Διχασµένη εµφανίζεται η κυβέρνηση ως προς την ενιαία εφαρµογή (περικοπές) στις συντάξεις χηρείας για 100.000 ασφαλισµένους του ιδιωτικού τοµέα και ενώ οι περικοπές, µε βάση τον Νόµο Κατρούγκαλου, για τους ασφαλισµένους στο ∆ηµόσιο και τον ΟΓΑ έχουν γίνει από το 2020, µε 3 σενάρια να βρίσκονται στο τραπέζι, αλλά κανένα να µην ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

*Διαβάστε ακόμα: Θεοδωρικάκος: Τις επόμενες μέρες τα καρτελάκια στα προϊόντα με μειωμένες τιμές στα σούπερ μάρκετ - Το μήνυμα στην ένωση

Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, υπέρ της ενιαίας εφαρµογής τάσσονται ο υπουργός Οικονοµικών, Κωστής Χατζηδάκης, και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, που υποστηρίζουν ότι «έχει πολιτικό κόστος, αλλά πρέπει να είναι ενιαία η αντιµετώπιση προκειµένου να αποφευχθούν δικαστικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν τον ΕΦΚΑ να επιστρέψει αναδροµικά ποσά σε 60.000 δικαιούχους που έχουν υποστεί τις περικοπές».

Μάλιστα, προτείνεται µοντέλο µε όσο περισσότερες δόσεις είναι δυνατόν να νοµοθετηθούν, έτσι ώστε να είναι µικρό το κόστος για τους συνταξιούχους.

Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραµέως, από την πλευρά της, θεωρεί ότι είναι µεγάλο και σοβαρό το θέµα, αλλά οι όποιες νοµοθετικές πρωτοβουλίες «απαιτούν τη συναίνεση του Μεγάρου Μαξίµου», καθώς, αν γίνουν οι περικοπές στο εισόδηµά τους, οι αποδέκτες θα κληθούν να επιστρέψουν ποσά που έλαβαν από το 2020 και µετά.

Σύµφωνα µε τον Νόµο 4387/2016 (Κατρούγκαλου), οι συντάξεις χηρείας στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος λαµβάνει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώµατος ή εργάζεται θα πρέπει να µειωθεί κατά 50%.

Συγκεκριµένα, το ύψος των συντάξεων των δικαιούχων που προέρχονται από τον ιδιωτικό τοµέα (σύµφωνα µε τον ισχύοντα νόµο) πρέπει να µειωθεί κατά 50% µετά την πάροδο της τριετίας (από το 70% στο 35%) σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης.

Η περικοπή έπρεπε να είχε εφαρµοστεί από το 2020, αλλά εφαρµόζεται µόνο στις συντάξεις του δηµόσιου τοµέα και του ΟΓΑ, λόγω έλλειψης λογισµικού.

Για τους συγκεκριµένους συνταξιούχους, επειδή λάµβαναν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ήταν πιο εύκολος ο εντοπισµός τους και, άρα, οι περικοπές.

Σύµφωνα µε νοµικούς, είναι θέµα χρόνου, σε περίπτωση που δεν εφαρµοστεί ο νόµος, συνταξιούχοι δηµόσιοι υπάλληλοι και αγρότες που είδαν το εισόδηµά τους να µειώνεται να προσφύγουν στη ∆ικαιοσύνη, προκειµένου να τους επιστραφούν αναδροµικά τα ποσά της παρακράτησης.

Το µεγαλύτερο ζήτηµα αφορά τις αναδροµικές περικοπές, καθώς τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που κατατέθηκαν από τον ΕΦΚΑ στους λογαριασµούς των δικαιούχων από τον Οκτώβριο του 2020 έως και σήµερα πρέπει να αναζητηθούν. Ενα άλλο θέµα αφορά τους συνταξιούχους του ΟΓΑ που λαµβάνουν σύνταξη χηρείας από άλλο Ταµείο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι συνταξιούχοι υφίστανται διπλή περικοπή, καθώς χάνουν άµεσα το προνοιακό κοµµάτι της σύνταξης του ΟΓΑ και το 50% της σύνταξης χηρείας µετά την πρώτη τριετία. Αυτό οδηγεί σε συντάξεις µικρότερες από εκείνες που θα είχαν αν αποποιούνταν εξαρχής τη σύνταξη χηρείας. Πρόκειται για ένα θέµα που αφορά χιλιάδες ασφαλισµένους, κυρίως γυναίκες (χήρες), έχοντας τεράστιες κοινωνικές προεκτάσεις, και µπορεί να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Βάσει του αρχικού σχεδιασµού, η περικοπή θα πρέπει να επιβληθεί σε όλες τις συντάξεις χηρείας (ανδρών και γυναικών) που δόθηκαν πριν από την 1η Οκτωβρίου 2020 και σήµερα ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται.


Υπό επεξεργασία διάφορα σενάρια για τις συντάξεις χηρείας

Ωστόσο, έχουν συζητηθεί και βρίσκονται υπό επεξεργασία διάφορα σενάρια, όπως:

1. Στην περίπτωση δύο συντάξεων, να υπάρχει επιλογή για µείωση κατά 50% της µικρότερης.

2. Να περικοπεί κατά 35% το τµήµα της εθνικής σύνταξης των 427 ευρώ και όχι και το ανταποδοτικό τµήµα, δηλαδή όχι το σύνολο της σύνταξης χηρείας.

3. Η επιστροφή των ποσών που έλαβαν οι συνταξιούχοι εξαιτίας του ότι δεν έγινε η περικοπή να πραγµατοποιηθεί σε πολλές δόσεις από το ποσόν της σύνταξης που λαµβάνουν. Αν και αυτό «αδυνατίζει» στις συζητήσεις που γίνονται.

4. Εξετάζεται να επιτραπεί στους συνταξιούχους χηρείας να εργάζονται, ενώ σήµερα ο νόµος για την απασχόληση των συνταξιούχων τούς εξαιρεί.

Το πρόβληµα αφορά και την καταβολή της εθνικής σύνταξης, που θα πρέπει να χορηγείται σε µόνο µία από όσες συντάξεις εισπράττει ο ίδιος δικαιούχος.

Σηµειώνεται ότι από τον Οκτώβριο του 2020 «κουρεύτηκαν» µόνο εκείνες του ∆ηµοσίου και του ΟΓΑ (ΟΠΕΚΑ).

Το ΕΝ∆ΥΣΙ (Ενιαίο ∆ίκτυο Συνταξιούχων) απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό και στους συναρµόδιους υπουργούς, µε την οποία ζητά να µην εφαρµοστεί το µέτρο των νέων περικοπών.

Το ∆ίκτυο επανέλαβε την πρότασή του να διατηρούνται εφεξής όλες οι συντάξεις χηρείας στο 70% της αρχικής, χωρίς περαιτέρω περικοπή κατά το ήµισυ, όπως ορίζει νόµος του 2020. Αυτό, όµως, σηµαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει νέα διάταξη νόµου, που θα διορθώνει το λάθος του παρελθόντος. Σε αντίθετη περίπτωση, σηµειώνει, κινδυνεύουν χιλιάδες συνταξιούχοι, που προέρχονται από τον ιδιωτικό τοµέα, να υποστούν δραµατικές περικοπές στη σύνταξη χηρείας που λαµβάνουν. Επιπρόσθετα, θα κληθούν να επιστρέψουν στον e-ΕΦΚΑ σηµαντικά ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Άρα, η επιβάρυνση από αυτό το σκληρό µέτρο σε βάρος αυτών των συνταξιούχων θα είναι διπλή.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» στις 3/11/2024