Στον απόηχο της World Travel Market στο Λονδίνο, της διεθνούς έκθεσης-βαρόµετρο για τις τάσεις της τουριστικής αγοράς, οι ξενοδόχοι Αττικής εκφράζουν µια µεγάλη ανησυχία. ∆ιότι από τη µια πλευρά η Αθήνα αναµένεται να είναι η µεγάλη νικήτρια της φετινής τουριστικής χρονιάς µε αριθµούς-ρεκόρ, αλλά από την άλλη βλέπει το ποιοτικό της προφίλ να απειλείται σοβαρά από την ποσότητα. 

Ο προβληµατισµός προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της κίνησης και απόδοσης των µονάδων σχετικά µε την πορεία του 9µήνου που κοινοποιήθηκαν πριν από µερικές ηµέρες από την Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), προειδοποιώντας για το κατά πόσον υποδοµές και υπηρεσίες καλύπτουν επάξια τις ανάγκες του πληθυσµού και των επισκεπτών της Αθήνας.

Αντιφάσεις για την τουριστική κίνηση της Αθήνας 


Ειδικότερα, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο µήνα του 2023, η συνολική ζήτηση στα ξενοδοχεία µειώθηκε κατά 1,2%, όταν η αντίστοιχη εικόνα της πληρότητας σε άλλες µεσογειακές πόλεις-ανταγωνίστριες παρέµεινε σταθερή ή σηµείωσε αύξηση, όπως για παράδειγµα η Μαδρίτη, η Ρώµη και η Κωνσταντινούπολη. Από πλευράς µέσης τιµής δωµατίου (ADR), συγκρίνοντας τον Σεπτέµβριο του 2024 µε το 2023, η Αθήνα σηµείωσε αύξηση της τάξης του 8,1% και η πληρότητά της αυξήθηκε κατά 1,5% σε σύγκριση µε την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σε επίπεδο 9µήνου, η πληρότητα της Αθήνας αυξήθηκε κατά 1,5% σε σύγκριση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2023, όταν η ζήτηση σε Μαδρίτη και Κωνσταντινούπολη αυξήθηκε κατά 4,7% και 6,6% αντίστοιχα.

Ποιο είναι το "μεγάλο στοίχημα" για τον τουρισμό


Ολα δείχνουν πως το µεγάλο στοίχηµα για τους ανθρώπους του τουρισµού δεν είναι το ρεκόρ µε µια οριακή άνοδο συγκριτικά µε το ’23, αλλά η ολοένα και µεγαλύτερη βελτίωση, καθώς αυτή είναι που θα φέρει σταθερές αυξήσεις. Φαινοµενικά, οι αεροπορικές αφίξεις επισκεπτών στην Αθήνα δείχνουν ρεκόρ, ξεπερνώντας µάλιστα τις προβλέψεις και οδηγώντας στον όρο του υπερτουρισµού. Είναι όµως η Αθήνα ένας προορισµός κατάλληλα προετοιµασµένος ώστε να δεχτεί όγκο επισκεπτών που θα µπορεί να ξεπερνά τα προβλεπόµενα; Είναι επαρκείς οι υφιστάµενες υποδοµές, όπως ύδρευση, αποχέτευση, οδικά δίκτυα κ.λπ.; Αυτά διερωτώνται σήµερα οι εκπρόσωποι της ΕΞΑΑΑ, συνυπολογίζοντας τις νέες ανάγκες, τόσο των πολιτών όσο και των επισκεπτών που αυξάνονται διαρκώς.

Το υπουργείο Τουρισµού πάντως αναµένεται να εξετάσει µαζί µε το υπουργείο Υποδοµών και Μεταφορών την ένταξη επιπλέον δροµολογίων των ΜΜΜ µε στόχο την αποτελεσµατική διαχείριση έλευσης των επισκεπτών, αλλά και της καλύτερης εξυπηρέτησης των κατοίκων της πόλης, που διαµαρτύρονται καθηµερινά για τα αραιωµένα δροµολόγια και τον τεράστιο συνωστισµό.

Ποιές είναι οι εκτιμήσεις των ξενοδόχων


Οσο για την πρώτη εικόνα που έχουν οι εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου για το κλείσιµο του 2024 και τις εκτιµήσεις του 2025, είναι για την ώρα θετική. Σύµφωνα µε τις µετρήσεις του Ινστιτούτου του Συνδέσµου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), για την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεµβρίου 2024, έχουν καταγραφεί 22,6 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, που δείχνει αύξηση κατά 7,9% σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Το αεροδρόµιο της Αθήνας κατέγραψε σηµαντική αύξηση, µε τα συνολικά έσοδα να καταγράφουν άνοδο κατά 9,8% το εννεάµηνο του 2024, µε 509,0 εκατ. ευρώ, σε σχέση µε τα 463,6 1 εκατ. το εννεάµηνο του 2023. Εξίσου σηµαντική η αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 13,3% και το προσαρµοσµένο EBITDA που ανήλθε σε 339,9 εκατ. ευρώ, σηµειώνοντας αύξηση 16,9%. Κατά τα ίδια, τα κέρδη µετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 6,4 εκατ. ευρώ, σε 195,1 εκατ., σηµειώνοντας αύξηση 3,4% σε σχέση µε τα 188,7 εκατ. το εννεάµηνο του προηγούµενου έτους.

Επιπλέον, η επιβατική κίνηση τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού παρουσίασε αύξηση 7,3% και 16,0% αντίστοιχα, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα σηµαντική αύξηση σε κάθε τρίµηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση µε το αντίστοιχο του προηγούµενου έτους.

Τέλος, θυµίζουµε ότι σύµφωνα µε στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο στο α' εξάµηνο του 2024 υπήρξε αύξηση των τουριστικών εσόδων κατά 12,2%, µε 6,921 δισ. ευρώ, και των αφίξεων κατά 15,5%, µε 11,625 εκατοµµύρια, συγκριτικά πάντα µε την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Από την άλλη, η µέση δαπάνη των τουριστών ήταν µειωµένη κατά 3,3%, στα 570,5 ευρώ, στο α' εξάµηνο, και κατά 1,4% τον Ιούνιο, µε τους Γερµανούς τουρίστες να είναι οι κορυφαίοι επισκέπτες σε δαπάνες και µε δεύτερους τους Βρετανούς.

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή