omilos-dei

Το business plan της ΔΕΗ για την επόμενη τριετία: Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ και το τέλος του λιγνίτη

Μετασχηματίζεται με ταχείς ρυθμούς

Το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο του Ομίλου ΔΕΗ για την επόμενη τριετία παρουσίασε η διοίκηση στους εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας

Τους ταχείς ρυθμούς με τους οποίους ο Ομιλος ΔΕΗ μετασχηματίζεται, γίνεται σημαντικός παίκτης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και αποκτά υγιείς οικονομικές βάσεις καταδεικνύει το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο του ομίλου για την τριετία 2025-2027, το οποίο παρουσίασε διαδικτυακά η διοίκηση στους εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας.

Τον Ιανουάριο του 2024, ο Ομιλος ΔΕΗ παρουσίασε στο Λονδίνο το Στρατηγικό Σχέδιο για την τριετία 2024-2026 και έως το 2030, το οποίο βασίζεται σε μία ολιστική προσέγγιση γύρω από την πράσινη μετάβαση και το τρίπτυχο καθαρή παραγωγή ενέργειας, σύγχρονα δίκτυα και πελατοκεντρική φιλοσοφία.

Δέκα μήνες μετά, η επικαιροποίηση είναι απαραίτητη, καθώς ήδη μέσα στο 2024 ο Ομιλος ΔΕΗ:
  • αναθεώρησε προς τα πάνω τους στόχους του για το EBITDA του 2024, από €1,7 δισ. σε 1,8 δισ.
  • έδωσε για πρώτη φορά μέρισμα μετά από 10 χρόνια
  • ξεκίνησε ή ολοκλήρωσε μία πλειάδα έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό
  • ολοκλήρωσε την εξαγορά της Κωτσόβολος
  • έκλεισε στρατηγικές συμφωνίες για ανάπτυξη ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό με εταιρείες όπως η RWE, η Motor Oil, η Metlen και η Intrakat
  • προχώρησε με την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία, τις οποίες μετονόμασε σε PPC Romania
  • υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά 629 ΜW ΑΠΕ σε λειτουργία στη Ρουμανία από τη Macquarie 
  • υπέγραψε στρατηγική συμφωνία για εξαγορά 66,6 MW ΑΠΕ σε λειτουργία και 1,7 GW υπό ανάπτυξη από τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά.


Το business plan του Ομίλου ΔΕΗ

Σύμφωνα με το business plan του Ομίλου ΔΕΗ, η επόμενη τριετία είναι η τριετία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων. Την περίοδο 2025-2027, η παραγόμενη ενέργεια θα αυξηθεί από τις 20 TWh ετησίως στις 24 TWh, παρά το κλείσιμο λιγνιτικών και άλλων ρυπογόνων μονάδων που παράγουν σήμερα 5 TWh, χάρη στις προσθήκες νέων ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό, που θα προσθέσουν ενέργεια 9 TWh ετησίως.

Από σήμερα μέχρι και το 2027 η ΔΕΗ θα αναπτύξει 6,3 GW ΑΠΕ στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει σε 11,8 GW το 2027. Ηδη, σήμερα, πάνω από το 60% των ΑΠΕ που θα προστεθούν είναι σε φάση κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή.

Για την υλοποίηση του υπόλοιπου 40% του στόχου, ο όμιλος έχει μία μεγάλη γκάμα έργων προς ανάπτυξη για να επιλέξει ποια θα προχωρήσουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος. Εκτός από την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, ο όμιλος την επόμενη τριετία θα επενδύσει σημαντικά σε έργα ευέλικτης παραγωγής ενέργειας, με στόχο να προσθέσει μέχρι το 2027 εγκατεστημένη ισχύ 1,8 GW. Οι ευέλικτες μονάδες, όπως αντλησιοταμίευση, μπαταρίες, μονάδες αερίου και υδροηλεκτρικά έργα, αντιμετωπίζουν τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ, το γεγονός δηλαδή ότι η ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ, και κυρίως τα φωτοβολταϊκά αλλά και τα αιολικά, δεν είναι ούτε συνεχής ούτε προβλέψιμη.

Οι ευέλικτες μονάδες μπορούν είτε να αποθηκεύσουν την υπερβάλλουσα ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ σε στιγμές που δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση είτε να τεθούν άμεσα σε λειτουργία τις στιγμές που υπάρχει ανάγκη, καλύπτοντας τη ζήτηση. Οι ευέλικτες μονάδες, εκτός από απαραίτητες για την ισορροπημένη λειτουργία του συστήματος, παράγουν και μεγαλύτερη αξία, καθώς η τιμή της παραγόμενης ενέργειας στις στιγμές αυξημένης ζήτησης και μειωμένης παραγωγής είναι υψηλότερη.

Θα καλύψουν με το παραπάνω τη μείωση στην παραγωγή από μονάδες λιγνίτη

Τόσο η ανάπτυξη νέων ΑΠΕ όσο και η ανάπτυξη ευέλικτων μονάδων θα καλύψουν με το παραπάνω τη μείωση στην παραγωγή από μονάδες λιγνίτη. Μέσα στην τριετία, ο Ομιλος ΔΕΗ θα φτάσει ένα εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο για το πράσινο μέλλον του. Το 2026 θα επιτευχθεί η πλήρης απολιγνιτοποίηση της παραγωγής στη χώρα, καθώς και οι τελευταίες μονάδες παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1,5 GW, θα σταματήσουν τη λειτουργία τους.

Ο λιγνίτης υπήρξε για πολλά χρόνια η βασική κινητήριος δύναμη της παραγωγής ενέργειας της χώρας. Ομως, το αυξημένο κόστος λόγω φόρων ρύπων έχει κάνει ουσιαστικά τη χρήση του απαγορευτική. Τα στοιχεία του BloombergNEF (BNEF), του κορυφαίου παρόχου πρωτογενούς έρευνας και ανάλυσης για θέματα ενέργειας, είναι χαρακτηριστικά. Το κόστος παραγωγής ενέργειας με καύσιμο τον λιγνίτη αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, έχοντας φτάσει πλέον να κοστίζει από 147 έως και 271 ευρώ για μία μεγαβατώρα.

Εκτός από την πλήρη απολιγνιτοποίηση, ο Ομιλος ΔΕΗ σκοπεύει να προχωρήσει και σε σημαντική μείωση της παραγωγής από μονάδες πετρελαίου, καθώς τα επόμενα χρόνια διάφορα νησιά, μεταξύ των οποίων και η Κρήτη, θα διασυνδεθούν με το σύστημα.

Παράλληλα με τη ραγδαία ανάπτυξη ΑΠΕ, ο Ομιλος ΔΕΗ θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζει και τα δίκτυά του σε Ελλάδα και Ρουμανία, όπου η Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση αναμένεται να αυξάνεται κατά 7,7% σε ετήσια βάση στη διάρκεια της τριετίας και να ανέλθει σε €6 δισ. το 2027. Η πλήρης απολιγνιτοποίηση και η μείωση των μονάδων πετρελαίου θα έχουν ευεργετική επίδραση στο περιβάλλον, καθώς θα μειωθούν σημαντικά οι ρύποι που εκλύονται.

Συνολικά, ο Ομιλος ΔΕΗ στοχεύει στη μείωση κατά 80% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μεταξύ 2019 και 2027.


*Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά»