Ισχυρή πιστωτική επέκταση βλέπουν οι τραπεζίτες για το υπόλοιπο του 2024 αλλά και για τη διετία 2025-2026. Μάλιστα, η αύξηση των δανειοδοτήσεων δεν θα αφορά µόνο τις επιχειρήσεις αλλά και τους ιδιώτες, µε τη στεγαστική πίστη να παίρνει τα πάνω της χάρη στο κυβερνητικό πρόγραµµα «Σπίτι µου 2», αλλά και στα προγράµµατα των τραπεζών. Μάλιστα, η Τράπεζα Πειραιώς αναµένεται να ανακοινώσει προσεχώς καινοτόµες ιδέες, οι οποίες θα δώσουν ώθηση στη στεγαστική πίστη. Σηµειώνεται ότι συνολικά οι εκταµιεύσεις στεγαστικών δανείων από το τραπεζικό σύστηµα ανήλθαν σε µόλις 1,3 δισ. ευρώ το 2023 από 15 δισ. ευρώ το 2008.


Τράπεζες: Στην καλύτερη στιγµή τους εδώ και πάρα πολλά χρόνια

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν χθες από τους CEOs των τεσσάρων µεγάλων ελληνικών τραπεζών (Φ. Καραβίας - Eurobank, Χ. Μεγάλου - Τράπεζα Πειραιώς, Π. Μυλωνάς - Εθνική Τράπεζα, Β. Ψάλτης - Alpha Bank), κατά τη συζήτηση που είχαν µε τη δηµοσιογράφο του Bloomberg TV Francine Lacqua, στο πλαίσιο του event που διοργάνωσε το Bloomberg στην Αθήνα για την επόµενη µέρα του ελληνικού τραπεζικού συστήµατος και στο οποίο συµµετείχαν µε ξεχωριστές συνεντεύξεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.

Οι Έλληνες τραπεζίτες τόνισαν ότι οι τράπεζες βρίσκονται στην καλύτερη στιγµή τους εδώ και πάρα πολλά χρόνια, µε ισχυρή κερδοφορία και ρευστότητα, έχοντας λύσει το πρόβληµα των «κόκκινων» δανείων και αναλαµβάνοντας πρωτοβουλία να λύσουν και το θέµα του αναβαλλόµενου φόρου, επισπεύδοντας την απόσβεσή του από τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών επτά µε εννιά χρόνια νωρίτερα από το 2041. Όπως είπαν, προτεραιότητα των ελληνικών τραπεζών τώρα είναι να χρηµατοδοτήσουν την οικονοµία και να καλύψουν το µεγάλο επενδυτικό κενό της χώρας.

«Οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα ανέρχονται στο 15% του ΑΕΠ, έναντι 22% µέσου όρου της Ευρωζώνης, τη στιγµή που η έκθεση Ντράγκι λέει ότι αυτός ο µέσος όρος πρέπει να ενισχυθεί στο 27%», υπογράµµισαν. Χαρακτήρισαν πολύ σηµαντικό το εργαλείο του Ταµείου Ανάκαµψης για τη χρηµατοδότηση επενδυτικών έργων και εκτίµησαν ότι θα υπάρξει κάποιου είδους συνέχειά του και µετά το 2026, «εάν η Ευρώπη θέλει να γίνει ανταγωνιστική». Αναφερόµενοι στην επάρκεια κεφαλαίων και υπερβάλλουσας ρευστότητας που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, οι τραπεζίτες είπαν ότι θα πρέπει να χρησιµοποιηθούν και για την επέκταση στο εξωτερικό, ενώ τόνισαν ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις στην Ευρώπη, ξεκινώντας από τις µεγάλες χώρες.



Συνέχιση των µεταρρυθµίσεων και σταθερότητα ζήτησαν οι τραπεζίτες από την κυβέρνηση 

Οι τραπεζίτες ζήτησαν από την κυβέρνηση συνέχιση των µεταρρυθµίσεων και επεσήµαναν τη σηµασία της πολιτικής σταθερότητας τόσο για την οικονοµία όσο και για τους επενδυτές. Αναφερόµενοι στα ζητούµενα των επενδυτών, τόνισαν την αύξηση των στόχων µερισµατικής πολιτικής των τραπεζών (από 40% στο 50% η διανοµή µερίσµατος από τα κέρδη του 2024), µίλησαν για συνέχεια της οργανικής κερδοφορίας και της πιστωτικής επέκτασης και είπαν ότι το 2025 αναµένεται πίεση στα επιτοκιακά έσοδα λόγω της αποκλιµάκωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Ωστόσο, οι απώλειες θα συγκρατηθούν από την αύξηση του όγκου των δανείων, το hedging και την ανάπτυξη τοµέων όπως το wealth management, το bancassurance και το private banking. Αναφέρθηκαν τέλος στις µεγάλες επενδύσεις που υλοποιούν οι τράπεζες για την περαιτέρω ψηφιοποίησή τους και την ενσωµάτωση της τεχνητής νοηµοσύνης. Όπως είπαν, πλέον το 98% των συναλλαγών γίνεται εκτός καταστήµατος, το τραπεζικό κατάστηµα αλλάζει και µαζί οι ανάγκες των τραπεζών για ανθρώπινο δυναµικό.