Κοµισιόν: Εύσηµα στην Ελλάδα για το προσχέδιο προϋπολογισµού - "Καµπανάκι" για την υπέρβαση δαπανών στους θεωρητικά "φειδωλούς" του ευρωπαϊκού Βορρά
Έξω πάµε καλά (και δηµοσιονοµικά)
Παρουσιάστηκε στην Κομισιόν η 5η µετα-µνηµονιακή αξιολόγηση για την την Ελλάδα, στην οποία αποτιµάται θετικά η πορεία της οικονοµίας
Εύσηµα σε 8 κυβερνήσεις, µεταξύ των οποίων και η ελληνική, για την επιτυχή εφαρµογή του νέου δηµοσιονοµικού πλαισίου έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρώτη φορά αξιολογήθηκαν τα προσχέδια προϋπολογισµού και δηµοσιονοµικών προγραµµάτων υπό το φως του νέου κανόνα, που εστιάζει στο ποσοστό αύξησης των καθαρών δαπανών του προϋπολογισµού. Μέχρι την προθεσµία της 15ης Οκτωβρίου, σχέδια είχαν υποβάλει 17 κράτη-µέλη. Σε Ελλάδα, Κύπρο, Λετονία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ιταλία, Κροατία και Γαλλία οι καθαρές δαπάνες κινούνται εντός των ανώτατων ορίων που συνέστησαν οι Βρυξέλλες.
*Διαβάστε ακόμα: Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ενέκρινε το σχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας - Γερμανία και άλλες έξι χώρες ξεπέρασαν τα δημοσιονομικά όρια
Στο πλαίσιο της διαδικασίας του «ευρωπαϊκού εξαµήνου», η Κοµισιόν δηµοσιοποίησε επίσης τις εκθέσεις για τις οικονοµίες που ελέγχονται για υπερβολικό έλλειµµα, καθώς και εκείνες που υπήρξαν σε πρόγραµµα σταθεροποίησης.
Για την Ελλάδα παρουσιάστηκε η 5η µετα-µνηµονιακή αξιολόγηση, στην οποία αποτιµάται θετικά η πορεία της οικονοµίας. Η έκθεση επισηµαίνει τον σχετικά υψηλό ρυθµό αύξησης του ΑΕΠ (2,1%), τη µείωση της ανεργίας και τη συνέχιση του «νοικοκυρέµατος» στα δηµοσιονοµικά µεγέθη, µε τον προϋπολογισµό να εκτιµάται ότι θα παρουσιάσει πλεόνασµα το 2026.
Το δηµόσιο χρέος αναµένεται να υποχωρήσει στο 146,8% το 2025, ενώ θετικά αποτιµάται η πρόωρη αποπληρωµή των δανείων της µνηµονιακής περιόδου.
Ως σηµαντικότερος παράγοντας ανησυχίας αναφέρεται το εµπορικό έλλειµµα, που αποτελεί «βαρίδι» για την ανάπτυξη φέτος αλλά και το 2025. Ακόµα και σε αυτό το πεδίο, όµως, υιοθετείται η αισιόδοξη πρόβλεψη του οικονοµικού επιτελείου, ότι σηµαντικό µέρος της αύξησης των εισαγωγών οφείλεται σε εισαγωγές κεφαλαιουχικού εξοπλισµού, που θα αξιοποιηθούν σε επενδύσεις. Αυτό τα επόµενα χρόνια θα επιτρέψει στην οικονοµία µέσω αυξηµένης εγχώριας παραγωγής (και άρα µικρότερης ανάγκης για εισαγωγές) την ενίσχυση των εξαγωγών. Προς την κατεύθυνση αυτή βοηθά η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονοµίας. Βέβαια, η έκθεση επισηµαίνει ότι σειρά διαρθρωτικών αδυναµιών (µικρό µέγεθος επιχειρήσεων, εµπόδια στον ανταγωνισµό, ελλιπής πρόσβαση σε χρηµατοδότηση, αναντιστοιχία αναγκών και δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας) επιβαρύνει την παραγωγικότητα. Κάτι το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στον καθορισµό των µισθολογικών αυξήσεων τα επόµενα χρόνια.
Περιθώρια βελτίωσης εντοπίζονται στην αποπληρωµή των ληξιπρόθεσµων οφειλών του ∆ηµοσίου (πρωτίστως των νοσοκοµείων) και στην εκκαθάριση των κόκκινων δανείων. Οι σηµαντικότεροι, όµως, κίνδυνοι για την ελληνική οικονοµία εντοπίζονται στο διεθνές περιβάλλον. Ενδεχόµενη επιβράδυνση των οικονοµιών στην Ευρωζώνη θα επηρεάσει αρνητικά τον τουρισµό και γενικότερα τις εξαγωγές. Κλιµάκωση της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία ενδέχεται να οδηγήσει και πάλι στα ύψη τις τιµές της ενέργειας. Ιδιαίτερη σηµασία, τέλος, θα έχει η επόµενη ηµέρα του Ταµείου Ανάκαµψης (δηλαδή εάν θα υπάρξει διάδοχο σχήµα), από τη χρηµατοδότηση του οποίου εξαρτάται σηµαντικά η ελληνική οικονοµία µέχρι το 2026.
Μεταξύ των υπόλοιπων κρατών της Ευρωζώνης, εκτός ορίων κινείται το δηµοσιονοµικό σχέδιο της Ολλανδίας, µιας παραδοσιακά ιδιαίτερα «φειδωλής» δηµοσιονοµικά χώρας. Προειδοποίηση υπέρβασης των ορίων απευθύνει η Κοµισιόν και στη νέα κυβέρνηση της Λιθουανίας. Επισηµαίνει, επίσης, ότι τα σχέδια Εσθονίας, Γερµανίας, Φινλανδίας και Ιρλανδίας δεν συµµορφώνονται πλήρως µε τις δηµοσιονοµικές συστάσεις, ενώ παρατήρηση γίνεται και σε Λουξεµβούργο, Μάλτα και Πορτογαλία για τη διατήρηση των µέτρων στήριξης των ενεργειακών δαπανών.
Καταλήγοντας, όµως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται στο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο την έγκριση των 20 από τα 21 υποβληθέντα δηµοσιονοµικά σχέδια, µε µόνη εξαίρεση εκείνου της Ολλανδίας, που θα πρέπει να συµµορφωθεί µε χαµηλότερο όριο δαπανών.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή
*Διαβάστε ακόμα: Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ενέκρινε το σχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας - Γερμανία και άλλες έξι χώρες ξεπέρασαν τα δημοσιονομικά όρια
Κοµισιόν: Τα εύσηµα στην Ελλάδα για το προσχέδιο προϋπολογισµού
Στο πλαίσιο της διαδικασίας του «ευρωπαϊκού εξαµήνου», η Κοµισιόν δηµοσιοποίησε επίσης τις εκθέσεις για τις οικονοµίες που ελέγχονται για υπερβολικό έλλειµµα, καθώς και εκείνες που υπήρξαν σε πρόγραµµα σταθεροποίησης. Για την Ελλάδα παρουσιάστηκε η 5η µετα-µνηµονιακή αξιολόγηση, στην οποία αποτιµάται θετικά η πορεία της οικονοµίας. Η έκθεση επισηµαίνει τον σχετικά υψηλό ρυθµό αύξησης του ΑΕΠ (2,1%), τη µείωση της ανεργίας και τη συνέχιση του «νοικοκυρέµατος» στα δηµοσιονοµικά µεγέθη, µε τον προϋπολογισµό να εκτιµάται ότι θα παρουσιάσει πλεόνασµα το 2026.
Το δηµόσιο χρέος αναµένεται να υποχωρήσει στο 146,8% το 2025, ενώ θετικά αποτιµάται η πρόωρη αποπληρωµή των δανείων της µνηµονιακής περιόδου.
Και οι παράγοντες ανησυχίας
Ως σηµαντικότερος παράγοντας ανησυχίας αναφέρεται το εµπορικό έλλειµµα, που αποτελεί «βαρίδι» για την ανάπτυξη φέτος αλλά και το 2025. Ακόµα και σε αυτό το πεδίο, όµως, υιοθετείται η αισιόδοξη πρόβλεψη του οικονοµικού επιτελείου, ότι σηµαντικό µέρος της αύξησης των εισαγωγών οφείλεται σε εισαγωγές κεφαλαιουχικού εξοπλισµού, που θα αξιοποιηθούν σε επενδύσεις. Αυτό τα επόµενα χρόνια θα επιτρέψει στην οικονοµία µέσω αυξηµένης εγχώριας παραγωγής (και άρα µικρότερης ανάγκης για εισαγωγές) την ενίσχυση των εξαγωγών. Προς την κατεύθυνση αυτή βοηθά η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονοµίας. Βέβαια, η έκθεση επισηµαίνει ότι σειρά διαρθρωτικών αδυναµιών (µικρό µέγεθος επιχειρήσεων, εµπόδια στον ανταγωνισµό, ελλιπής πρόσβαση σε χρηµατοδότηση, αναντιστοιχία αναγκών και δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας) επιβαρύνει την παραγωγικότητα. Κάτι το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στον καθορισµό των µισθολογικών αυξήσεων τα επόµενα χρόνια. Περιθώρια βελτίωσης εντοπίζονται στην αποπληρωµή των ληξιπρόθεσµων οφειλών του ∆ηµοσίου (πρωτίστως των νοσοκοµείων) και στην εκκαθάριση των κόκκινων δανείων. Οι σηµαντικότεροι, όµως, κίνδυνοι για την ελληνική οικονοµία εντοπίζονται στο διεθνές περιβάλλον. Ενδεχόµενη επιβράδυνση των οικονοµιών στην Ευρωζώνη θα επηρεάσει αρνητικά τον τουρισµό και γενικότερα τις εξαγωγές. Κλιµάκωση της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία ενδέχεται να οδηγήσει και πάλι στα ύψη τις τιµές της ενέργειας. Ιδιαίτερη σηµασία, τέλος, θα έχει η επόµενη ηµέρα του Ταµείου Ανάκαµψης (δηλαδή εάν θα υπάρξει διάδοχο σχήµα), από τη χρηµατοδότηση του οποίου εξαρτάται σηµαντικά η ελληνική οικονοµία µέχρι το 2026.
Οι παραβάτες της Ευρωζώνης
Μεταξύ των υπόλοιπων κρατών της Ευρωζώνης, εκτός ορίων κινείται το δηµοσιονοµικό σχέδιο της Ολλανδίας, µιας παραδοσιακά ιδιαίτερα «φειδωλής» δηµοσιονοµικά χώρας. Προειδοποίηση υπέρβασης των ορίων απευθύνει η Κοµισιόν και στη νέα κυβέρνηση της Λιθουανίας. Επισηµαίνει, επίσης, ότι τα σχέδια Εσθονίας, Γερµανίας, Φινλανδίας και Ιρλανδίας δεν συµµορφώνονται πλήρως µε τις δηµοσιονοµικές συστάσεις, ενώ παρατήρηση γίνεται και σε Λουξεµβούργο, Μάλτα και Πορτογαλία για τη διατήρηση των µέτρων στήριξης των ενεργειακών δαπανών. Καταλήγοντας, όµως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται στο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο την έγκριση των 20 από τα 21 υποβληθέντα δηµοσιονοµικά σχέδια, µε µόνη εξαίρεση εκείνου της Ολλανδίας, που θα πρέπει να συµµορφωθεί µε χαµηλότερο όριο δαπανών.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή