Στην ενίσχυση της απασχόλησης µέσω προγραµµάτων της ∆ΥΠΑ αλλά και στην κατάρτιση για 85.000 ανέργους κατευθύνονται 323,7 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Ταµείο Ανάκαµψης, σύµφωνα µε δύο αποφάσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονοµικών, Νίκου Παπαθανάση.

Τα κονδύλια θα χρηµατοδοτήσουν µέχρι το 2027 το «Ανοικτό πρόγραµµα απόκτησης επαγγελµατικής/εργασιακής εµπειρίας για ανέργους ηλικίας 30 ετών και άνω (30+) µε έµφαση σε οµάδες µε αποχή από την αγορά εργασίας και οµάδες που πλήττονται ιδιαίτερα από την ανεργία», καθώς και προγράµµατα κατάρτισης που θα αφορούν δεξιότητες υψηλής ζήτησης στην Ελλάδα σε κλάδους αιχµής.



ΔΥΠΑ: Τα νέα προγράµµατα για 85.000 ανέργους 

Αναλυτικά:

1. Η πρώτη δράση αφορά την τοποθέτηση ανέργων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που ασκούν οικονοµική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα για την απόκτηση επαγγελµατικής/εργασιακής εµπειρίας. Ωφελούµενοι της δράσης είναι άνεργοι, ηλικίας 30 ετών και άνω, εγγεγραµµένοι στο ψηφιακό µητρώο της ∆ΥΠΑ, µε έµφαση σε µακροχρόνια ανέργους/-ες (τουλάχιστον 24 µήνες εγγεγραµµένης ανεργίας), άνεργες γυναίκες, ανέργους/-ες που πλήττονται ή κινδυνεύουν από τη φτώχεια (δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυηµένου Εισοδήµατος) και ανέργους/-ες µέσης ηλικίας (45-64 ετών). Η διάρκεια της δράσης είναι 6 µήνες. Στους συµµετέχοντες στο πρόγραµµα καταβάλλεται από τη ∆ΥΠΑ ηµερήσια αποζηµίωση ύψους 32 ευρώ για 6 ώρες ηµερησίως και το ανώτερο για 22 ηµέρες τον µήνα. Οι συµµετέχοντες στο πρόγραµµα για τον χρόνο συµµετοχής τους σε αυτό υπάγονται στην ασφάλιση του κλάδου ασθένειας σε είδος (ιατροφαρµακευτική κάλυψη) του e-ΕΦΚΑ και ασφαλίζονται για επαγγελµατικό κίνδυνο. Στους παρόχους θέσεων απόκτησης επαγγελµατικής/εργασιακής εµπειρίας (επιχειρήσεις) δεν καταβάλλεται αποζηµίωση.

2. Η δεύτερη δράση αφορά τα θεµατικά αντικείµενα των στοχευµένων προγραµµάτων κατάρτισης, που θα επιλεγούν από τη ∆ΥΠΑ βάσει του ισχύοντος πλαισίου, των διαθέσιµων στοιχείων και των σχετικών µελετών για την αγορά εργασίας, αλλά και σε συνεργασία µε φορείς που αντιπροσωπεύουν κλάδους αιχµής έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τους στόχους της προτεινόµενης µεταρρύθµισης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Οι δυνητικά ωφελούµενοι εκτιµάται ότι θα ανέρχονται στις 38.500 και οι ώρες κατάρτισης έως τις 250. Τα προγράµµατα κατάρτισης θα υλοποιούνται τόσο µε τη µέθοδο της διά ζώσης εκπαίδευσης όσο και εξ αποστάσεως (σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκατάρτιση) και θα περιλαµβάνουν θεωρητική κατάρτιση και όπου προβλέπεται πρακτική άσκηση. Στο πλαίσιο υλοποίησης των προγραµµάτων κατάρτισης προβλέπεται αµοιβή καταρτιζόµενου (εκπαιδευτικό επίδοµα µέσω voucher), καθώς και κόστος παρόχων κατάρτισης και πιστοποίησης.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή