Σχέδιο για την ενίσχυση της απασχόλησης και την πρόσληψη 150.000 ανέργων εντός του 2025, µέσω στοχευµένων προγραµµάτων κατάρτισης και εκπαίδευσης για γυναίκες και µακροχρόνια ανέργους, αλλά και προγράµµατα επιδότησης για νέους σχεδιάζει η ∆ΥΠΑ, τα οποία θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται από τα µέσα ∆εκεµβρίου.

*Διαβάστε ακόμα: Νέο ΕΣΠΑ της ΔΥΠΑ: Πάνω από 20.000 νέοι έχουν ήδη ξεκινήσει την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας



ΔΥΠΑ: Τα προγράμματα για τους ανέργους


Αναλυτικά:

1. Στο τέλος του µήνα προωθείται πρόγραµµα επιχειρηµατικότητας για ανέργους ηλικίας 30-59 ετών µε έµφαση στις γυναίκες, οι οποίες αποτελούν τα 2/3 των ανέργων σήµερα, και µε επιδότηση µέχρι 14.500 ευρώ.

2. Επίσης, µέσα στον ∆εκέµβριο θα ξεκινήσει και το πρόγραµµα του νέου επιδόµατος ανεργίας µε τυχαίο δείγµα 15.000 δικαιούχων. Πρόκειται για τη σύνδεση του µισθού µε το επίδοµα ανεργίας και προϋπόθεση για να το λάβει κάποιος νέος άνεργος είναι να συµπλήρωσε πέντε χρόνια στην ίδια εργασία προ της απόλυσης. Έτσι, ένας νέος άνεργος θα λαµβάνει το 70% του µέσου µισθού πενταετίας για τους πρώτους τρεις µήνες, το 65% για το δεύτερο τρίµηνο, το 60% για το τρίτο και το 55% για το τέταρτο τρίµηνο. Στα ποσά θα τεθεί πλαφόν 1.100 ευρώ.
- Για παράδειγµα, κάποιος που λαµβάνει µέσο µισθό 1.200 ευρώ θα παίρνει επίδοµα 900 ευρώ, το δεύτερο τρίµηνο 840 ευρώ και το τρίτο 780 ευρώ, για να επανέλθει στο τέταρτο τρίµηνο στον µισθό του ανειδίκευτου εργάτη. Στο εννεάµηνο λήψης του επιδόµατος θα εφαρµοστεί πιο αυστηρά η πρόβλεψη για άµεση εξεύρεση εργασίας και η ∆ΥΠΑ θα αναλαµβάνει να προτείνει τρεις διαφορετικές θέσεις εργασίας στον απολυµένο και επιδοτούµενο άνεργο. Αν προταθεί εργασία στον επιδοµατούχο άνεργο από εργασιακό σύµβουλο και αρνηθεί τρεις φορές, θα περικόπτεται το επίδοµα ανεργίας.

3. Νέο πρόγραµµα εκπαίδευσης µε επιδότηση 400 ευρώ. Ανοιχτή είναι από χθες η πλατφόρµα για την υποβολή αιτήσεων συµµετοχής ανέργων που επιθυµούν να συµµετάσχουν στο πρόγραµµα απόκτησης και αναβάθµισης πράσινων δεξιοτήτων της ∆ΥΠΑ. Το πρόγραµµα συνεχιζόµενης επαγγελµατικής κατάρτισης για συνολικά 50.000 ανέργους υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» µε τη χρηµατοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης NextGenerationEU και έχει ως στόχο τη διασύνδεση της κατάρτισης µε τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της απασχολησιµότητας των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους, στο πλαίσιο της πράσινης µετάβασης της οικονοµίας.



Πάνω από 50 προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ την τελευταία 5ετία

Ο κάθε καταρτιζόµενος θα παρακολουθήσει πρόγραµµα θεωρητικής κατάρτισης συνολικής διάρκειας 80 ωρών. Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης οι ωφελούµενοι θα συµµετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από ανεξάρτητους φορείς και όσοι επιτύχουν θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόµατος που ανέρχεται σε έως 400 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης). Ήδη περισσότεροι από 30.000 άνεργοι έχουν ολοκληρώσει την κατάρτιση.

Συνολικά την τελευταία πενταετία η ∆ΥΠΑ υλοποίησε πάνω από 50 προγράµµατα απασχόλησης, εκ των οποίων τα 40 αφορούσαν προκηρύξεις για περισσότερες από 95.000 νέες θέσεις εργασίας, περισσότερες από 67.000 θέσεις προεργασίας και εργασιακής εµπειρίας. Μέσω της υλοποίησης όλων των προαναφερόµενων προγραµµάτων απασχόλησης προσελήφθησαν συνολικά 180.053 άνεργοι και εγκρίθηκαν 21.186 επιχειρηµατικά σχέδια. Ο συνολικός αριθµός των ωφελουµένων ανήλθε στους 201.239. Αξίζει να σηµειωθεί ότι το µεγαλύτερο ποσοστό ωφελουµένων αφορά αποφοίτους ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης αγγίζοντας το 42% και ακολουθούν οι απόφοιτοι Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης σε ποσοστό 30%. Το σύνολο των αποφοίτων ∆ευτεροβάθµιας, Μεταδευτεροβάθµιας και Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης ανέρχεται στο 83%.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή