενα χρόνια.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από κυβερνητικές πηγές: «Η επιστροφή αυτού του σηµαντικού κεφαλαίου για τη χώρα δεν ήρθε τυχαία αλλά ως απότοκος µεταρρυθµίσεων και τοµών που προωθεί η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας από το 2019: ο εκσυγχρονισµός του δηµόσιου τοµέα, η ψηφιοποίηση του κράτους, η αύξηση των µισθών, η µείωση πάνω από 60 φορολογικών συντελεστών, η προσέλκυση επενδύσεων, η βελτίωση του επιχειρηµατικού και εργασιακού περιβάλλοντος, η απόκτηση της επενδυτικής βαθµίδας, το γεγονός ότι καταγράψαµε τους υψηλότερους ρυθµούς ανάπτυξης στην Ευρώπη αλλά και µία από τις µεγαλύτερες µειώσεις χρέους παγκοσµίως. Και, κυρίως, η δηµιουργία πάνω από 500.000 θέσεων εργασίας, κάτι που οδήγησε στη µείωση της ανεργίας σε µονοψήφιο ποσοστό, φτάνοντας στα προ κρίσης επίπεδα. Επιπλέον, στον ευαίσθητο δείκτη της ανεργίας των νέων έως 24 ετών έχουµε πέσει στο 20%, ενώ µόλις το 2019 ήταν 36,5%. Η εµπέδωση του κλίµατος πολιτικής σταθερότητας ίσως είναι η πιο µεγάλη συνεισφορά της κυβέρνησης στην ενίσχυση του ευνοϊκού επιχειρηµατικού και εργασιακού περιβάλλοντος, που µε τη σειρά του προσµετράται στη σκέψη όσων επιστρέφουν στη χώρα µας για να συµβάλλουν στην προκοπή της. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τις νέες γενιές, τόσο αυτούς που επιστρέφουν αλλά και όσους πήραν την εξίσου δύσκολη απόφαση να παραµείνουν στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης, δίνοντας ακόµη περισσότερες ευκαιρίες και προοπτικές».