Πακέτο συµπληρωµατικών µέτρων µε ρυθµίσεις-ανάσα για κατάργηση ΕΝΦΙΑ στα διατηρητέα αξίας έως 400.000 ευρώ, παράταση του «παγώµατος» ΦΠΑ στις νέες οικοδοµές, σε φυσικά πρόσωπα µε αλληλέγγυα ευθύνη στις ληξιπρόθεσµες οφειλές, αλλά και αυξήσεις µισθών για τους σπουδαστές των Ενόπλων ∆υνάµεων περιλαµβάνει -µεταξύ άλλων- το φορολογικό νοµοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

*Διαβάστε ακόμα: Όλες οι εκπτώσεις φόρων για το 2025: Ποιοι και πόσα κερδίζουν με τις ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου - Απαλλαγές ύψους 1,2 δισ. ευρώ για πάνω από 2 εκατ. νοικοκυριά



Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι νέες ρυθμίσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων, οφειλέτες και σπουδαστές Ενόπλων Δυνάμεων 

Ειδικότερα, µε τις νέες διατάξεις του νοµοσχεδίου:

1. Πρόσωπα µε αλληλέγγυα ευθύνη στις οφειλές: ∆ίνεται η δυνατότητα σε αλληλεγγύως ευθυνόµενα πρόσωπα (π.χ. µέλη ενός νοµικού προσώπου µε οφειλές) να εξυπηρετήσουν απολεσθείσα ρύθµιση του νοµικού προσώπου στο οποίο συµµετέχουν. Παρέχεται έτσι η δυνατότητα στα φυσικά πρόσωπα να εξοφλήσουν το χρέος υπό τους ίδιους όρους που θα εξοφλούσε το νοµικό πρόσωπο, µέσω αναβίωσης της ρύθµισης. Σύµφωνα µε τη διάταξη, οι εκπρόσωποι ή οι διαχειριστές δεν θα επιβαρύνονται πλέον µε τόκους, πρόστιµα ή προσαυξήσεις που προκύπτουν από την απώλεια της ρύθµισης ή επιβαρύνσεις που αφορούν αποκλειστικά την εταιρεία ή τον οργανισµό που οφείλει τα χρήµατα. Η νοµοθεσία µέχρι τώρα δηµιουργούσε σύγχυση και αδικίες, καθώς θεωρούσε υπεύθυνα τόσο τα πρόσωπα που είχαν θέση ευθύνης όταν δηµιουργήθηκε η οφειλή όσο και αυτά που ήταν υπεύθυνα όταν χάθηκε η ρύθµιση. Συχνά όµως αυτά τα πρόσωπα είναι διαφορετικά.
Αυτό οδήγησε σε περιπτώσεις όπου ένας πρώην εκπρόσωπος, χωρίς να γνωρίζει την απώλεια της ρύθµισης, καλούνταν να καλύψει όχι µόνο το χρέος αλλά και τις προσαυξήσεις. Η νέα ρύθµιση δίνει διέξοδο, επιτρέποντας σε αλληλέγγυα υπεύθυνα πρόσωπα να εξοφλήσουν µε δικούς τους πόρους τη ρυθµισµένη οφειλή, πριν ενεργοποιηθεί η ευθύνη τους. Έτσι, προστατεύονται οι υπόχρεοι από δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις, ενώ το ∆ηµόσιο διασφαλίζει την είσπραξη των χρεών.

2. Μόνιµη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για διατηρητέα έως 400.000 ευρώ: Η ρύθµιση στοχεύει στη στήριξη της διατήρησης της αρχιτεκτονικής κληρονοµιάς, ελαφρύνοντας το οικονοµικό βάρος για τους ιδιο κτήτες. Η απόφαση θεωρείται ένα βήµα προστασίας των διατηρητέων, καθώς συχνά συνοδεύεται από υψηλό κόστος συντήρησης. Η µόνιµη κατάργηση του φόρου αφορά ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, µε στόχο να ενθαρρυνθούν η ανακαίνιση και η αξιοποίησή τους. Στη συγκεκριµένη κατηγορία περιλαµβάνονται και επενδυτές από τρίτες χώρες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν Golden Visa στην Ελλάδα. Η νοµοθεσία προβλέπει χαµηλό όριο επένδυσης 250.000 ευρώ για διατηρητέα κτίρια σε όλη τη χώρα, γεγονός που αναµένεται να αποτελέσει κίνητρο για την αγορά και την αποκατάστασή τους.

3. Παράταση αναστολής ΦΠΑ για νέες οικοδοµές έως τις 31/12/2025. Υπενθυµίζεται ότι ο ΦΠΑ 24% επιβλήθηκε στις αγοραπωλησίες ακινήτων το 2006 και αφορά ακίνητα µε άδεια οικοδοµής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και µετά, µε εξαίρεση την αγορά πρώτης κατοικίας. Η αναστολή του ΦΠΑ, που ξεκίνησε το 2020, παρατείνεται έως και το τέλος του 2025. Αυτό αναµένεται να στηρίξει περαιτέρω την ανοδική πορεία της κτηµαταγοράς και να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις, κυρίως από το εξωτερικό.

4. Απαλλαγή φόρου εισοδήµατος για χρέη που διαγράφηκαν µέσω εξωδικαστικού συµβιβασµού: Επιχειρήσεις και επαγγελµατίες απαλλάσσονται από την πληρωµή φόρου εισοδήµατος για τα χρέη που διαγράφονται, είτε εν µέρει είτε πλήρως, µέσω εξωδικαστικού συµβιβασµού. Η διάταξη, που είχε ισχύ µέχρι το 2020 και επανέρχεται, στοχεύει να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να επανέλθουν σε βιώσιµη πορεία. Η αλλαγή ισχύει για φόρους εισοδήµατος που προκύπτουν από την 1η Ιανουαρίου 2024 και µετά.

5. Εισοδηµατικές ενισχύσεις σε σπουδαστές Ενόπλων ∆υνάµεων: Αυξάνονται οι µισθοί των µαθητών των σχολών των Ενόπλων ∆υνάµεων, ενώ το κόστος του µέτρου ανέρχεται σε 14 εκατοµµύρια ευρώ. Ειδικότερα, οι µαθητές των:
  • Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυµάτων (ΑΣΕΙ) λαµβάνουν το 37% (από 10%) του µισθολογικού κλιµακίου 25 της Α΄ κατηγορίας.
  • Σχολών Μονίµων Υπαξιωµατικών λαµβάνουν το 16% (από 8%) του ΜΚ 17 της Β΄ κ ατηγορίας.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή