Αδειάζει η κλεψύδρα για τους φορολογούµενους που δεν έχουν καλύψει το 30% του εισοδήµατός τους µε ηλεκτρονικές πληρωµές, για να αποφύγουν την πληρωµή έξτρα φόρου το 2025. Η προθεσµία για τη συγκέντρωση των e-αποδείξεων που απαιτεί η εφορία λήγει σε 36 ηµέρες και καλό θα είναι οι υπόχρεοι να τσεκάρουν αν ο λογαριασµός των αγορών και των υπηρεσιών επαρκεί για την κάλυψη του ορίου και την αποφυγή του φοροπέναλτι 22% επί του ποσού που θα λείπει.


Ηλεκτρονικές αγορές: Ποιοι κινδυνεύουν με πρόσθετο φόρο 

Ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελµατίες θα πρέπει να κάνουν πιο εξονυχιστικούς ελέγχους, καθώς το ελάχιστο τεκµαρτό εισόδηµα µε τις προσαυξήσεις οδηγεί σε σηµαντική αύξηση των εισοδηµατικών ορίων, οπότε και της αξίας των ηλεκτρονικών αποδείξεων που θα πρέπει να δηλώσουν, µε αποτέλεσµα χιλιάδες να είναι αυτοί που κινδυνεύουν να βρεθούν στην «κόκκινη ζώνη» µε τις πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις από το τεκµήριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 το συνολικό ποσό του επιπλέον φόρου που κατέβαλαν οι φορολογούµενοι, λόγω έλλειψης αποδείξεων, ανήλθε σε 55,5 εκατ. ευρώ. Τη µεγαλύτερη επιβάρυνση υπέστησαν οι µισθωτοί και οι επαγγελµατίες, καθώς κλήθηκαν να καταβάλουν σηµαντικά αυξηµένα ποσά και ακολούθησαν οι συνταξιούχοι, οι οποίοι είδαν επίσης τις φορολογικές τους δαπάνες να εκτοξεύονται λόγω των µειωµένων αποδείξεων που εµφάνισαν.

Αναλυτικότερα, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων (ΑΑ∆Ε):
  • Οι µισθωτοί πλήρωσαν επιπλέον φόρο ύψους 21,88 εκατ. ευρώ.
  • Οι συνταξιούχοι πλήρωσαν επιπλέον φόρο ύψους 7,34 εκατ. ευρώ.
  • Οι αγρότες πλήρωσαν επιπλέον φόρο ύψους 6,18 εκατ. ευρώ.
  • Οι ασκούντες επιχειρηµατική δραστηριότητα πλήρωσαν επιπλέον φόρο ύψους 15,74 εκατ. ευρώ.
  • Οι εισοδηµατίες πλήρωσαν επιπλέον φόρο λόγω µειωµένων αποδείξεων ύψους 4,35 εκατ. ευρώ.

Παραδείγματα

  • Με βάση το ισχύον νοµοθετικό καθεστώς, φορολογούµενος µε ετήσιο εισόδηµα 15.000 ευρώ θα πρέπει φέτος να έχει δαπανήσει για αγορές προϊόντων και παροχή υπηρεσιών µε ηλεκτρονικό χρήµα ποσοστό ίσο µε το 30% του εισοδήµατός του, δηλαδή 4.500 ευρώ. Αν η αξία των αποδείξεών του είναι 4.000 ευρώ, τότε για τη διαφορά των 500 ευρώ θα χρεωθεί µε πρόσθετο φόρο 22%, δηλαδή 110 ευρώ.
  • Φορολογούµενος µε ετήσιο εισόδηµα 20.000 ευρώ θα πρέπει φέτος να πραγµατοποιήσει ηλεκτρονικές πληρωµές συνολικού ύψους 6.000 ευρώ (20.000 x 30%), αλλά αν είναι χαµηλότερες -λ.χ. 5.000 ευρώ και όχι 6.000 ευρώ που αντιστοιχούν στο 30% του ετησίου εισοδήµατός του- θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 220 ευρώ (1.000 x 22%).


Προϋποθέσεις 

Επίσης οι φορολογούµενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Από το φορολογητέο εισόδηµα του φυσικού προσώπου από µισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηµατική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και µόνο για τον υπολογισµό του φόρου εισοδήµατος αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο µε 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισµένες δαπάνες από συγκεκριµένα επαγγέλµατα. Η λίστα περιλαµβάνει -µεταξύ άλλων- εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρµανσης, ηλεκτρολόγου, µόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσµατος, τοποθέτησης πλακιδίων, ταξί, κοµµωτήρια, κουρεία και καταστήµατα οµορφιάς, σχολές χορού.
  • Οι δαπάνες για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, οστεοπαθητικούς, χειροπράκτες, οφθαλµίατρους, χειροποδιστές, ποδολόγους και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, µετρούν διπλά για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγµατικού εισοδήµατος µε ηλεκτρονικές δαπάνες.
  •  Στον υπολογισµό του πραγµατικού εισοδήµατος δεν περιλαµβάνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το ποσό της διατροφής από τον φορολογούµενο στον/στη διαζευγµένο/-η σύζυγο ή σε µέρος συµφώνου συµβίωσης ή/και σε εξαρτώµενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται µε ηλεκτρονικά µέσα πληρωµής, καθώς και το εισόδηµα που προκύπτει από την προστιθέµενη διαφορά τεκµηρίων.
  • Για φορολογούµενους στους οποίους έχουν κατασχεθεί ένας ή περισσότεροι λογαριασµοί, πλην του ακατάσχετου λογαριασµού, το όριο των ηλεκτρονικών αποδείξεων µειώνεται στα 5.000 ευρώ.
  • Αν οι δαπάνες για φόρο εισοδήµατος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, ανεξαρτήτως του χρόνου βεβαίωσης αυτών, για δανειακές υποχρεώσεις προσωπικές ή επαγγελµατικές προς χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) και για ενοίκια υπερβαίνουν το 60% του πραγµατικού εισοδήµατος, τότε το απαιτούµενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται στο 20%, υπό την προϋπόθεση ότι οι συγκεκριµένες δαπάνες έχουν καταβληθεί µε ηλεκτρονικά µέσα πληρωµής.
  • Το ποσό των δαπανών µε ηλεκτρονικά µέσα πληρωµής δηλώνεται ατοµικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε µέρος συµφώνου συµβίωσης. Σε περίπτωση κοινής δήλωσης όπου το απαιτούµενο ποσό δαπανών καλύπτεται από οποιονδήποτε εκ των δύο συζύγων ή µερών συµφώνου συµβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται να µεταφερθεί στον άλλον σύζυγο ή στο άλλο µέρος συµφώνου συµβίωσης για κάλυψη του απαιτούµενου ποσού δαπανών.


Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή