Με τέσσερις αλλαγές και δύο ρήτρες προστασίας της αύξησης του κατώτατου µισθού από το 2028, αν και εφόσον ο δείκτης ανεργίας επιδεινωθεί, αλλά και τη δεσµευτικότητα του ποσοστού αύξησης σε όλους τους νέους και ανειδίκευτους µισθωτούς κατατέθηκε στην Ολοµέλεια της Βουλής το σχετικό νοµοσχέδιο.


Κατώτατος μισθός: Οι τέσσερις τροποποιήσεις 

Οι τέσσερις τροποποιήσεις µπήκαν µετά τις επισηµάνσεις των κοινωνικών εταίρων:
  1. Προστέθηκε λόγος ενεργοποίησης της ρήτρας παρέκκλισης από τον µαθηµατικό τύπο και σε περιπτώσεις σηµαντικής αύξησης του ποσοστού της ανεργίας.
  2. Αποσαφηνίστηκε ότι ο συντελεστής που θα προκύπτει από τον µαθηµατικό τύπο θα είναι δεσµευτικός για τον καθορισµό του κατώτατου µισθού.
  3. Συµπεριελήφθη το Ινστιτούτο του Συνδέσµου Βιοµηχανιών Ελλάδος (ΙΝΣΒΕ) στους επιστηµονικούς/ερευνητικούς φορείς που καλούνται να συντάξουν εκθέσεις για την αξιολόγηση του κατώτατου µισθού.
  4. Πρόβλεψη της συµµετοχής στην επιστηµονική επιτροπή του προέδρου του Συµβουλίου Οικονοµικών Εµπειρογνωµόνων.


Οι καινοτομίες του νέου προτεινόµενου συστήµατος υπολογισµού του κατώτατου µισθού 

Οι καινοτοµίες του νέου προτεινόµενου συστήµατος υπολογισµού του κατώτατου µισθού µέσω µαθηµατικού τύπου είναι:

  • Ενίσχυση της ασφάλειας για τους εργαζόµενους, καθώς προβλέπεται ότι ο κατώτατος µισθός δεν µπορεί να µειωθεί.
  • Το ύψος του κατώτατου µισθού συνδέεται µε πραγµατικά οικονοµικά µεγέθη, όπως ο πληθωρισµός και η παραγωγικότητα.
  • Βασίζεται σε αντικειµενικά δεδοµένα της ΕΛΣΤΑΤ, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την εµπιστοσύνη στο σύστηµα.
  • Συµπεριλαµβάνει τον δηµόσιο τοµέα, ώστε εφεξής -για πρώτη φορά- οι δηµόσιοι υπάλληλοι να προστατεύονται και να λαµβάνουν την εκάστοτε ονοµαστική αύξηση του κατώτατου µισθού του ιδιωτικού τοµέα.


Τα τρία βήματα

Με τρία µισθολογικά βήµατα και αυξήσεις µεταξύ 4,4% και 4,7% θα γίνει η εξίσωση στον κατώτατο µισθό ιδιωτικού και δηµόσιου τοµέα, ώστε να διαµορφωθεί στα 950 ευρώ µέσα στο 2027.

Συγκεκριµένα:

  • Οι δηµόσιοι υπάλληλοι για το 2025, στο πλαίσιο της εναρµόνισης των µισθών, θα λάβουν τη διαφορά από τα 850 ευρώ, που είναι σήµερα, στο ποσό που θα µεταβληθεί ο κατώτατος για τον ιδιωτικό τοµέα. ∆ηλαδή, αν ο κατώτατος του ιδιωτικού τοµέα αυξηθεί από τα 830 ευρώ στα 870 ευρώ, η αύξηση στον δηµόσιο τοµέα θα είναι 850+20 ευρώ.
  • Για το 2025 οι αυξήσεις δεν θα έχουν αναδροµικότητα και θα χορηγηθούν από την 1η Απριλίου 2025. Το ίδιο θα ισχύσει και στο ∆ηµόσιο και τα ΝΠ∆∆.  Από το 2026 η αύξηση θα έρχεται από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, καθώς ο διάλογος και οι προτάσεις των εταίρων θα εκκινούν από τον Ιούνιο, κάθε έτος, µε τον ∆εκέµβριο να είναι ο µήνας της τελικής απόφασης. ∆ηλαδή, το χρονοδιάγραµµα προβλέπει ότι η δεύτερη, ενδιάµεση φάση θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου 2025, ώστε εντός του 2025 να διεξαχθεί η διαβούλευση σύµφωνα µε τις νέες προθεσµίες και τη νέα σύνθεση των επιτροπών για τον νοµοθετηµένο κατώτατο µισθό και το νοµοθετηµένο κατώτατο ηµεροµίσθιο που θα ισχύσει από την 1/1/2026. Η ενδιάµεση φάση θα διαρκέσει έως τις 31/12/2027.


Τι προβλέπεται

Οι αλλαγές που προτείνονται στο νέο θεσµικό πλαίσιο για τους µισθούς και θα ισχύσουν για τις αυξήσεις από το 2028 αφορούν την αυτόµατη αναπροσαρµογή του νοµοθετηµένου κατώτατου µισθού και ηµεροµισθίου µε βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισµα:
  • του ετήσιου ποσοστού µεταβολής του δείκτη τιµών καταναλωτή µεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούµενου έτους και της 30ής Ιουνίου του τρέχοντος για το χαµηλότερο 20% της εισοδηµατικής κατανοµής των νοικοκυριών
  • του ηµίσεος του ετήσιου ποσοστού µεταβολής της αγοραστικής δύναµης του γενικού δείκτη µισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο. ∆ηλαδή η επιτροπή προτείνει η αυτόµατη αναπροσαρµογή του κατώτατου µισθού να λαµβάνει υπόψη και τον πληθωρισµό και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονοµίας.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή