Μέτρα-έκπληξη φέρνει το υπερπλεόνασμα - 3,4 δισ. ευρώ αύξηση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις θα έχουν φέτος τα έσοδα από τους φόρους
"Μαξιλάρι" κοντά στα 900 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ
2,474 δισ. ευρώ ή 3,7% έναντι του 2024 θα είναι αυξημένα τα έσοδα από φόρους το 2025, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό
Σε νέο πλεόνασµα µαµούθ οδηγείται και φέτος ο κρατικός Προϋπολογισµός, µε τα στοιχεία για τα έσοδα να προδιαθέτουν για νέες εκπλήξεις από τον πρωθυπουργό λίγο πριν από το φινάλε της φετινής χρονιάς. Εάν υπάρξουν ανακοινώσεις για νέα µέτρα ελάφρυνσης των πολιτών αυτές θα γίνουν, σύµφωνα µε όλες τις ενδείξεις, το βράδυ της ψήφισης του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισµού για το 2025 από τη Βουλή.
Σύµφωνα µε αρµόδια στελέχη, τη δεδοµένη χρονική στιγµή ζυγίζονται και οι τελευταίες πληροφορίες που προέρχονται από τις εισπράξεις, καθώς ο αρχικός στόχος ήταν για πρωτογενές πλεόνασµα 2,4% του ΑΕΠ το 2024, αλλά οι προβολές στο Γενικό Λογιστήριο οδηγούν σε πολύ µεγαλύτερο αποτέλεσµα, κοντά στην περιοχή του 3% του ΑΕΠ, λόγω των αισθητά καλύτερων επιδόσεων στα φορολογικά έσοδα.
"Μαξιλάρι" κοντά στα 900 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ δημιουργεί το πρωτογενές πλεόνασµα
Το υψηλότερο κατά 0,5%-0,6% πρωτογενές πλεόνασµα δηµιουργεί ένα «µαξιλάρι» κοντά στα 900 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ, αλλά στο οικονοµικό επιτελείο προσπαθούν να είναι συγκρατηµένοι, καθώς ήδη ένα µεγάλο µέρος από αυτό το απόθεµα έχει ξοδευτεί σε προηγούµενα µέτρα στήριξης, ενώ για τυχόν νέες κινήσεις απαιτείται συνεννόηση µε την Κοµισιόν. Σε κάθε περίπτωση ο επιπλέον δηµοσιονοµικός χώρος αφήνει περιθώρια για πρόσθετες στοχευµένες παροχές.
Άλλωστε, µε τους νέους δηµοσιονοµικούς κανόνες οποιοδήποτε υπερπλεόνασµα προέρχεται από συγκυριακούς λόγους δεν θα µπορεί να αναλώνεται σε παροχές, µε εξαίρεση τα πρόσθετα έσοδα από ενεργητικές φορολογικές πολιτικές, όπως για παράδειγµα από τις νέες παρεµβάσεις για τον περιορισµό της φοροδιαφυγής, τα οποία έπειτα από διαπραγµάτευση µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή µπορούν να αξιοποιηθούν για µειώσεις φόρων.
Πάντως τα έσοδα από τους φόρους θα κινηθούν φέτος πάνω από το «φράγµα» των 66,3 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,4 δισ. ευρώ σε σχέση µε τις αρχικές προβλέψεις, µετά την ισχυρή ώθηση που έλαβαν οι εισπράξεις από την εφαρµογή των τεκµηρίων φορολόγησης σε 740.000 επαγγελµατίες και αυτοαπασχολούµενους, από τις ηλεκτρονικές πληρωµές και τα MyDATA, από τα µέτρα για το λαθρεµπόριο και την πάταξη της φοροδιαφυγής και από τη µεγάλη ακρίβεια σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα και αγαθά.Οι βασικές πηγές χρηµατοδότησης των εσόδων το 2024
- Φόρος εισοδήµατος. Το ύψος του φόρου εισοδήµατος αναµένεται να διαµορφωθεί στο ποσόν των 23,876 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,224 εκατ. ευρώ ή κατά 10,3% έναντι του στόχου του Προϋπολογισµού 2024. Ειδικότερα, τα έσοδα από τον φόρο εισοδήµατος φυσικών προσώπων θα ανέλθουν σε 14,2 δισ. ευρώ, αυξηµένα κατά 837 εκατ. ευρώ από τον στόχο, κυρίως λόγω της αύξησης των µισθών και των συντάξεων και της µείωσης της ανεργίας. Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήµατος νοµικών προσώπων εκτιµώνται στο ποσόν των 7,8 δισ. ευρώ, αυξηµένα κατά 1,1 δισ. ευρώ από τον στόχο ή 16,4%, και αντανακλούν αφ’ ενός τη βελτίωση των οικονοµικών αποτελεσµάτων των επιχειρήσεων κατά το προηγούµενο οικονοµικό έτος, αφ’ ετέρου της έκτακτης εισφοράς στις εταιρείες διύλισης.
- ΦΠΑ. Τα έσοδα από τον ΦΠΑ θα σηµειώσουν νέα υπέρβαση και θα ανέλθουν στο ύψος των 25,3 δισ. ευρώ, «γράφοντας» αύξηση κατά 875 εκατ. ευρώ σε σχέση µε τον αρχικό στόχο εξαιτίας της ακρίβειας και του πληθωρισµού.
- Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης. Οι εισπράξεις από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης εκτιµάται ότι θα ξεπεράσουν την πρόβλεψη του Προϋπολογισµού για έσοδα 7,2 δισ. ευρώ, καθώς θα είναι αυξηµένα κατά 125 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Στις 21 Νοεµβρίου το τελικό σχέδιο του νέου Προϋπολογισµού
Την ίδια ώρα, τα έσοδα από φόρους το 2025, σύµφωνα µε το τελικό σχέδιο του νέου Προϋπολογισµού που θα κατατεθεί στις 21 Νοεµβρίου στη Βουλή, προβλέπεται να φθάσουν στα 68,721 δισ. ευρώ, αυξηµένα κατά 2,474 δισ. ευρώ ή 3,7% έναντι του 2024, κυρίως λόγω της προβλεπόµενης µεγέθυνσης της ελληνικής οικονοµίας. Από το συνολικό επιπλέον ποσόν των 2,474 δισ. ευρώ, που αναµένεται να εισρεύσει στα κρατικά ταµεία, τα 878 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον φόρο εισοδήµατος φυσικών προσώπων λόγω αναπροσαρµογής των εισοδηµάτων και τα 1,254 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ λόγω της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, του κύµατος ανατιµήσεων, του περιορισµού της φοροδιαφυγής και της ενίσχυσης της οικονοµικής δραστηριότητας.
Στην αντίπερα όχθη απώλειες εσόδων θα υπάρξουν από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος για τους ελεύθερους επαγγελµατίες, τους αυτοαπασχολούµενους και τις ατοµικές επιχειρήσεις, καθώς και από την αύξηση στο 20% της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ για ασφαλισµένες έναντι φυσικών καταστροφών κατοικίες αντικειµενικής αξίας έως 500.000 ευρώ. Στο υπουργείο Οικονοµικών ποντάρουν επίσης στην αύξηση των εισπράξεων από την πάταξη της φοροδιαφυγής, µε το βάρος να πέφτει στον «κενό» των εσόδων από ΦΠΑ, µε στόχο να κλείσει η «ψαλίδα» κατά 2,5 δισ. ευρώ έως το 2027.
Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή