Σε περίπου 250.000 τόνους -έναντι 175.000 τόνων την περσινή περίοδο- υπολογίζεται η φετινή παραγωγή ελαιόλαδου από τον Σύνδεσµο Ελληνικών Βιοµηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου. Μεγαλύτερη σοδειά, µικρότερη τιµή παραγωγού, φθηνότερο προϊόν στα ράφια. Αυτό, τουλάχιστον, θέλει η λογική.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τοµέα επιµένουν να αφήνουν κάθε ενδεχόµενο ανοιχτό, γιατί ο καιρός παραµένει ο αστάθµητος παράγοντας που θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσµα, µέχρι και τα µέσα Ιανουαρίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η συγκοµιδή σε όλες τις περιοχές της χώρας. Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι η παραγωγή λαδιού φέτος στην Ελλάδα θα φτάσει τους 250.000 τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 42,9% σε σχέση µε πέρυσι, όταν δεν είχε ξεπεράσει τους 175.000 τόνους.

Τα φαινόµενα ξηρασίας και παρατεταµένης ανοµβρίας που παρατηρούνται σε σηµαντικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, όπως η Πελοπόννησος και η Κρήτη, δεν αναµένεται να επηρεάσουν τόσο την ποσότητα όσο την ποιότητα του καρπού.

*Διαβάστε ακόμα: "Κόκκινος συναγερµός" για τις ελαιοκαλλιέργειες: Η ανομβρία έχει προκαλέσει αφυδάτωση του καρπού και πτώση



Ελαιόλαδο: Πτωτικές τάσεις στην τιμή λιανικής - Από τα 9 ευρώ το κιλό θα ξεκινήσει φέτος 

Η τάση της λιανικής τιµής του ελαιόλαδου ήδη καταγράφεται πτωτική και αποτυπώθηκε και στο τελευταίο δελτίο τιµών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ για τον Οκτώβριο. Τον συγκεκριµένο µήνα η τιµή του ελαιόλαδου αυξήθηκε… µόνο κατά 18,1%. Επισηµαίνεται ότι πρόκειται για αποθέµατα περσινής συγκοµιδής, καθώς σε κάποιες περιοχές της χώρας το µάζεµα µόλις ξεκίνησε (αγουρέλαιο στη Λακωνία), ενώ συνολικά στην επικράτεια θα ολοκληρωθεί στα µέσα του Ιανουαρίου.

Όµως, πολλές συµφωνίες για τη φετινή παραγωγή έχουν ήδη διαµορφωθεί. Σήµερα, οι παραγωγοί πωλούν στη Μεσσηνία στην τιµή των 6,9 ευρώ το κιλό, η Κρήτη πούλησε από 6,7 ευρώ µέχρι 6,8 ευρώ το κιλό και στη Λακωνία ο παραγωγός πουλάει σε τιµή από 7 ευρώ µέχρι 7,5 ευρώ το κιλό. Οι τιµές αυτές είναι 10%-15% χαµηλότερες από την αντίστοιχη περυσινή και περίπου 20% έως 25% χαµηλότερη από την ανώτατη τιµή που καταγράφηκε τον περασµένο Ιανουάριο, όταν η χονδρική τιµή του ελαιόλαδου κινήθηκε κοντά στα 9 ευρώ το κιλό. Οι παράγοντες της αγοράς πάντως εκτιµούν ότι ο καταναλωτής φέτος θα βρει το λάδι στην τιµή των 9 ευρώ το κιλό.

Σε ολοένα και χαµηλότερες τιµές προσφέρουν το φρέσκο ελαιόλαδό τους Τυνησία και Τουρκία, σπάζοντας προς τα κάτω ακόµη και το όριο των 5 ευρώ το κιλό. Αθροιστικά, οι δύο χώρες αναµένεται να παραγάγουν 650.000 τόνους προϊόντος. Η Ιταλία, µετά την ξηρασία και τους καύσωνες στον Νότο, ενδέχεται να έχει χαµηλότερη παραγωγή ακόµη και σε σχέση µε πέρυσι και έχει ήδη εισαγάγει 52.000 τόνους από την Τυνησία. Στην Ισπανία, όπου -σύµφωνα µε εκτιµήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- η παραγωγή εκτιµάται πως θα ανέλθει περίπου στο 1,3 εκατ. τόνους, το έξτρα παρθένο πωλείται µεσοσταθµικά στα 5,8 ευρώ (έχουν γίνει εµπορικές πράξεις µε εύρος τιµής από 4,8 έως 6,6 ευρώ το κιλό).

Συνολικά, η παραγωγή ελαιόλαδου στην ΕΕ, όπως εκτιµά η Κοµισιόν, αναµένεται αυξηµένη κατά 32% σε σχέση µε την αντίστοιχη περυσινή καταστροφική χρονιά, φτάνοντας τα 2 εκατ. τόνους. Η Κοµισιόν διαβεβαιώνει πως η αυξηµένη φετινή παραγωγή αναµένεται να οδηγήσει και σε µείωση των τιµών και ενώ ήδη οι τιµές παραγωγού βρίσκονται σε ελαφρά πτωτική πορεία µετά την κορύφωση του Ιανουαρίου 2024, παρότι σχεδόν διπλάσιες του µέσου όρου της πενταετίας.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή