Συνολικά 250 ημέρες, που αντιστοιχούν περίπου σε 8 μήνες, απαιτούνται σήμερα κατά μέσο όρο για να ολοκληρωθεί μια αγοραπωλησία ακινήτου στην Ελλάδα. Αυτές οι καθυστερήσεις, κυρίως λόγω της γραφειοκρατίας και της έλλειψης πλήρους κτηματολογίου στη χώρα, επηρεάζουν αρνητικά τους ξένους αγοραστές. Παρά τις προκλήσεις αυτές, η ζήτηση παραμένει υψηλή, καθώς οι τιμές των ελληνικών ακινήτων είναι 40% φθηνότερες σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, κάνοντάς τις ιδιαίτερα ελκυστικές για επενδύσεις.


Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ξένοι αγοραστές στην Ελλάδα είναι ο μεγάλος χρόνος που απαιτείται για να περάσει το ακίνητο στα «χέρια» τους, γεγονός που οφείλεται από την μία στο σκόπελο της γραφειοκρατίας αλλά και από την άλλη κυρίως στο ότι η Ελλάδα, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, εξακολουθεί να είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που ακόμη δεν έχει κτηματολόγιο, δηλαδή τα πλήρη αρχεία της ιδιοκτησίας της γης.


Σύμφωνα με όσα δήλωσε o διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers Ελλάδος, Γιώργος Πετράς, στο πλαίσιο του διαδικτυακού διαλόγου που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Spitogatos, Δημήτρη Μελαχροινό, «Ένα ακίνητο από την ημέρα που αναρτάται προς πώληση χρειάζεται περίπου 250 ημέρες για να ολοκληρωθεί η πώλησή του, την ώρα που στην Ιταλία απαιτούνται 120 ημέρες, στην Γερμανία το χρονικό διάστημα είναι ακόμη μικρότερο, καθώς οι διαδικασίες μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα σε 2-3 μήνες».

Παράλληλα, στην Κύπρο οι μεταβιβάσεις των ακινήτων ολοκληρώνονται μέσα σε τρεις με τέσσερις ημέρες, δεν υπάρχουν επίσης συμβολαιογράφοι και η χώρα διαθέτει σύγχρονο κτηματολόγιο, που διευκολύνει τις διαδικασίες. Στη Γαλλία, η διαδικασία διαρκεί συνήθως 2-4 μήνες. Στην Ισπανία, περίπου 2-3 μήνες συμπεριλαμβανομένης της εγγραφής του ακινήτου.


Κατά 40% φθηνότερες οι ελληνικές κατοικίες
Παρά τις δυσκολίες ωστόσο που υπάρχουν η ζήτηση για τις ελληνικές κατοικίες συνεχίζεται να είναι στα ύψη, καθώς η Ελλάδα είναι φθηνότερη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Όπως υποστήριξε ο κ. Πετράς: «Τα ελληνικά ακίνητα είναι 40% φθηνότερα σε σχέση με άλλες χώρες. Η Αθήνα μάλιστα είναι πιο φθηνή πρωτεύουσα της Ευρώπης». Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, «έχει αλλάξει και το προφίλ των επενδυτών που επιλέγουν την Ελλάδα, καθώς στο παρελθόν αγόραζαν είτε οι ομογενείς είτε όσοι αγαπούσαν τη χώρα. Τώρα, έρχονται οι πραγματικοί επενδυτές που επιδιώκουν να κερδίσουν υψηλές αποδόσεις από τις αγορές τους».

Την ακρίβεια στην αγορά ακινήτων που υπάρχει στην υπόλοιπη Ευρώπη σχολίασε με τη σειρά του ο Δημήτρης Μελαχροινός τονίζοντας, «ότι το Παρίσι παραμένει η ακριβότερη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη, σε ότι αφορά την αγορά κατοικίας , με μέσο όσο 14.900 ευρώ ανά τετραγωνικό. Στο Ισραήλ, και συγκεκριμένα ακόμα και πριν τον πόλεμο οι τιμές ήταν 10.000 ευρώ το τ.μ.». Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες του Νότου οι τιμές βρίσκονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Η Ιταλία έχει τις διπλάσιες τιμές, στη Νότια Γαλλία οι τιμές είναι οκταπλάσιες. Η Ισπανία, επίσης, που έχει τις διπλάσιες τιμές από την Ελλάδα, έχει χάσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητά της, καθώς έχει ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα, μια και είναι εξαιρετικά υπερδομημένη.


Αλλάζουν οι προτιμήσεις των ξένων αγοραστών
Σταδιακά ωστόσο αλλάζουν οι προτιμήσεις των ξένων αγοραστών καθώς στρέφονται για αγορά κατοικίας στα λιγότερη δημοφιλή νησιά, σε όσα επίσης έχουν υποδομές αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Πετράς: «Οι περιοχές που είχαν επενδυτικό ενδιαφέρον πριν από μια πενταετία, όπως ήταν η Μύκονος και η Σαντορίνη, που το 2017 με το 2019 μεσουρανούσαν, τώρα φαίνεται ότι περνούν σε δεύτερη μοίρα, καθώς πλέον στο στόχαστρο μπαίνουν η Πάρος και οι μικρές Κυκλάδες. Επίσης, οι ξένοι αγοραστές ενδιαφέρονται και για περιοχές με υποδομές όπως νοσοκομεία και αεροδρόμιο, γι’ αυτό ψηλά στις προτιμήσεις είναι η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Κρήτη».

Από ποιες χώρες αναζητούν ακίνητα στο δίκτυο του Spitogatos
Σύμφωνα με τον κ. Μελαχροινό, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως για τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, γεγονός που έχει εκτοξεύσει τις τιμές στις συγκεκριμένες περιοχές. Στην πλατφόρμα του Spitogatos, μόλις το 15% των αγοραστών είναι ξένοι. Η κατανομή των ξένων αγοραστών είναι ως εξής: από τις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχεται το 10,6%, από τη Γερμανία το 3,1%, το 2,7% προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ακολουθούν η Αυστραλία και η Σερβία με 1,5% η καθεμία. Επιπλέον, οι Καναδοί αντιπροσωπεύουν το 1,3%, ενώ από τη Βουλγαρία και τη Γαλλία προέρχεται το 1,0% η καθεμία.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Spitogatos που καταγράφηκαν, οι αναζητήσεις για ακίνητα στην Ελλάδα επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές, με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να κατέχουν την πρωτοκαθεδρία. Συγκεκριμένα, η Αττική συγκεντρώνει το 40,6% των αναζητήσεων, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη δυναμική αγορά ακινήτων της περιοχής, όπου η πρωτεύουσα, Αθήνα, προσφέρει πληθώρα ευκαιριών για επενδύσεις, ιδιαίτερα σε αστικές και τουριστικές περιοχές.

Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 15,3%, υποδεικνύοντας την αυξημένη ζήτηση για κατοικίες και εμπορικά ακίνητα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Η Μακεδονία, με ποσοστό 10,6%, δείχνει επίσης ένα ενδιαφέρον για περιοχές πέρα από την κεντρική Θεσσαλονίκη, συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών προορισμών και των προαστίων. Στην Πελοπόννησο, το 8,5% των αναζητήσεων αντικατοπτρίζει την ελκυστικότητα των παραλιακών περιοχών και των ιστορικών πόλεων, ενώ τα Νησιά Αιγαίου με 6,8% προσελκύουν ιδιαίτερα τους επενδυτές για τη φυσική τους ομορφιά και την τουριστική τους αξία.