Ειδικό φόρο στις εταιρείες παραγωγής ρεύµατος που θα αποδοθεί για τη στήριξη των νοικοκυριών και δέσµευση για συγκράτηση των τιµών στους επαγγελµατίες και τις επιχειρήσεις προβλέπει το αρχικό σχέδιο συζήτησης Ελλάδας και αντιπροσώπων της Κοµισιόν για συγκράτηση των τιµών στο ηλεκτρικό ρεύµα. Ο φόρος θα χρηµατοδοτήσει το κόστος επιδότησης των λογαριασµών ρεύματος όσο διάστηµα οι χονδρικές τιµές ενέργειας διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα (π.χ. καθ’ όλη τη χειµερινή περίοδο), µε αποτέλεσµα να είναι ορατό το ενδεχόµενο σηµαντικών αυξήσεων στη λιανική.


Ηλεκτρικό ρεύμα: «Πράσινο φως» για στήριξη των Ελλήνων καταναλωτών

«Όλα δείχνουν ότι η παρέµβαση στο ρεύµα, για να µην επιβαρυνθούν οι Έλληνες καταναλωτές, θα είναι δηµοσιονοµικού χαρακτήρα». Η φράση αυτή, που ανήκει σε κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Ενέργειας, ανάβει το «πράσινο φως» για στήριξη των Ελλήνων καταναλωτών, όπως εδώ και µερικές εβδοµάδες δεσµεύθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Αθήνα κατέστησε σαφές στους εκπροσώπους της Κοµισιόν, στο πλαίσιο της συνάντησης που πραγµατοποίησε µαζί τους ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, ότι «δεν µπορεί να περιµένει πότε οι Βρυξέλλες θα πάρουν απόφαση για µόνιµη παρέµβαση στον µηχανισµό διαµόρφωσης των τιµών ρεύµατος, γιατί έχει λάβει απόφαση στήριξης των Ελλήνων καταναλωτών».

Σύµφωνα µε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ενέργειας «πάµε σε ειδική φορολογική στόχευση στους παραγωγούς ρεύµατος ώστε να επιδοτηθούν οι καταναλωτές και σε “συµφωνία κυρίων” για συγκράτηση των ίδιων τιµών για τους επαγγελµατίες». Στην κυβέρνηση εκτιµούν ότι το µοντέλο που θα ακολουθηθεί θα µοιάζει µε εκείνο της επιβολής φόρου στα διυλιστήρια, που απέφερε έσοδα 330 εκατ. ευρώ.


Τα εργαλεία για την επιδότηση καταναλωτών

Επισήµως, από πλευράς κυβέρνησης τονίζεται πως στη συνάντηση µε τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζητήθηκαν και συµφωνήθηκαν τα εργαλεία τα οποία θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσµευση που έχει αναλάβει, δηλαδή να µην αφήσει να περάσουν στους καταναλωτές οι αυξήσεις από το νέο πρόσφατο «επεισόδιο» εκτίναξης των χονδρεµπορικών τιµών στη ΝΑ Ευρώπη.

Να σηµειωθεί ότι η άνοδος στη χονδρική ξεπερνά το 51%, καθώς η µέση τιµή διαµορφώνεται κοντά στα 138 ευρώ/µεγαβατώρα (MWh) - από τα 91 ευρώ. Ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θ. Σκυλακάκης, δήλωσε ότι «από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει µια διάθεση τα εργαλεία αυτά να είναι περισσότερο δηµοσιονοµικά και λιγότερο κανονιστικά σε σχέση µε τη λειτουργία της αγοράς», ωθώντας στην ουσία την κυβέρνηση να επιβάλει έκτακτη φορολόγηση στα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να αντλήσει τα κονδύλια που είναι απαραίτητα για την επιδότηση των καταναλωτών.



Τα επόμενα βήματα

Τα επόµενα βήµατα θα έχουν ως εξής:
  • Οι προµηθευτές στις αρχές ∆εκεµβρίου ανακοινώνουν τις νέες τιµές και τις χρεώσεις.
  • Η κυβέρνηση ανακοινώνει αµέσως µετά την απόφαση στήριξης µε «φόρο ρεύµατος» που θα αποδοθεί ως επιδότηση στους καταναλωτές. Το ύψος του φόρου θα αποτελεί συνάρτηση των εκάστοτε τιµών λιανικής και της εκτίµησης για τη δαπάνη της επιδότησης. Αρχικά, τα απαιτούµενα κονδύλια θα χρηµατοδοτηθούν από τον προϋπολογισµό και θα αναπληρώνονται σταδιακά από τη φορολόγηση.
  • Για τους επαγγελµατίες και τις επιχειρήσεις, στους οποίους δεν επιτρέπεται να δοθούν επιδοτήσεις, θα υπάρξει κατά πάσα πιθανότητα η λύση της συγκράτησης των τιµολογίων από τους ίδιους τους παρόχους, χωρίς… παρενέργειες από την επιβολή µέτρων.
  • Η επιλογή της επιβολής πλαφόν στη χονδρική τιµή του ρεύµατος (ανώτατο επιτρεπόµενο έσοδο ανά τεχνολογία) θα είναι ο επόµενος στόχος, που θα αποτελεί και ασπίδα προστασίας στη λιανική, όταν καταγράφεται έντονη ανοδική τάση τιµών. Αυτό, ωστόσο, απαιτεί να υπάρξει νοµοθετική παρέµβαση από την Ευρώπη.


Τα ελληνικά επιχειρήματα


Η κυβέρνηση τόνισε -µεταξύ άλλων- στους εκπροσώπους της Κοµισιόν ότι:
  • ∆εν µπορεί να συνεχιστεί αυτός ο τρόπος τιµολόγησης του ρεύµατος.
  • ∆εν είναι σωστό να σηκώνουν το ακριβό βάρος της ενεργειακής στήριξης της Ουκρανίας αποκλειστικά οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης.
  • Η Ελλάδα έχει διαρκή αύξηση παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στο ενεργειακό της ισοζύγιο και επενδύσεων στον τοµέα της ενέργειας, που την καθιστούν εξαγωγική χώρα. Συνεπώς, η Ελλάδα δεν φέρει ευθύνη για το πρόβληµα που υπάρχει στη ΝΑ Ευρώπη, καθώς συνεισφέρει µε σηµαντικές εξαγωγές ενέργειας στην κάλυψη των αναγκών τρίτων χωρών.
  • Είναι αδιανόητο να υπάρχουν «ενεργειακά σύνορα» µέσω των προβληµατικών διεθνών διασυνδέσεων, την ώρα που Ελλάδα - Βουλγαρία - Ρουµανία συµβάλλουν στην επάρκεια της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
  • Η Ελλάδα δεν έχει έλλειψη ευέλικτων µονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αφού διαθέτει σηµαντικά µεγάλο αριθµό µονάδων φυσικού αερίου. Μάλιστα, το εύρος των ευέλικτων αυτών µονάδων αναµένεται να µεγαλώσει τα επόµενα χρόνια. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει ξεκάθαρη την ελληνική θέση ότι «πρέπει να υπάρξει ένας µόνιµος µηχανισµός που δεν θα επιτρέπει υπερέσοδα εις βάρος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. ∆εν υπάρχει περίπτωση να αφήσουµε να περάσουν στον καταναλωτή οι υπερβολικές αυξήσεις στις τιµές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύµατος που παρατηρούνται πάλι τις τελευταίες µέρες στη νοτιοανατολική Ευρώπη λόγω αστοχιών της ενιαίας αγοράς ενέργειας».
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή